TRANZACȚIE – Patronul uneia dintre cele mai mari firme de construcții din Maramureș investește și în HoReCa, tranzacție de peste 4 milioane de euro: a cumpărat 50% dintr-un hotel de 4 stele, cu circa 100 de camere

3
14246

ACHIZIȚIE HOTEL. Antreprenorul maramureșean Florin Grigore Font (41 de ani, originar din Vișeu de Sus, domiciliat în Săliștea de Sus și care a dezvoltat afaceri în construcții, în special în retail, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud) a cumpărat 50% din Hotelul Coroana de Aur, cel mai reprezentativ hotel din Bistrița.

 

Font s-a lansat în domeniul construcții, controlând împreună cu soția sa, Ana Font (35 de ani), mai multe firme semnificative (Edil Bausteel SRL din Săliștea de Sus (firmă cu cifră de afaceri de 63,6 milioane de lei și profit de 14 milioane de lei în 2022), Nord Building AG SRL din Baia Mare, Creative Art Imobil SRL din Baia Mare și E&G Imobiliare SRL din Săliștea de Sus), iar recent a achiziționat o clădire cu trei etaje, situată pe strada General Grigore Bălan nr. 34 din Bistrița, care găzduiește mai muți retaileri (Profi, Pepco etc.) și unde și-a inaugurat la mijlocul acestui an Royal Bistro Café (pe care o administrează prin firma Royal Bistro Caffe SRL, deținută scriptic de soția sa).

 

Pentru tranzacția Hotelului Coroana de Aur, semnată în 21 decembrie 2023 și încheiată la circa 4,14 milioane de euro (sumă care include TVA), Font s-a asociat cu proprietarii Cramei Jelna și al firmelor Drosera din Bistrița, frații Daniel și Ovidiu Moldovan (Font deține 50% din hotel, iar frații Moldovan, 50%).

 

Hotel Coroana de Aur, considerat cel mai reprezentativ hotel din municipiul Bistrița a fost inaugurat la 30 aprilie 1974 și a intrat în proprietatea omului de afaceri bistrițean Ioan Moldovan. La finalul anului 2013, hotelul a fost complet renovat și cotat la ★★★★ (este poziționat în centrul Bistriței pe un teren de circa 3.000 mp, are 98 de camere, restaurant și alte anexe).

În decembrie 2022, după intrarea în faliment a grupului de firme deținut de Ioan Moldovan (care a adunat datorii de zeci de milioane de lei la circa 60 de creditori), lichidatorul CITR (fosta Casa de Insolvență Transilvania) a reușit să vândă hotelul la a ultima încercare din an, scăzând prețul de la 5,5 milioane de euro la 4,14 milioane de euro.

 

Hotelul lui Dracula nu e Hotelul lui Dracula

 

Hotelul Coroana de Aur din Bistrița este prezentat impropriu ca „Hotelul lui Dracula”, în baza unei mențiuni în romanul profesorului irlandez Bram Stoker, „Dracula” (ecranizat de 5 ori, cea mai notorie fiind cea din 1992, în regia lui Francis Ford Coppola).

 

În romanul publicat în primăvara anului 1897, Jonathan Harker, personajul principal, menționează că în drumul spre Castelul contelui Dracula a înoptat în Hotelul Coroana de Aur. Pe lângă faptul că întreg romanul lui Stoker este o ficțiune, hotelul tranzacționat a fost construit cu 77 de ani după publicarea romanului.

 

De altfel în 2012, pe zidul unei clădiri de pe strada Liviu Rebreanu nr. 27, autoritățile din Bistrița au dezvelit o plăcuţă comemorativă care marchează fosta locaţie a hotelului Coroana de Aur de la finalul secolului al XIX-lea (acesta a funcționat până la naționalizarea comuniștilor din 1948, când și-a pierdut funcțiunea de hotel, fiind repartizat ca locuințe).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here