CORUPȚIE – Polițistul Viorel Donciu, fost șef de la Permise și Înmatriculări Maramureș, a fost reținut pentru luare de mită și cumpărare de influență

3
6494

PREVIZIBIL. Așa cum preciza 2mnews ieri (detalii AICI), inspector principal de poliție Viorel Andrei Donciu, fost șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș), acum împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj pentru 24 de ore.

 

Donciu este acuzat de DNA de comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic.

 

Conform rechizitoriului, în 4 februarie 2021, Viorel Donciu Viorel (pe atunci șef al SPCRPCIV Maramureș), ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, pentru a fi desemnat în continuare în funcția de șef al SPCRPCIV Maramureș (împuternicirea expira în 15 februarie 2021).

 

În schimbul menținerii sale în funcție, Donciu l-a fi sprijinit pe consilierul județean la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.

 

De asemenea, în 1 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier județean, Donciu a accesat fără drept baza de date a MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al consilierului județean, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale.

 

În contexte diferite, în 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, Viorel Andrei Donciu ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

 

Astăzi, 8 aprilie 2021, Viorel Andrei Donciu, în calitate de inculpat, va fi prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane (procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție).

 

Surse informate 2mnews susțin că în această speță, identitatea consilierului județean de la Consiliul Județean Maramureș care i-a luat banii lui Donciu pentru a-l menține șef la SPCRPCIV Maramureș și apoi l-a pus să comită diverse infracțiuni este cunoscută: consilierul județean din Vișeu de Sus Adrian Filip (ProRomânia – filiala județeană a partidului este condusă de fosta șefă a Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș, Viorica Marincaș).

 

Polițistul Donciu este ginerele fostului senator, președinte al CJ Maramureș, consilier județean și consilier local Teodor Ardelean, managerul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. telenuvela cu oameni politici și functii înalte. Aceasta e politica românească functii bani corupție la nivel înalt. partidul acesta Pro trebuie sa șteargă numele de Românie și sa pună sintagma potrivită cu ce se ocupa ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here