IGNORATĂ DE AUTORITĂȚI – O biserică de 136 de ani din Maramureș, căreia i-a căzut acoperișul, nu e lăsată să moară: niște pasionați au găsit bani pentru reabilitare

0
1411

CONDAMNAREA UNEI BISERICI. Pentru că Episcopia Ortodoxă a Maramureșului pare indiferentă la reabilitarea vechilor biserici din județ, o asociație s-a luptat timp de un an și a găsit sursa de finanțare prin care poate fi restaurată biserica din Buteasa, edificiu construit în anul 1884, al cărei acoperiş s-a prăbuşit în 15 ianuarie 2019.

 

Conform Asociației ROST (Reabilitarea Organică a Satului Tradițional) Maramureș (condusă de arhitecta Laura Zaharia), care a intervenit pentru punerea în siguranță a structurii turnului şi al butei bisericii, edificiul ar putea fi restaurat printr-o linie de finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Însă pentru asta trebuie ca proprietarii (Parohia Ortodoxă din Buteasa), împreună cu comunitatea locală, să fructifice oportunitatea (adică, să depună proiectul de finanțare pentru restaurarea lăcașului de cult).

 

Oportunitate neaşteptată, venită din partea Institutului Naţional al Patrimoniului, constă în deschiderea unei linii de finanţare pentru ”elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice”, prin care poate fi făcut proiectul de restaurare al vechii biserici din satul maramureșean Buteasa, singura biserică din lemn „în căţei” din Țara Chioarului..

 

Datarea bisericii: anul 1884

 

Datarea dendrocronologică a bisericii din Buteasa a fost făcută anul trecut, când s-au determinat anii în care au fost doborâţi arborii folosiți la construirea bisericii. “Rezultatele sunt uimitoare pentru că relevă o multitudine de etape constructive, iar recompunerea istoricului bisericii printre jaloanele fixe stabilite de cercetarea dendrocronologică lărgește percepţia istorică asupra satului Buteasa”.

 

Datarea dendrocronologică fixează 1884 ca an al construirii bisericii pe actualul amplasament, însă prezența fragmentelor din absida altarului, în șarpantă și în corpul bisericii, datate la 1702 și 1802, deschid front pentru cercetări care ar trebui să aducă clarificări – o ipoteză este enunţată de Asociaţia ROST AICI.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here