SENTINȚĂ – Polițistul Viorel Donciu, fost șef la Permise și Înmatriculări Maramureș, arestat 30 de zile pentru luare de mită și cumpărare de influență

1
3779

RĂMÂNE ÎN AREST. Magistrații Secţiei Penale de la Tribunalul Cluj au admis aseară propunerea procurorului de caz de la DNA Cluj şi au dispus arestarea preventivă a inspectorului principal de poliție Viorel Andrei Donciu pe o perioadă de 30 de zile, adică până la 7 mai 2021 inclusiv. Vă reamintim că Donciu a fost reținut cu o zi în urmă, pentru 24 de ore, de procurorii DNA Cluj pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic.

 

Inspector principal de poliție Viorel Andrei Donciu a fost numit (împuternicit temporar) la comanda Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș) după pensionarea fostului șef, Florin Șironka. În 15 februarie 2021, împuternicirea a expirat, dar a fost detașat (tot prin împuternicire / numire temporară) la comanda Serviciului Permise și Înmatriculări din Suceava (unde fostul șef este cercetat pentru luare de mită, iart înlocuitorul acestuia a demisionat).

 

Conform rechizitoriului DNA, în 4 februarie 2021, Viorel Donciu Viorel (pe atunci șef al SPCRPCIV Maramureș), ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș (surse informate 2mnews susțin că identitatea acestuia este Adrian Filip din Vișeu de Sus, consilier județean ProRomânia, partid condus la nivel județean de fosta șefă a Poliției maramureșene, Viorica Marincaș). Consilierul județean a pretins că are influență “pe lângă anumite persoane”, pentru ca Donciu să fie desemnat în continuare în funcția de șef al SPCRPCIV Maramureș.

 

În schimbul promisiunii de menținere în funcție, Donciu l-a sprijinit pe consilierul județean la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere.

 

De asemenea, în 1 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier județean, Donciu a accesat fără drept baza de date a MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al consilierului județean, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale.

 

Apoi, în 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, polițistul Viorel Andrei Donciu a primit diferite sume de bani cu titlu de mită, pentru reprogramări la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatriculări de vehicule.

 

DNA a precizat că în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane (procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție).

 

Polițistul Donciu este ginerele fostului senator, președinte al CJ Maramureș, consilier județean și consilier local Teodor Ardelean, managerul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Să-si facă o analiză a constiintei si să inlăture negativul care m-a respins cu programarea in februare 2021 avănd copilul bolnav m-a pus pe Baia Mare eu fiind din Sighet si n-am putut să mă prezint ,vă dati seama c-am pierdut totul. Oricum să-i ajute D’zeu Biblia spune la Naum 1 cu 3 că: ” D-zeu nu lasă pe nimeni nepedepsit ,Ii doresc sănătate si intelepciune că atunci va actiona cu discernămănt !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here