MITĂ – Polițistul Viorel Donciu, fost șef de la Înmatriculări Auto, consilierul județean Adi Filip și polițistul Ionuț Belea, șef la Serviciul Rutier, trimiși în judecată pentru corupție

1
10218
Vasile Belea, Viorel Donciu, Adrian Filip

TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ PENTRU MITĂ. Scandalul dării și luării de mită și cumpărării de influență de la Înmatriculări Auto din Maramureș (titulatura oficială este Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș – SPCRPCIV – Maramureș), materializat în fază incipientă cu reținerea și apoi arestarea fostului șef al serviciului, inspector principal de poliție Viorel Andrei Donciu, a depășit faza urmăririi penale.

 

Polițistul Donciu, aflat în acest moment în Arestul IJP Mureș, a fost trimis în judecată de DNA Cluj pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic. Însă, împreună cu Donciu au mai fost trimiși în judecată în acest proces încă două persoane, despre care DNA susține că are dovezi că au fost mituitori (vă reamintim, până să fie reținut, Donciu a fost supravegheat câteva luni de DNA Cluj, prin filaj, ascultarea telefoanelor și montarea tehnicii de înregistrare în biroul șefului de la Permise și Înmatriculări Auto Maramureș).

 

Cei doi trimiși în judecată în procesul de luare de mită, infracțiune de care este acuzat polițistul Donciu, sunt consilierul județean Adrian Nicolae Filip din Vișeu de Sus (ales în forul deliberativ județean pe listele Pro România Maramureș, filială condusă de fosta șefă a Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, chestor (r) Viorica Marincaș) și comisarul de poliție Vasile Ionuț Belea, cel care din anul 2017 este șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene (din cadrul Serviciului Rutier – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş). Filip este trimis în judecată, în postură de inculpat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și instigare la acces ilegal la un sistem informatic, iar Belea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

 

Acțiunea DNA Cluj de a-i trimite în judecată și pe cei doi, pe lângă polițistul Donciu, a fost anticipată corect de 2mnews încă din urmă cu aproape două luni, din 10 mai 2021 (detalii AICI). În dosar, s-a constituit parte civilă Instituția Prefectului Maramureș, instituție în subordinea căreia se află (și) SPCRPCIV – Maramureș. Procesul se va judeca pe fond la Secția Penală a Tribunalului Maramureș.

 

Detalii despre speța luării de mită, o stare generalizată și bine stratificată la Înmatriculări Auto Maramureș, aveți într-o succesiune de articole 2mnews: AICI, AICI, AICI, AICI, AICI și AICI. De asemenea, în următoarele zile, 2mnews vă va prezenta și alte aspecte încă nedeconsiprate privind această speță.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here