CAMPANIA UNUI ORAȘ – Alexandru “Șoni” Stamate, dublu câștigător al Cupei IHF: Transformarea sediului istoric al Minaurului în muzeu, cadoul ideal la 50 de ani de la înființarea clubului

4
1140
Alexandru Stamate

ÎMPREUNĂ SALVĂM SEDIUL ISTORIC MINAUR. 2mnews a demarat o campanie care vizează înlocuirea proiectului Executivului Primăriei Baia Mare de a demola sediul istoric al clubului Minaur Baia Mare pentru a construi un centru de zi pentru vârstnici (la câțiva metri se mai află exact un asemnea centru), cu reabilitarea clădirii și înființarea Muzeului Minaur, obiectiv care poate fi atins chiar anul viitor, când Minaur aniversează 50 de ani de la înființarea primului club de handbal din România.

 

În cadrul acestei campanii am postat pe prima pagină a ziarului (vizibil, pe coloana din dreapta) un sondaj de opinie la care vă invităm să vă spuneți părerea despre cele două variante.

 

De asemenea, în timpul acestei campanii de salvare a unui edificiu emblematic pentru istoria orașului și valorizarea sa așa cum merită echipa care a adus glorie Băii Mari, fiind singura care a triumfat de lungul timpului și în cupele europene (dublă câștigătoare a IHF Cup, în anii 1985 și 1988), vom publica opinii pe care le considerăm edificatoare ale fostelor glorii ale clubului Minaur, ale factorilor decidenți (consilierii municipali), ale factorilor semnificativi (parlamentari și lideri de partide), ale suporterilor și cetățenilor care iubesc acest club.

 

Astăzi, aveți părerea unui sportiv a cărui carieră s-a confundat în totalitate cu Minaur Baia Mare, club la care a activat la cel mai înalt nivel timp de 13 ani. Alexandru “Șoni /Sanyi” Stamate, dublu câștigător al Cupei IHF (1985 și 1988): Mă alătur demersului dumneavoastră. Muzeul Minaur în sediul istoric al clubului!

 

… scurt remember (pentru cei tineri și pentru nostagici)

 

21 aprilie 1985. Zaporojie (URSS), returul (meciul decisiv al) finalei Cupei Federației Internaționale de Handbal (IHF): SII Zaporoje – HC Minaur Baia Mare. Rușii mari favoriți – au câștigat trofeul în urmă cu două sezoane, în 1983 (au câștigat în finală, în ambele meciuri, cu suedezii de la IFK Karlskrona), însă în acest sezon, la Baia Mare, în tur, s-au impus elevii lui Lascăr Pană cu 5 goluri, 22-17 (băimărenii au ajuns în finală din turul preliminar, calificându-se neînvinși, după ce câștigat ambele manșe cu ITU Istanbul, Helsingor IF, Lokomotiva Trnava și WAT Margareten Viena).

 

Rușii sunt în albastru alb, ai noștri în galben. Cu 30 de secunde înaintea finalului, tabela indică 17-12 (pentru gazde), Minaur atacă, Maricel Voinea îl angajează pe  pivot pe Porumb, fault, arbitri germani dictează 7 metri. Maricel Voinea marchează pentru 17-13, cupa vine la Baia Mare. Rușii se aruncă în atac, marchează, cupa e la ei. Mai sunt 3 secunde. Maricel Voinea e la centrul terenului. Ce poți face în 3 secunde? Îi pasează lui Alexandru Stamate. Doi pași și șut de la 18 metri (!) gol! 18-14 pentru sovietici, dar Cupa vine la Baia Mare.

 

Alexandru „Șoni” Stamate a fost supranumit de atunci Eroul de la Zaporoje. Ulterior avea să mărturisească: „Știam că trebuie să dau gol, altfel mă termina profesorul Pană”. Handbalul, pe atunci, era simplu (și frumos). Doar acum susțin unii că e complicat… „Am făcut doi pași de la centrul terenului și am aruncat direct în plasă”.

 

La Minaurul marelui antrenor Lascăr Pană (secondat la acel moment de alt fost jucător legendar al băimărenilor, Petre Avramescu) jucau atunci: Mircea Petran și Nicolae Neșovici (portari), Viorel Haiduc, Maricel Voinea, Iosif Boroș, Olimpiu Flangea, Doru Porumb, Mihai Mironiuc, Gheorghe Covaciu, Nicolae Voinea, Sorin Rădulescu, Alexandru Stamate, Ion Marta, Iosif Oros. Handbaliști care în vacanță jucau meciuri de pregătire cu echipe naționale. Și câștigau.

 

Sunt Cetățeni de Onoare ai municipiului Baia Mare.

 

Alexandru Stamate: Mă alătur demersului

 

Alexandru Stamate (67 de ani). Originar din Sfântu Gheorghe (jud. Covasna), Șoni Stamate a jucat la Minaur Baia Mare 13 ani, în perioada 1975-1988, timp în care a câștigat de două ori Cupa IHF și de trei ori Cupa României, precum și trei titluri de vicecampion al României.

 

Eroul de la Zaporoje care a rămas apoi, ca și majoritatea handbaliștilor din anii de glorie ai Minaurului, în Maramureș, a declarat despre campania de salvare a sediului istoric al emblematicei echipe căreia i-a dedicat întreaga sa carieră sportivă (la nivel de seniori):

 

Transformarea sediului HC Minaur Baia Mare în muzeu este un demers mai mult decât bine-venit și doresc să mă alătur demersului dumneavoastră. Cred că este cadoul ideal pentru noi toți la aniversarea a 50 de ani de la înființarea clubului Minaur, primul club de handbal din România. Pe vremea aceea, la înființare, la 14 mai 1974, imobilul era înregistrat pe strada Valea Roșie nr. 16 (n.red., ulterior, la noua numerotare a construcțiilor de pe respectiva stradă, a primit nr. 26).

Pentru cei mulți care-și amintesc handbalul-spectacol creat de Minaurul profesorului Lascăr Pană, pentru cei care au suferit și s-au bucurat în tribune la atâtea meciuri ale echipei care a intrat în istoria mondială a handbalului, pentru cei cărora le pasă de păstrarea istoriei orașului, campania continuă, cu convingerea că, până la urmă, rațiunea decidenților va reveni la o soluție constructivă, care să onoreze așa cum se cuvine un nume atât de respectat în lumea handbalului: Minaur Baia Mare. Mâine, un nou episod al campaniei, cu o altă glorie a handbalului băimărean care își va face publică opinia…

 

De asemenea, vă invităm pe toți cei care credeți în acest demers să îl susțineți așa cum credeți necesar, iar cei care au ceva de spus în această privință, pot să o facă trimițându-ne opinia pe e-mail ([email protected]).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Posibil ca demersul , înființarea unui muzeu, să fie sortit eșecului dintr-un motiv simplu; nu ar aduce nici un bănuț in contul decidentului.

  2. Si acum imi amintesc strigatul lui Naum la golul lui Soni. Ce echipa avea Baia Mare! Ce jucatori! Dle Vischi s-a gandit cineva sa faca un grup statuar in fata salii sporturilor cu echipa care a castigat prima cupa europeana? Loc este suficient in acel parculet nefolosit decat de caini.

    • Domnule Stefan nu mai sunt bani pentru statui cu fostele legende ale orasului. Banii sau cheltuit pe placerile nevinovate ale mamei omida, pe ansamblul statutar cu pictorii baimareni despre care a auzit doar un grup restrans de oameni si despre care copii intreaba din ce desene animate sunt personjele. Atat poate atat face. Cereches vrea sa arate baimarenilor cat de fals intelectual este si ce educatie superioara a primit (mai ales cand ii injura si umileste pe consilieri) educatie primita cu pipeta de la scolile vieneze si de unde sa instalat in acest oras cu titulatura de mare doctorat „doctor arschlos”

  3. Sondajul dvs. mă bucură, pentru că este un contor al procentului de spălați pe creier din oraș. Avem doar 9 procente de concetățeni care nu înțeleg nimic. Înseamnă că mai sunt șanse pentru ca băimărenii să se trezească și să își recupereze orașul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here