EXCLUSIV: STRATEGIA – Cât și cu cine împarte finul primarului din Baia Mare cei 18,5 milioane de lei pentru reabilitarea unui mal al Săsarului

0
1650

TABLA ÎMPĂRȚIRII (ÎNTRE EI). Contractul de 18,5 milioane de lei (exact: 18.479.748 lei, sumă care include TVA) pentru reabilitarea spațiilor verzi și realizarea infrastructurii de agrement pe malul drept al râului Săsar, pe tronsonul dintre Podul Decebal și Podul Culturii (specific: între zonele mall-ului Vivo și ruina cinematografului Dacia), a fost atribuit firmei Construrom, care îi aparține lui Marcel Zoicaș, finul primarului Cătălin Cherecheș, după cum a subliniat chiar edilul “ca să n-avem discuții”.

 

Oamenii serioși” și banii publici

 

Fapta a fost anunțată public, după o regie patentată de primarul Cherecheș, cu presa adunată ciorchine, la ordinul Întâi Stătătorului, chiar la locul faptei (ales în apropierea podului de pe strada Culturii), cu o cohortă de slujbași publici (șefi din Primărie) scoși din birouri și aliniați servili în spatele edilului Băii Mari și, evident, cu constructorul (finul Marcel Zoicaș, “un om serios”, după cum ne-a liniștit primarul-naș). Pentru cei interesați, detalii despre faptă am anunțat în timp real, la momentul producerii acesteia, în 22 martie 2022, AICI.

 

O să ne puteți scuza, sper, că nu reluăm poezia patriotică privind conținutul acestui proiect, plătit din banii UE (18,44 milioane de lei) și ai statului român (2,8 milioane de lei) – contribuția orașului fiind de 555.833,50 lei -, pentru că l-am prezentat în articolul menționat mai sus (practic, ce ar trebui să facă respectivul constructor pentru acea sumă de bani).

 

Pentru statisticienii care n-au timp să lectureze articolul, sinteza: acesta privește “o amenajare coerentă ce subliniază importanţa râului-axa structurantă a municipiului, prin spaţii publice de calitate ce fac legătura dintre mediul urban şi cel natural” (m-au amuzat desenele în care s-au introdus următoarele elemente SF: balonul cu aer cald care plutește senin la 5 metri de sol, toneta de înghețată retro – nu există niciuna funcțională în Baia Mare -, sau mesele de ping-pong amplasate nefuncțional pe malul râului, o zonă expusă vântului).

 

Acum, scrierea de față vă prezintă detalii care nu au fost prezentate public, în speță identitatea subcontractorilor, pentru că în acest joc cu miză de 18,5 milioane de lei “cei care au învățat tabla înmulțirii, au învățat și tabla împărțirii”. Cui și cât împarte “finul-om serios”? Să vedem înainte de asta cum a reușit să câștige finul-om serios (încă) o lucrare în orașul nașului său…

 

Pasul 1: câștigarea licitației

 

Licitația pentru această lucrare a fost lansată în 8 noimebrie 2021 și contractul ar fi trebuit atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul avea o pondere în decizie de 90% și experiența șefului de proiect, 10%). Numai că n-a fost mare concurența, fiind depuse două oferte, sigur, una fiind declarată neadmisibilă/neconformă și a fost retrasă de deponent.

 

Rămânând o singură ofertă, care nici n-avea cum să nu se-ncadreze în rigori, cea a firmei finului, aceasta a fost declarată câștigătoare. Și în 22 martie 2022 s-a încheiat contractul la suma anunțată la începutul acestei scrieri: 18,5 milioane de lei (exact: 15.529.200 lei + TVA), cu circa 7% sub pragul maxim estimat de Primăria Baia Mare. Contractul trebuie finalizat în 16 luni.

 

Pasul 2: împărțirea (sarcinilor, banilor…)

 

Firma finului meu, cum a numit primarul Cherecheș Construrom SA Baia Mare, a participat la licitație, ca lider de asociere, în asociere cu Re-Act Now Arhitecture SRL (tot “o firmă serioasă”, ne-a spus, liniștitor, același primar, care a mai prestat în Baia Mare câteva proiecte rămase doar desenate pe hârtie, respectiv reabilitarea Pieței Revoluției și a Pieței Gării, și mai desenează în acest moment și proiectele de reabilitare ale Teatrului Municipal și Cinematografului Dacia).

 

Însă nu doar aceste două firme vor împărți cei 18,5 milioane de lei (sigur, grosul rămâne la lider, adică vreo 18 milioane de lei, asociatul secund având repartizat sub 500.000 lei), pentru că firmele serioase subcontractează părți din aceasta. În consecință, în acest moment vă putem dezvălui și detalii din contract, respectiv apariția a trei subcontractori, identificarea celor care se află la controlul respectivelor firme, ce trebuie să facă aceștia și cât vor încasa.

 

Execuția instalațiilor electrice: Ilnic Electric SRL din satul Merișor (Tăuții Măgherăuș). Firma controlată de Ilie Ureche (unic asociat), una dintre firmele de casă ale primarului Cherecheș, abonată la iluminatul oranamental și alte lucrări de extindere/modernizare a rețelei de iluminat public, va încasa 13,31% din cât încasează liderul de asociere (firma finului primarului, Construrom) – calculul nostru indică o valoare de 2,4 milioane de lei. Firma a avut o cifră de afaceri de 5,3 milioane de lei, profit net de 987.000 lei și 18 angajați (în 2020).

 

Lucrările de execuție a aleilor și bordurilor vor fi apanajul firmei Elis Pavaje SRL din satul Petrești (jud. Alba), autorecomandat ca fiind “liderul pieței de pavaje din România” și controlat de familia Goța (tatăl – Elis şi cei doi fii – Emil şi Vasile – CEO este fiul cel mare, Emil Goța). Firmă mare, cu cifră de afaceri de peste 287 milioane de lei, profit de 24 milioane de lei și circa 600 de angajați (în 2020). Pavajele vor consuma/primi 3% din cât încasează liderul de asociere (firma finului primarului, Construrom) – calculul nostru indică o valoare de circa 540.000 lei.

 

Proiectarea instalațiilor (electrice și sanitare): Instal Data Proiect SRL Cluj-Napoca. Firma clujeană este controlată de Daniel Șoșa și Marius Lucian Cadiș (asociați în procente egale), este specializată în inginerie tehnică, are 30 de angajați, o cifră de afaceri de 5,2 milioane de lei și un profit de 743.000 lei (în 2020). Va încasa 12,07% din valoarea de proiectare (adică vreo 40.000 lei – suma a fost calculată în baza procentului aferent sumei raprtizate pentru proiectul tehnic și detaliile de execuție).

 

Concluzia, în baza calculelor făcute: din cei 18,5 milioane de lei, liderul de asociere ia 18 milioane lei (din care îi dă la firma lui Ureche 2,4 milioane de lei, iar la firma lui Goța 540.000 lei, rămânând să-și gestioneze lucrările care îi revin cu circa 15 milioane de lei), asociatul secund ia 500.000 lei (din care dă firmei clujene sub 10%, rămânând să gestioneze lucrările/documentațiile care îi revin cu circa 460.000 lei).

 

End of story.

 

* Foto: @FB Cătălin Cherecheș

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here