OPERAȚIUNEA „GONFLAREA” – La ce sumă au ajuns documentațiile proiectului care vizează construirea centurii ocolitoare a orășelului Șomcuta Mare

1
4390
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, și Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare

VARIANTA OCOLITOARE ȘOMCUTA MARE. Proiectul centurii rutiere (Varianta ocolitoare) a orașului Șomcuta Mare, pentru implementarea căruia Primăria Șomcuta Mare și Consiliul Județean Maramureș au semnat în vara anului 2021 un acord de parteriat, conform căruia județul plătește 70% din sumele necesare documentațiilor, iar Șomcuta Mare restul de 30%, urmând ca investiția totală, estimată la 10 milioane de euro (circa 50 de milioane de lei), să fie propusă spre finanțare din fonduri nerambursabile (prin Programul Operațional Regional – POR), își gonflează mușchii și alocările financiare publice necesare finalizării studiului de fezabilitate.

 

Estimat a avea 6 kilometri de drum nou construit (pentru a ocoli întreg orașul și a crea premisele dezvoltării în zonă a unui parc industrial), proiectul centurii rutiere Șomcuta Mare avea ca termen de începere lucrări de execuție anul 2023, conform precizărilor făcute de președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, în Raportul de activitate la un an de mandat.

 

În vara anului 2021, după semnarea acordului între CJ Maramureș și Primăria Șomcuta Mare, s-a deschis cepul banilor publici pentru realizarea studiului de fezabilitate. În septembrie 2021, CJ Maramureș a alocat 102.000 lei (toate sumele din articol includ TVA), ceea ce înseamnă că SF-ul a fost estimat la 173.400 lei (restul banilor fiind contribuția orașului Șomcuta Mare, a cărui administrație publică este controlată de primarul PSD Gheorghe Buda).

 

La 7 aprilie 2022, Primăria Șomcuta Mare a semnat un contract pentru realizarea SF-ului, prin cumpărare directă, cu firma Professional Engineering Consulting SRL București. Contractul era în cuantum de circa 145.000 lei (exact: 144.989,60 lei). Acest contract a fost reziliat.

 

În martie 2023, CJ Maramureș a modificat acordul de parteneriat cu Primăria Șomcuta Mare, suplimentând suma inițială, considerată necesară pentru elaborarea SF-ului la 171.500 lei, ceea ce este similar cu o reconsiderare financiară a documentației, până la 291.550 lei. Adică o majorare cu 68,53%.

 

La 30 mai 2023, SF-ul încă nu e finalizat, așa că Primăria Șomcuta Mare a mai semnat un contract, tot prin cumpărare directă, cu firma Kubo Investments SRL din Baia Mare, controlată scriptic de Horațiu Liviu Săsăran (prieten al președintelui CJ Maramureș, Ionel Bogdan, și fost partener de afaceri și prieten al nașului și tutorelui economic al acestuia, Radu Negulescu). Acest contract prevede “realizare proiect Studiu de Fezabilitate, studiu topografic și studiu geologic pentru centura localității Șomcuta Mare”. Cel mai probabil este o completare a SF-ului cu ridicări topo și studiu geotehnic. Contractul este în valoare de circa 321.000 lei (exact: 321.300 lei).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Para-ndaratul fiind cotă procentuală din valoarea unei lucrări este firesc ca valoarea lucrării să fie cât mai mare ,indiferent de mijloace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here