16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Claudiu Gheorghe Filip (PV)

8
1873
Claudiu Filip

ELECTORAL. Începând de astăzi, 7 mai 2024, și până în 22 mai 2024, timp de 16 zile, în fiecare zi, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a existenței unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar doi candidați nu au răspuns la întrebări, însă și pe aceștia îi veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta are motive să-l ascundă).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articolele care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Claudiu Gheorghe Filip (PV – Partidul Verde).

 

Claudiu Gheorghe Filip (PV)

 

Claudiu Gheorghe Filip (51 de ani). S-a născut la 5 aprilie 1973, în Seini (jud. Maramureș). A absolvit Liceul Ind. nr. 3 (Chimie industrială) din Baia Mare în 1992, an în care a obținut și diploma de Bacalaureat. A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Management în Sport a Universității „Bogdan Vodă” din Baia Mare (2005), programul de masterat Administrarea Afacerilor al Facultății de Business a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (2006) și programul de masterat Afaceri Interne al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” (2013).

 

Este fost boxer, iar după retragerea din activitatea sportivă a devenit arbitru de box (din 2000) și profesor antrenor de box la CSȘ 2 Baia Mare (2001).

 

De-a lungul timpului a mai activat în partidele politice PER (Partidul Ecologist Român), pentru care în 2008 a candidat la Senat, și în ALDE.

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vreți să le implementați în Baia Mare și care să le finalizați în primul mandat (2024-2028), dacă veți fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea:

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

  1. Fără corupție în Primăria Baia Mare și reducerea cu 50% a angajaților primăriei! Am ca obiectiv promovarea transparenței, integrității și eficienței în administrația publică locală. Obiectivele includ combaterea corupției prin implementarea unui sistem de monitorizare și raportare, optimizarea resurselor umane prin reducerea cu 50% a angajaților și consolidarea controlului intern. Prin educație și sensibilizare, urmăresc implicarea tuturor în promovarea unei guvernări locale responsabile și transparente.

 

  1. Fără impozite pe clădiri pentru pensionari, ca o recunoaștere a contribuția la dezvoltarea comunității.

 

  1. Fără taxe de autorizare pentru prima casă.

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Capacitatea mea de a manifesta integritate și responsabilitate în toate acțiunile și deciziile mele. Într-o societate în care încrederea în lideri și în instituțiile politice este adesea pusă la îndoială, consider că este esențial să amintesc constant cetățenilor că sunt angajat în slujba lor și că îmi voi folosi puterea și influența pentru a le servi interesele în mod corect și transparent”.

 

Cel mai mare defect: „Tendința de a fi prea critic cu propriile mele acțiuni și performanțe (…). Această tendință poate rezulta uneori într-o abordare excesiv de perfecționistă, care poate încetini procesul decizional și poate împiedica inițiativele de a acționa rapid și eficient în situații critice”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Receptiv (a început să perceapă care sunt principalii favoriți și că, pentru a câștiga, este necesar să atragă și voturi din cele cu care sunt creditați aceștia – respectiv a început să le critice acțiunile); nefiind foarte cunoscut, nu este în vizorul public ca fiind inclus pe lista candidaților contestabili; este adeptul campaniei de tipul “din om în om” (circulă mult, de regulă pe jos, prin urbe, pentru a facilita întâlnirea directă cu electoratul, însă această strategia are minusuri mai puțin conștientizate de politicienii neexperimentați); se prezintă ca un candidat dedicat, preocupat de soarta urbei, și, în pofida aparențelor, de multe ori reușește să fie rațional în mesajele transmise.

 

Puncte slabe: Lipsa notorietății ca lider într-o funcție administrativă semnificativă și a realizărilor personale în beneficiul urbei; reprezentarea unui partid mic, fără vizibilitate publică edificatoare (în 2008, când a candidat pentru Senat din partea PER a obținut doar 855 de voturi, iar după aceea nu a avut o activitate care să genereze o creștere semnificativă a popularității); includerea în programul electoral a unor proiecte exprimate eronat, care duc la respingerea sa de partea electoratului vizată negativ de măsurile sale; supraevaluare (aproape amuzantă: a declarat public că el „conduce în toate sondajele”, cu referire exclusiv la sondajele din ziarele online).

 

Oportunități: Ar putea coaliza curentul civic al nehotărâților, al oponenților reprezentanților marilor partide politice care s-au aflat în diferite perioade la conducerea administrativă a urbei – funcționează după un slogan de campanie de tip revanșard: „Unim Forțele, Cetățeni! Împreună Ne Luăm Orașul Înapoi!”. Pornind de la zero, are potențial de creștere electorală, deși nu are o echipă de campanie “în spate” (cel puțin nu una edificatoare).

 

Amenințări/risc: În 2022, a fost implicat într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ameninţare. În 17 mai 2023, acest dosar a fost clasat, dar în 23 octombrie 2023 prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare a cerut redeschiderea dosarului, însă în 23 noiembrie 2023 Judecătoria Baia Mare a respins cererea ca neîntemeiată. Consemnarea 2mnews a fost generată exclusiv în baza existenței respectivei solicitări făcute chiar de șeful Parchetului municipal.

 

Pronostic: Cel mai probabil va întruni un număr de voturi sub marja de eroare statistică (3%), fiind absent aproape total din panoplia mass-media a candidaților. Să crezi că poți câștiga un municipiu reședință de județ pornind de un nivel scăzut de notorietate doar mergând din om în om, denotă, printre altele, și naivitate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

  1. Dle Filip, presa locala inseamna 2mnews si …restul, adica slujbasi care fac apologia personajelor in functie de valoarea contractului platit. Catalin Vischi are ”pacatele” lui dar este un ziarist cu pedigree, singurul care are curajul de a dezvalui mizeria morala din jurul nostru. A contesta valoarea lui si a scrierilor pe care le produce este o dovada de infantilism, normala pentru un om care are cu politica, cat are ”vaca cu abecedarul”. Succes la obtinut/gasit laudatori si pupatori in fund, jurnalisti care sa va spuna ca sunteti cel mai mare, cel mai tare si cel mai…cel…

  2. Pentru ăia de-ați votat în sondaj cu Claudiu Gheorghe Filip pentru primăria Baia Mare, vedeți aici:

    https://www.youtube.com/watch?v=Mm8oM_RpiNk

    Pe ăsta îl vreți voi primar?

  3. S-a oparit domnul boxer că nu l-ati ridicat pe podium? Mi se pare ca ati fost indulgent cu el. Nu face nici 3 %, poate ajunge la 2 dar greu. Eu nici n-am stiut ca e candidat pana n-am citit aici. Va felicit pentru initiativa, e foarte buna pentru baimareni. Macar afla cine sunt cei care le cer voturile.

  4. Articolul nu are nicio eroare, prezintă informații furnizate de dvs. și informații publice. Nu este jignitor, adevărul nu jignește și nu manipulează. Mă bucur că am reușit să vă deranjăm, pentru că asta înseamnă că articolul este perfect echilibrat. Credibilitatea noastră ne-am câștigat-o în zeci de ani de presă grea și corectă și nu sunteți dvs. în măsură să o declarați pierdută. După cum vedeți, v-am publicat și dejecțiile pe care le-ați revărsat asupra ziarului, pentru că suntem corecți și pentru că între 2mnews și orice aspirant politic nu există termen de comparație: noi nu aspirăm la nimic, spre deosebire de dvs.

  5. În lumea modernă, presa este un stâlp al democrației, o voce a adevărului și un gardian al integrității. Cu toate acestea, atunci când aceste principii sunt încălcate, iar informațiile prezentate sunt distorsionate sau chiar falsificate, încrederea publicului în instituțiile de presă poate fi grav afectată.
    Astfel de preocupări sunt aduse în prim-plan în lumina recentului sondaj și articol publicat în presă. Cu toată naivitatea mea, am presupus că acest ziar își va menține standardele înalte de integritate și obiectivitate. Cu toate acestea, descoperirea unei analize aberante, jignitoare și pline de erori despre subiectul abordat m-a lăsat profund dezamăgit și îngrijorat.
    Sondajul în cauză pare să fie afectat de o serie de erori metodologice și interpretative. În loc să ofere o imagine obiectivă și echilibrată, acesta prezintă distorsiuni evidente și o lipsă de acuratețe în reprezentarea datelor. Mai mult, concluziile trase sunt deseori subiective și par să fie influențate de anumite interese sau agende ascunse.
    Articolul care însoțește sondajul nu face altceva decât să amplifice aceste probleme. În loc să ofere o analiză critică și echilibrată, acesta adoptă un ton derizoriu și disprețuitor față de subiectul tratat. Descrierile aberante și jignitoare ale persoanei supuse analizei nu numai că denaturează realitatea, dar și încalcă principiile de bază ale jurnalismului etic.
    Într-o societate democratică, presa ar trebui să fie o forță pentru bine, un instrument de informare și educare a publicului. Cu toate acestea, atunci când presa își abandonează misiunea și devine un instrument al manipulării sau al diseminării de dezinformări, ne îngrijorăm profund pentru viitorul libertății și democrației noastre.
    Ne amintim că presa nu este deasupra criticii. Îndemnăm publicul să fie vigilenți în evaluarea informațiilor pe care le primesc și să solicite mereu transparență și responsabilitate din partea instituțiilor de presă. Numai astfel putem asigura că valorile fundamentale ale democrației rămân înălțate și respectate în societatea noastră. RUȘINICĂ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here