SENTINȚĂ DEFINITIVĂ – Consilier local din Maramureș, condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare: deja este în penitenciar

0
2053

ALT ALES DIN MARAMUREȘ ÎN ÎNCHISOARE. La un an și jumătate după ce a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, consilierul local Ioan Cristian Talpoș (ALDE, foto mare sus dreapta) din orașul maramureșean Șomcuta Mare, fost director general al firmei Rent a Car Cryss SRL, a fost condamnat definitiv la 1 an și 6 luni de închisoare. Pentru că era în stare de recidivă post-condamnatorie, în urma condămnării definitive în 2019 la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare, cele două pedepse s-au contopit și Talpoș va executa o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni în închisoare. El este deja în Penitenciar.

 

Talpoș, fost în PSD, a fost ales în 2020 pe lista ALDE Maramureș (filiala locală a adunat 217 voturi din cele 3.642 și a primit un loc în Consiliul Local Șomcuta Mare, Talpoș fiind primul pe lista consilierilor). El era președinte ALDE Șomcuta Mare și vicepreședinte ALDE Maramureș și a fost prezent la ședințele Consiliului Local Șomcuta Mare luând decizii în numele comunității până în ultima clipă (înaintea condamnării definitive).

 

De altfel, mandatul de consilier local i-a fost declarat vacant abia la începutul acestei luni (în 3 aprilie), la trei săptămâni după sentința definitivă de condamnare la închisoare. Acum urmează să fie înlocuit cu următorul de pe lista supleanților (dacă mai există ALDE Maramureș, președintele filialei județene, Cornelia Negruț, fiind deja înscrisă în PSD).

 

Drumul către închisoare: de la evaziune fiscală la conducere sub influența alcoolului

 

La 22 noiembrie 2019, Talpoș, care administra o firmă producătoare de alcool (Bioalcool), a fost condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani (a fost găsit vinovat într-un dosar al DNA Cluj de săvârșirea a 4 infracțiuni de producere de produse accizabile ce intră sub incidența sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat: simplificat, evaziune fiscală de circa 22 de milioane de lei, considerat prejudiciu adus statului prin neplata taxelor aferente a 657.113 litri alcool etilic pur și 64.602 litri alcool tehnic pur).

 

În 14 ianuarie 2022, fiind în perioada de încercare în care pedeapsa pentru evaziune fiscală i-a fost suspendată, Talpoș a fost găsit conducând mașina sub influenţa alcoolului.

 

Procesul a început abia în toamna anului 2022 (în septembrie) și a durat până în 11 martie 2024, Curtea de Apel Cluj pronunțând hotărârea definitivă, care menținea în totalitate sentința de pe fond (dată de Judecătoria Baia Mare), respectiv condamnarea la 1 an și 6 luni de închisoare și, fiind în stare de recidivă post-condamnatorie faţă de pedeapsa de 3 ani închisoare din noiembrie 2019, revocând suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare și dispune executarea acesteia în regim de detenţie, în final urmând să executate pedeapsa rezultantă finală de 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here