CAMPANIA UNUI ORAȘ – Ion Belu, portar Minaur (1973-1982), campion european, în echipa care a câștigat primul trofeu: Transformarea sediului istoric în Muzeul Minaur, o inițiativă pe care o susțin în totalitate

2
1017

ÎMPREUNĂ SALVĂM SEDIUL ISTORIC MINAUR. 2mnews a demarat o campanie care vizează înlocuirea proiectului Executivului Primăriei Baia Mare de a demola sediul istoric al clubului Minaur Baia Mare pentru a construi un centru de zi pentru vârstnici (la câțiva metri se mai află exact un asemenea centru), cu reabilitarea clădirii și înființarea Muzeului Minaur, obiectiv care poate fi atins chiar anul viitor, când Minaur aniversează 50 de ani de la înființarea primului club de handbal din România.

 

În cadrul acestei campanii am postat pe prima pagină a ziarului (vizibil, pe coloana din dreapta) un sondaj de opinie la care vă invităm să vă spuneți părerea despre cele două variante.

 

De asemenea, în timpul acestei campanii de salvare a unui edificiu emblematic pentru istoria orașului și valorizarea sa așa cum merită echipa care a adus glorie Băii Mari, fiind singura care a triumfat de lungul timpului și în cupele europene (dublă câștigătoare a IHF Cup, în anii 1985 și 1988), vom publica opinii pe care le considerăm edificatoare ale fostelor glorii ale clubului Minaur, ale factorilor decidenți (consilierii municipali), ale factorilor semnificativi (parlamentari și lideri de partide), ale suporterilor și cetățenilor care iubesc acest club.

 

Aveți articole care au generat campania AICI și AICI. De asemenea, aveți articole ale campaniei AICI și AICI.

 

Astăzi, aveți părerea unui sportiv care a activat la Minaur Baia Mare încă de la începutul clubului, din 1973, portarul Ion Belu, câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua (1968) și câștigător al primului trofeu al clubului Minaur și a primei Cupe a României din istoria competiției (Cupa României în 1978, după o finală cu Steaua, în Sala Floreasca din București, o victorie cu 26-24 – după 12-8 la pauză și două reprize de prelungiri, 19-19, 22-22).

 

Această inițiativă, de a înființa Muzeul Minaur pe structura sediului istoric al clubului, este una foarte bună! De multe ori când trec pe lângă sediu, când mă duc cu nepotul în parc, mă gândesc cu regret: Uite, mă, ce a ajuns… Poate voit a fost lăsată așa clădirea, să se năruie… Dar noi suntem mai mici, nu ne bagă nimeni în seamă… Clubul acesta a contribuit la ridicarea prestigiului orașului. Eu am 50 de ani de când am venit în Baia Mare, adus de profesorul Pană. Și am rămas aici. Te doare să vezi ce a ajuns locul acela care păstra cupele, medaliile… Ce oameni au pășit pe acolo! Măcar pentru asta ar trebui să rămână ceva dedicat handbalului, Minaurului. Mă alătur demersului acesta. Ion Belu

Belu, portarul primului trofeu câștigat de Minaur

 

Ion Belu (foto mic stânga) s-a născut la Turnu Măgurele și astăzi are 75 de ani. A venit la Minaur Baia Mare chiar la constituirea primului club de handbal din România și de atunci a rămas în Baia Mare. De 50 de ani. O viață de om. “În 1973 am venit la Baia Mare – profesorul Pană m-a adus de la Sibiu. S-a format o echipă puternică aici, iar în 1974, primul an în care echipa activa sub denumirea Minaur (înainte era Minerul), am ieșit pe locul 3. Atunci, pentru clasamentul final, s-a jucat un turneu de 4, la Gheorghe Gheorghiu-Dej (azi Onești). Deja ne luptam cu marile puteri ale vremii, cu Steaua și Dinamo (n.red., era anul în care România era din nou campioană mondială și majoritatea covârșitoare a jucătorilor era de la Steaua și Dinamo). Trei ani la rând am luat locul 3, după Steaua și Dinamo”, a declarat Ion Belu, cel care la acea vremea avea deja o Cupă a Campionilor Europeni câștigată cu CSA Steaua București în 1968.

 

Sala Sporturilor din Baia Mare a fost construită în 1975, așa că în primii ani handbaliștii băimăreni ai noului Minaur jucau pe terenul de zgură din spatele vechii săli de sport a orașului, acum în ruină, lângă fostul ștrand municipal (și acesta lăsat în totală paragină de Primăria Baia Mare).

 

Fostul portar al Minaurului a rememorat și activitățile care se desfășurau la sediul clubului, de pe Valea Roșie. „Când am venit eu, președintele clubului era inginerul Alexandru Konnerth, șeful Flotației Centrale. La sediu, veneam când eram chemați. Acolo se țineau ședințele celor din conducere, se întâlneau antrenorii… Pentru jucători erau câteva camere în spate, organizate ca dormitoare pentru cantomente, iar sus era o cameră în care jucam șah, remi… Eram angajați la Mina Cavnic, așa era pe atunci, nu existau jucători profesioniști ca astăzi.

 

La puțin timp, în 1977, s-a înființat și Cupa României și primul trofeu Minaur l-a câștigat (a fost decernat în 1978, i-am bătut în finală pe Steaua, la București). Îmi amintesc că ne-au dat prima, plicurile cu bani, de la Centrala Minelor, chiar în Sala Sporturilor. A fost primul trofeu câștigat de Minaur, atunci, în 1978. Și am mers în Cupa Cupelor, am ajuns până în semifinală unde ne-au elimat nemții (n.red., SC Magdeburg)”, a rememorat Ion Belu – la acea ediție a Cupei Cupelor, Minaur a eliminat Maccabi Ramat Gan (Israel – 26-16, 22-11), Aalborg HK (Danemarca – 31-19, 24-21), TV Hüttenberg (RF Germania – 23-22, 24-19) și a pierdut în semifinala cu SC Magdeburg (RD Germania – 27-19, 22-26).

 

„Minaur, și ca echipă și ca și club, a fost creat și perfecționat de profesorul Lascăr Pană. Mare antrenor! Era extrem de dur în pregătire, cu cantonamente de câte două sptămâni, cu trei antrenamente pe zi, dar un foarte bun psiholog. Se impunea imediat. Și era un om de cuvânt, când promitea ceva, se rezolva. A ajutat mulți, cu locuință, cu ce trebuia pentru ca sportivul să se gândească doar la handbal. Să știți că Minaur a ajuns atât de mare, să se bată cu marile puteri din handbal, prin muncă. Făceam antrenamente și cantonamente tari și așa am ajuns echipa cel mai bine pregătită fizic – când ceilalți se opreau, noi abia atunci porneam – și se lucra, sigur, și tactic”, a mai declarat, pentru 2mnews, Ion Belu.

 

Poți să te implici și tu: te invităm să-ți spui părerea

 

Pentru cei mulți care-și amintesc handbalul-spectacol creat de Minaurul profesorului Lascăr Pană, pentru cei care au suferit și s-au bucurat în tribune la atâtea meciuri ale echipei care a intrat în istoria mondială a handbalului, pentru cei cărora le pasă de păstrarea istoriei orașului, campania continuă, cu convingerea că, până la urmă, rațiunea decidenților va reveni la o soluție constructivă, care să onoreze așa cum se cuvine un nume atât de respectat în lumea handabalului: Minaur Baia Mare. Mâine, un nou episod al campaniei, cu o altă glorie a handbalului băimărean care își va face publică opinia…

 

De asemenea, îi invităm pe toți cei care cred în acest demers să îl susțineți așa cum cred că este necesar, iar cei care au ceva de spus în această privință, pot să o facă trimițându-ne opinia pe e-mail ([email protected]).

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Niște oameni care au adus atât de multă cinste acestui oraș că mai trebuie să se nască de vreo o mie de ori loazele din Primărie să îi ajungă. Să le fie rușine nesimțitului care a gândit la demolarea acelei case din istoria orașului. Să nu vă opriți și să nu îi lăsați. Vă susținem.

    • Domnule Dumi „nesimtitul” care a pus ochi pe sediul Clubului Minaur este numai unul singur : CROCODILUL hraparet cereches, acesta ne va inghiti orasul bucata cu bucata cladire cu cladire. FARA rusine, fara scrupule, fara gram de respect, vrea al 11 lea centru de batrani unde mama omida la fel ca si el tot fara scrupule sa racoleze electorat (tot pe banii nostri) Oare chiar 80% din baimarenii s-au infectat si sufera de sindromul „orbul gainii”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here