CUM SE FACE – Contract de peste 15 milioane de lei, subcontractat de câștigător în proporție de… 69%

0
954

CÂȘTIGĂTORUL IA TOTUL, DAR NU MEREU. Autoritatea publică locală din orașul maramureșean Borșa, controlată de edilul Ion Sorin Timiș (PSD), a semnat contract în valoare de peste 15 milioane de lei (exact: 15.308.049,92 lei, sumă care include TVA), care vizează execuția lucrărilor de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă din urbe.

 

Contractul, semnat la 22 aprilie 2024 cu firma Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA, a fost atribuit pe principiul clasic: 4 oferte, 3 ejectate (două declarate inadmisibile, una retrasă), una singură rămasă în cursă și contractul este atribuit fără probleme.

 

Câștigătorul contractului de 15,3 milioane de lei a subcontractat… 68,98% din valoarea totală a contractului către două firme: 42,21% firmei ICPE Bistrița, care va executa lucrările de instalații electrice, achiziția și montarea echipamentelor, și 26,77% firmei Cariera Toroioaga SRL, care va executa lucrările la rețeaua de apă, cămine, fundații și consolidările aferente.

 

Contractul prevede înlocuirea magistralelor de alimentare cu apă până în cartierul Baia Borșa, construirea unei noi stații de tratare a apei în zona Baia Borșa și racordarea ei la rețeaua de aprovizionare cu apă, precum și amenajarea drumului de acces  și a rețelelor de utilități la noua stație. La finalul anului trecut, primarul Timiș estima că lucrările vor începe la 15 martie 2024 (n-a fost să fie…), iar termenul de finalizare va fi la sfârșitul anului 2024.

 

Câștigătorul contractului din care apoi a livrat peste două treimi unor subcontractanți, ARL Cluj, este administrată de Dan Lucian Mihancea și este una dintre subsidiarele din România ale concernului austriac Strabag AG, care deține 99% din acțiuni (Ministerul Transporturilor deține 1%), controlat de austriecii Hans Peter Haselsteiner și Klemens Peter Haselsteiner. Firma este specializată pe lucrări de construcție a drumurilor. În 2022, a închis anul cu o cifră de afaceri de aproape 403 milioane de lei și un profit net de peste 88 de milioane de lei, indicatori financiari realizați cu 269 de angajați, dar și cu datorii de 53,22 milioane de lei.
Subcontractantul ICPE Bistrița SA este înregistrată în Bistrița și este fosta filială din perioada comunistă a Institutului de Cercetare şi Proiectare pentru Electrotehnică Bucureşti, privatizată în 2006. Este specializată pe cercetare, dezvoltare şi producţie de echipamente de protecția mediului. Firma a închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 13,56 milioane de lei și un profit net de 1,88 milioane de lei, indicatori financiari realizați cu 37 de angajați, dar și cu datorii de 5,57 milioane de lei. Societatea este administrată de Grigore Vlad, care deține și procentajul covârșitor de acțiuni: 91,20% (8,80% din acțiuni sunt deținute de alte 8 persoane).
Subcontractantul Cariera Toroioaga SRL este o firmă locală (înregistrată în Borșa), fosta Servjair SRL, specializată pe extracția pietrei (ornamentală, pentru construcții etc.). Firma a închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 12,55 milioane de lei și un profit de 610.676 lei, indicatori financiari realizați cu 24 de angajați, dar și cu datorii de 7,22 milioane de lei. Societatea este administrată și deținută de Ion Timiș. Este una din firmele de casă ale Primăriei Borșa, cu numeroase contracte în ultimii 10 ani (dobândite prin licitații sau încredințare directă).

În Borșa, mai există două proiecte de infrastructură apă-canal, ambele finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Acestea prevăd extinderea cu circa 8 kilometri a rețelei de canalizare menajeră în zona Birț până la Complex Borșa (15,37 milioane de lei) – se va racorda Complexul Turistic și cartierele Poposală, Cercănel, Fântâna la rețeaua de canalizare a orașului, renunțându-se la stația de epurare din Complexul Turistic – și care trebuie finalizat la finalul anului 2026 (este în lucru, sunt prevăzute 209 racorduri individuale), precum și introducerea canalizării menajere (cu 509 imobile racordate în cartierul Repedea, pe străzile Repezii și Crângului), care vizează o extindere de 7 kilometri a rețelei de canalizare din oraș (circa 10 milioane de lei) – lucrările au teremen de finalizare în iulie 2025.

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here