RETURUL – Handbaliștii de la Valur au ajuns în Baia Mare: presa islandeză se gândește temătoare la precedente cu arbitraj potrivnic în România, care au făcut ca nici măcar un avantaj de 8 goluri să nu fi fost suficient pentru calificare

0
2585

BAIA MARE – SEMIFINALA EHF EUROPEAN CUP. Echipa islandeză Valur a plecat spre România în dimineața de 25 aprilie, cu un zbor Reykjavik – Munchen, rămânând joi în Munchen, de unde vineri au luat un alt avion Munchen – Cluj-Napoca, iar de la Cluj au ajuns vineri după-amiaza cu autocarul în Baia Mare, unde și-au planificat un antrenament ușor la ora 18.30, un alt antrenament fiind programat astăzi, sâmbătă, 27 aprilie.

 

Duminică, de la ora 18.00, începe meciul retur al semifinalei EHF European Cup, cu Minaur Baia Mare, echipă pe care au învins-o în prima manșă la o diferență de 8 goluri (36-28). Acesta va fi cel de-al 12-lea meci al islandezilor în actuala ediție a cupelor europene, ei câștigându-le până acum pe toate.

 

Presa islandeză de specialitate prezintă Baia Mare ca fiind un oraș situat la circa 50 de km de granița României cu Ucraina, care și-a luat denumirea de la minele de aur din apopierea urbei, cu o populație de aproximativ 110.000 de locuitori.

 

Tot presa islandeză a amintit în zilele premergătoare meciului retur de semifinala Challenge Cup 2016-2017, când echipa islandeză ar fi fost împiedicată de un arbitraj scandalos în returul cu AHC Potaissa Turda, acuzându-i pe cehii Lukas Frieser și Radoslav Kovolic, care au arbitrat acel meci, că au tras evident pentru echipa română până când aceasta a surmontat avantajul luat de Valur în tur (care a fost tot de 8 goluri, ca și acum: 30-22), câștigând la 9 goluri (32-23).

 

Iar acest lucru, susține presa islandeză, s-a repetat și în anul următor, în semifinala Challenge Cup 2017-2018, tot într-o semifinală a unei echipe islandeze, IBV Vestmannaeyjar, cu aceeași Potaissa, de această dată fiind acuzată maniera unui cuplu de arbitrii norvegieni (în tur islandezii au câștigat la 3 goluri, în retur s-au impus turdenii la 4 goluri) – în acel an Potaissa a câștigat cupa europeană.

 

Am menționat aceste reacții ale presei islandeze, ca argument că nu doar presa de specialitate din România are de multe ori reacții personale, de frustrare.

 

După meciul tur, antrenorul lui Valur, Óskar Bjarni Óskarsson, a recunoscut cu satisfacție că au obținut o victorie la o diferență mai mare decât credeau toți cei din clubul islandez. El a explicat și cum a reușit această performanță. Pe lângă jocul bun al echipei sale, îndeosebi în apărare (unde a dispus să se pună un accent mai mare), Óskarsson a recunoscut că echipa sa s-a simțit foarte bine în atac pentru că, față de Steaua, care a jucat cu o apărare în linie care îi încurcă pe jucătorii săi, Minaur se apără mai permisiv (cu mai multe breșe), iar jucătorii săi au speculat asta, precum și contraatacurile. Principalele pericole le vede Óskarsson, care a subliniat că și-a studiat înainte adversarul, în Vujovic și Vujic.

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here