CAZ – Structura centrală a DIICOT a preluat de la procurorii maramureșeni cazul copiilor-sclavi „reabilitați” de soții Schumann la o fermă din Vişeu de Sus

2
1116

SCLAVIE SAU REEDUCARE. Cazul e de notorietate, se desfășoară la o fermă retrasă din Vișeu de Sus, de pe Valea Vinului, din anul 2002, sub controlul germanului Bert Schumann. Acesta derulează un proiect (finanțat și de statul german) de reeducare a unor tineri germani cu probleme grave de comportament (tulburări de comportament social, delincvență, abuz de droguri sau substanțe psihotrope). Toți tinerii sunt internați cu acordul părinților la casa de corecție de pe Valea Vinului, după ce metodele convenționale din Germania au dat greș.

 

Strategia lui Schumann este sintetizată așa: Bici și zahăr. Adică, tânărul este obligat să muncească din greu (rânesc gunoiul din grajd, strâng fânul cu furca, taie lemne cu toporul etc.) și să respecte reguli extrem de stricte, în schimb primind recompensele strategice (o bomboană, o țigară, o vizită în oraș, munci mai ușoare, televizor…).

 

Ideea de bază e că acești asistați, mulți dintre ei abuzați de propriii părinți și cu grave probleme de comportament sunt practic abandonați de apropiați, de stat și lăsați exclusiv în grija lui Bert Schumann (foto mic stânga), iar acesta e convins că așa cum procedează el (niciodată prin violență, susține el) îi integrează (lent) în societate. Susține că pe 80% dintre aceștia chiar reușește. Ferma e atât de izolată încât poți să ajungi acolo doar pe jos sau cu căruța.

 

În fine, în 27 august 2019, procurorii DIICOT Maramureș au descins la opt locuințe din Vişeu de Sus şi Leordina într-o cauză vizând “destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal”. Speța, fiind considerată complexă, a fost preluată de structura centrală a DIICOT. Patru persoane au fost reținute în acest caz, printre acestea aflându-se și germanul Bert Schumann.

 

Structura de personal a fundației care lucrează în proiectul de reeducare de pe Valea Vinului conține pedagogi sociali, profesori, educator, asistenți sociali, psiholog, terapeut. Până acum au fost în casa de corecție de pe Valea Vinului câteva (multe) zeci de copii și adolescenți.

 

Ce zice DIICOT

 

DIICOT susține că are “suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014 – august 2019 opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie (n.red., referire directă la Bert S. Schumann – 61 de ani -, asistent social, și Babett Schumann – 52 de ani -, terapeut sistemic – ambii foto mic dreapta), au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza judeţului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora.

 

În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare” conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări.

 

În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de „pedeapsă” menită să „educe” comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim.

 

Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021.

 

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

 

În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie.

 

Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate.

 

Menţionăm faptul că, o parte dintre minorii abuzaţi au fost identificaţi şi încredinţaţi spre instituţionalizare temporară, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş”.

 

* fotografiile care ilustrează articolul au fost realizate de ziaristul Viorel Ilișoi, în 2007

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Vrăjeală ‘babetilor’ noștri de ro. cacanasi. Auzi tu diicot, elicoptere, trafic de persoane cu cetateni germani, ba mergeți la furat rahateilor. Ocupațiva de traficul de persoane din țară cu copii romani nu de ceva care este coordonat de nemți. Asa arata un centru de recuperare german care pun accent pe reeducație, cu acordul părinților, nu ca la românași unde faptele făcute de beizadelele de bani gata sunt ascunse de mamuca și tatuca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here