MITĂ – Polițistul Viorel Donciu, fostul șef de la Înmatriculări Auto Maramureș, rămâne în arest: consilierul județean Adi Filip din Vișeu de Sus, suspect în dosar

0
5381

2MNEWS A AVUT DREPTATE. Inspectorul principal de poliție Viorel Andrei Donciu, fostul șef de la Înmatriculări Auto Maramureș, rămâne în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș până în 6 iunie inclusiv, au decis magistrații Secţiei Penale de la Tribunalul Cluj, admițând propunerea DNA Cluj de a dispune prelungirea măsurii arestării preventive pentru încă 30 de zile. Hotărârea nu este definitivă, dar este executorie – Donciu a făcut contestat-o, o decizie definitivă urmând să fie luată în 12 mai 2021,  de Curtea de Apel Cluj.

 

Vă reamintim că Donciu a fost reținut în 8 aprilie 2021, pentru 24 de ore, de procurorii DNA Cluj pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic. În 9 aprilie a fost arestat pentru 30 de zile, iar în 6 mai decizia arestării preventive a fost prelungită.

 

Inspector principal de poliție Viorel Andrei Donciu a fost numit (împuternicit temporar) la comanda Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș) după pensionarea fostului șef, Florin Șironka. În 15 februarie 2021, împuternicirea a expirat, dar a fost detașat (tot prin împuternicire / numire temporară) la comanda Serviciului Permise și Înmatriculări din Suceava (unde fostul șef este cercetat pentru luare de mită, iar înlocuitorul acestuia a demisionat). De acolo a fost ridicat Donciu și adus la audieri de procurorii DNA Cluj.

 

Consilierul județean Adi Filip (ProRomânia), placa turnantă

 

În această speță, așa cum 2mnews a precizat în PREMIERĂ, încă din 9 aprilie 2021 (detalii AICI), este suspect și consilier județean din Consiliul Județean Maramureș Adrian Nicolae Filip (ProRomânia Maramureș, filială condusă de fosta șefă a Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, comisar (r) Viorica Marincaș). Conform DNA Cluj, în 4 februarie 2021, Donciu, a cărui numire interimară ca șef la Permise și Înmatriculări Auto Maramureș expira în 15 februarie, ar fi cumpărat influența consilierului județean Adi Filip, pe care acesta pretindea că o are pe lângă anumite persoane decidente, pentru ca polițistul să rămână în continuare șef al serviciului.

 

DNA Cluj susține că în schimbul menținerii în funcție, Donciu l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere etc., în interesul personal al consilierului Adi Filip sau în interesul altor persoane susținute de acesta. De asemenea, în 1 februarie 2021, Donciu a executat ordinul consilierului județean Adi Filip de a verifica (fără a avea acest drept) o mașină a firmei Dune Consulting Service (în prezent Lukarom Mineral Consult, din Bragadiru, administrată de Marius Marian Dobre) în baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.

 

Supraveghere informativă totală și mită luată de la un șef din Poliție

 

Până să fie reținut, Donciu a fost supravegheat câteva luni de DNA Cluj, prin filaj, ascultarea telefoanelor și montarea tehnicii de înregistrare în biroul șefului de la Permise și Înmatriculări Auto Maramureș (în acest sens acțiunile au fost autorizate, prin mandate aprobate de judecători de drepturi și libertăți).

 

În acest context, DNA a strâns dovezi privind mita încasată de Donciu (în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021), pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto și pentru înmatricularea unor vehicule. De exemplu, în 10 februarie 2021, Donciu a primit mită 100 de euro chiar de la comisarul de poliție Vasile Ionuț Belea, șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene (din cadrul Serviciului Rutier- Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş), pentru a transcrie o remorcă pe numele firmei Electro Mat Prompt, care îi aparține primarului comunei Oncești, Ioan Matei Godja.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here