DISTINCȚIE – Arhitecții băimăreni Ştefan Paskucz şi Ildiko Mitru, Premiul Academiei Române pentru restaurarea Coloniei Pictorilor

0
4446
Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz (foto: facutinmaramures.ro)

PREMIUL ACADEMIEI ROMÂNE. Arhitecții băimăreni Ioan Ştefan Paskucz (50 de ani) şi Ildiko Mitru (64 de ani) vor primi joi, 12 decembrie 2019, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Academiei Române pentru cele mai reprezentative creaţii ştiinţifice şi culturale realizate în anul 2017, Premiul „Duiliu Marcu” pentru lucrarea Restaurare și reabilitare Colonia Pictorilor din Baia Mare.

 

Cei doi arhitecți băimăreni, fondatori ai firmei 9 Opțiune (în anul 1998), au mai fost distinși pentru această lucrare, în cadrul Galei Bienalei Naționale de Arhitectură 2018, cu Premiul Preşedintelui Uniunii Arhitecților din România. Firma băimăreană de arhitectură 9 Opțiune a creat și proiectele de reabilitare ale Centrului Vechi al Băii Mari și Pieței Cetății.

 

Mitru este absolventă a Institutului de Arhitectură “Ion Mincu” Bucureşti (1981) și a cursurilor post-universitare și de specializare – de conservare a patrimoniului arhitectural şi urban (Universitatea Catolică din Leuven, Belgia), de restaurare a monumentelor istorice (Universitatea de Vară din Eger, Ungaria), de management al protejării monumentelor istorice (National Trust, Anglia). Paskucz este absolvent al Facultății de Arhitectură Cluj-Napoca (în 1997) și specializat (tot în Cluj, la Universitatea Babes-Bolyai, în restaurare arhitectură.

 

Proiectul de restaurare a Coloniei Pictorilor din Baia Mare – locul unde, la 1896, Hollosy Simon a înființat ceea ce ulterior avea să fie denumit Școala de Pictură de la Baia Mare – a început în 2013 (cu toate tatonările și contestațiile care stau în firea umană, mereu suspicioasă la transformări) și a fost finalizat după cinci ani, complexul fiind inaugurat în noiembrie 2017.

 

 

 

Ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române, în cadrul cărora vor fi înmânate 70 de distincţii, va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11, iar premiile vor fi înmânate de preşedintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop, în prezenţa Biroului Prezidiului şi a membrilor Adunării Generale. Premiile Academiei Române au fiecare numele unei personalităţi din domeniile ştiinţific şi cultural reprezentate în cele 14 secţii ale Academiei Române.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here