CAZUL COPIILOR SCLAVI – Încă trei persoane reținute de DIICOT, printre care asistentul social Marcel Iusco de la DGASPC Maramureș

2
1515

PROJEKT MARAMUREȘ. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate au reținut pentru 24 de ore alte trei persoane în cazul copiilor sclavi din casa de corecție despre care 2mnews a scris AICI.

 

DIICOT a comunicat că în 9 decembrie 2019 – după efectuarea a 12 percheziții în Vișeu de Sus, în urma cărora au fost ridicate 12 laptop-uri, 13 telefoane mobile, memory stick-uri, calculatoare, HD extern, 600 de euro, 4.400 de lei şi înscrisuri susceptibile a avea legătura cu cauza – a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților B.C., P.V.A. și Iusco Marcel Vasile, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.

 

Conform DIICOT, inculpatul Iusco Marcel Vasile, în calitate de funcţionar public, angajat al DGASPC Maramureş în funcţia de asistent social, fiind desemnat manager de caz în privinţa serviciului social prestat în cadrul “Centrului de asistenţă şi sprijin pentru reabilitarea social a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale – Projekt Maramureş”, a permis membrilor grupului infracţional organizat să îşi desfăşoare activitatea infracţională sub o aparentă legalitate, aceştia obţinând nestingheriţi foloase patrimoniale necuvenite.

 

În fapt, s-a constatat că, inculpatul, deși avea cunoştinţă că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţail, nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licenţierii. Totodată, nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în familii, încălcându-se hotărârile judecătoreşti care prevedeau “plasament la Asociaţia Esperando în Centrul din Vişeu” și a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situaţia copiilor, limitându-se la eventuala deplasare la Centrul Projekt Maramureş şi la o simplă discuţie cu persoanele responsabile prezente în centru, fără a face verificări efective cu privire la fiecare copil în parte.

 

Din cercetările efectuate în cauză, există date şi indicii despre faptul că inculpații P.V.A. și B.C., angajați ai asociației care administra centrul, au abordat în mod direct minorii de cetățenie germană în vederea preîntâmpinării unor eventuale denunțuri ale acestora cu privire la activitățile concrete la care erau supuși în cadrul Projekt Maramureș şi au asigurat câștigurile patrimoniale ilegale obținute de germanul Bert Schumann, ca lider al acestui proiect, prin transferarea unor astfel sume de bani, în numerar, de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul României, în vederea îngreunării cercetărilor şi al împiedicării aflării beneficiarilor reali ai sumelor de bani transferate.

 

Cei trei inculpați vor fi prezentați în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, în speță, procurorii DIICOT au dispus față de alte trei persoane măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Este inadmisibil in primul rand ca doi dintre cei retinuti , au protejata identitatea, iar domnul Iusco , nu are protejata identitatea. Sunteti jurnalisti obiectivi____???? Despre justitia noastra , atat de ,,eficienta ,,, care retine pt 30 zile 3 oameni care au prezumtia de nevinovatie , dar judeca sub control,. judiciar toti pedofilii, interlopii , chiar nu am alte cuvinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here