RELOCARE – Restaurantul La Pălincie din Baia Mare, al fiului producătorului de pălincă Zetea, se mută după 10 ani din Centrul Vechi la intrarea în Parcul Municipal, în fosta locație a restaurantului Chios

2
21919

BAIA MARE – RESTAURANT PARCUL MUNICIPAL. Patronul restaurantului La Pălincie din Baia Mare, Gerard Silviu Zetea, fiul lui Silviu Gelu Zetea (proprietarul distileriilor care produc pălincă sub brandul Zetea în Medieșu Aurit – jud. Satu Mare, localitate în care a și fost primar), mută locația acestuia, la 10 ani după ce l-a inaugurat în Centrul Vechi al urbei, la intrarea principală din Parcul Municipal Regina Maria (Parcul Mare), pe locul fostului restaurant Chios, din proximitatea Stadionului „Viorel Mateianu”. 2mnews a monitorizat tranzacția și vă oferă detaliile relocării.

 

Restaurantul La Pălincie, localizat în Baia Mare, pe str. Vasile Lucaciu nr.7, în apropierea sediului UDMR și vis-a-vis de clădirea administrativă a Primăriei Millennium Bussiness Center M1, este administrat de Gerard Zetea prin firma Zetea SRL, înregistrată în satul sătmărean Medieșu Aurit, și a fost lansat în urmă cu 10 ani, în principal ca loc comercial de promovare a produselor alcoolice tradiționale de nișă produse de Privat Silviu Zetea SRL.

Anul trecut, firma a închis cu o cifră de afaceri de 5,44 milioane de lei și un profit net de circa 245.000 lei, indicatori financiari realizați cu 17 angajați, dar și cu datorii de 2,51 milioane de lei.

 

Restaurantul cu terasă Chios a fost edificat de familia lui Ioan Oroian (fost director al sucursalei Maramureș a Distrigaz Nord SA – transformat în E.ON Gaz România -, originar din Mociu – jud. Cluj, decedat în 27 septembrie 2022, la 66 de ani, în urma unui accident auto jud. Satu Mare, între localitățile Apa și Iojib, în urma coliziunii cu un microbuz), prin firma Nadab Impex SRL, care ulterior a devenit Orpac Impex, controlată de soția acestuia, Stela Constanța Oroian.

 

Terenul pe care s-a construit a fost locul unde în perioada interbelică frații Artúr și Oszkár Weizer, o familie de everei originară din Cehia care era cea mai bogată din Baia Mare, propriatarii Uzinelor Phoenix, au înființat primul patinoar din oraș. Respectivul teren era al municipalitații, însă în 2002, administrația orașului l-a dat la schimb pentru un teren de circa 3.500 mp situat în apropierea Liceul Teoretic „Nemeth Laszlo”, necesar pentru contruirea sălii de sport a unității de învățământ (care a fost edificată în 2003). Ulterior, acesta a vândut-o lui Oroian, care a edificat acolo Chios, restaurant cu terasă denumit după Parcul Mare din inima Clujului (Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, cum a fost denumit după 1989), unul din primele parcuri orăşeneşti din Europa Centrală, cu o vechime de circa 200 de ani.

 

În mandatele de edil ale lui Cătălin Cherecheș acesta a încercat periodic să exproprieze familia Oroian, boicotând activitatea firmei (inclusiv prin interdicții de intrare auto, care s-au repercutat asupra aprovizionării unității) sub diferite pretexte și proiecte fantasmagorice (un club undergroud cu bazin de pești exotici pe acoperiș, zonă verde, complex social ș.a.m.d.), toate rămase în fază de desene pe hârtie, ca și majoritatea proiectelor cu care respectivul declarat corput de instanță își mințea electoratul volatil.

 

După decesul lui Ioan Oroian, familia a concesionat terenul firmei controlate de Gerard Zetea, care a și înregistrat la acea vreme ca punct de lucru adresa de pe Câmpul Tineretului nr. 1A și anul trecut a început reconstruirea zonei (vedeți foto alăturat), acum anunțând mutarea iminentă în respectiva locație a restaurantului La Pălincie.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Odată am fost acolo , și consider și acum că , cea mai bună mâncare din Baia Mare acolo am mancat-o !
    Că îi zice ,,La pălincie,, ?! Deloc nu sunt d acord ! Bleah ! Cred că patronii ar putea să gândească o denumire mult mai Smart !
    Acel loc mi-a plăcut , totul a fost ok , mâncarea super , dar numele asta ,,La pălincie,, mi s-a părut mereu penibil / nepotrivit!/ respingător !
    Conceptul îmi place , mâncarea îmi place , preturile îs ok … Numele e de tot … ( ați înțeles voi )
    Abia aștept noutăți 🥰

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here