ÎN FAMILIE – Contract de 15 milioane de lei la Ulmeni, atribuit unei asocieri formată din firme de casă, două fiind controlate de verișorul și de nașul primarului Lucian Morar

1
2900

SERIALUL „CUM SE FACE”: EPISODUL ULMENI. Primăria Ulmeni, controlată de edilul Lucian Ioan Titus Morar (PSD) – în foto -, a atribuit un contract în valoare de peste 15 milioane de lei (exact: 15.216.643,10 lei, sumă care include TVA), unei asocieri formate din 5 firme, printre care și ale verișorului său, consilierul județean George „Johnny” Moldovan (scriptic la PMP, faptic la PSD), și a nașului său, Marius Florin Vanca.

 

Contractul prevede proiectare și execuție a reabilitării și modernizării drumurilor locale din Ulmeni și a fost semnat la 25 octombrie 2023, în urma unei jurizări deja clasice: două oferte, una retrasă, cea rămasă declarată eligibilă și câștigătoare.

 

Asocierea desemnată câștigătoare este formată din cinci sereleuri: Prof Con Invest SRL & Edilmarc-Strade SRL & Rosatt Company SRL & Signum Terrae SRL & Ilivanca Construcții SRL. Și acum să aflăm identitățile…

 

Ce trebuie făcut

 

Contractul vizează proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor de interes local din urbe și trebuie realizat în 2 ani (două luni fiind prevăzute pentru proiectare și 22 de luni pentru execuția propriu-zisă). Lucrările trebuie garantate 3 ani.

 

Conform proiectului depus pentru obținerea acordului de mediu aferent acestei investiții, lungimea totală a drumurilor locale propuse pentru modernizare și reabilitare este de 9 kilometri (Someș Uileac – 2,898 km, Mânău – 2,626 km, Arduzel – 0,95 km, Tohat – 0,87 km, Vicea – 0,87 km, Ulmeni – 0,783 km).

 

Pe aceste tronsoane se cere structuri compuse din: 15 cm strat de formă din balast nisipos; 30 cm strat de fundație din balast; 20 cm strat de bază din piatră spartă împănată; 6 cm beton asfaltic. De asemenea este prevăzută scurgerea apelor pluviale prin șanțuri triunghiulare betonate (rigole cu lungimea totală de 14.154,75 m) și montarea a 336 de podețe tubulare de acces la gospodării (cu lungimi de 6 m) și 31 de podețe de trecere pentru descărcarea apelor pluviale.

 

Lucrarea a fost cofinanțată de Primăria Ulmeni printr-un credit trezerorie. Și acum să aflăm identitățile din spatele denumirilor societăților comerciale câștigătoare…

 

Cine sunt câștigătorii contractului de 15 milioane de lei

 

  1. Prof Con Invest SRL este controlată de vișeuanul Ion Tomoiagă (46 de ani), care deține 90% din părțile sociale și care mai are participațiuni în firmele Prof Mondo Construct SRL din Baia Mare, ProfCom SRL din Cluj-Napoca și Industrial Transilvania S&T SRL din Păuliș (jud. Hunedoara) – asociat minoritar este Gheorghe Tomoiagă (10%).

 

Acum, firma este înregistrată în Baia Mare (fiind translatată din Cluj-Napoca) și este specializată pe lucrări de construcții a clădirilor. În 2022, firma a declarat o cifră de afaceri de 26,71 milioane de lei și un profit net de 156.743 lei, realizat cu 16 angajați, dar și datorii de 12,8 milioane de lei.

 

  1. Firma Edilmarc-Strade SRL este controlată de consilierul județean George Dumitru Moldovan, zis „Johnny” (scriptic la PMP, faptic la PSD). Este una dintre firmele de casă ale Primăriei conduse de verișorul patronului și este specializată pe lucrări de construcție a drumurilor. Despre cum a căpușat firma consilierului județean Johnny bugetele publice locale prin lucrări cu încredințare directă de la primării PMP aveți detalii într-o investigație 2mnews AICI și AICI.

 

În 2022, firma a declarat o cifră de afaceri de 801.025 lei (mai puțin decât în 2021, primul an de activitate, când a realizat mai mult cu ZERO angajați) și un profit net de 235.583 lei, realizat cu 3 angajați, dar și datorii de 181.492 lei.

 

  1. Firma Rosatt Company SRL este controlată de Samuel Țânțaș și este specializată în construcții hidrotehnice. Samuel Țânțaș este fiul pastorului penticostal multimilionar Vasile Țânțaș și fost prim-vicepreședinte al PDL Satu Mare (acum membru în Birou Politic Județean al PNL Satu Mare).

 

Firma este înregistrată în Negrești-Oaș (jud. Satu Mare) și fost subprefect de Satu Mare. În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 3,32 milioane de lei și un profit net de doar 93.548 lei, realizat cu 12 angajați, dar și datorii de 1,58 milioane de lei.

 

  1. Firma Signum Terrae SRL este controlată Balázs Csaba (originar din Târgu Mureș) și este înregistrată în Baia Mare, fiind specializată pe activități de inginerie și consultanță tehnică (este singura din asociere care are experitza necesară părții de proiectare). În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 181.850 lei și un profit net de 4.969 lei, realizat cu 4 angajați, dar și datorii de 48.080 lei.

 

  1. Firma Ilivanca Construcții SRL este controlată de Marius Florin Vanca (43 de ani, originar din Borșa), care este… nașul primarului din Ulmeni, Lucian Morar. Până în 2015, Vanca a fost asociat cu Ilie Ureche (de unde și numele firmei Ili-Vanca), apoi acesta, care este cel mai apropiat prieten al viceprimarului din Baia Mare, Doru Dăncuș, care și el este nașul de cununie al primarului Morar, ca și Vanca, s-a retras scriptic din firmă. Anul trecut, firma a raportat o cifră de afaceri de 6,48 milioane de lei și un profir net de aproape 879.000 lei, realizat cu 28 de angajați, dar și datorii de 3,10 milioane de lei.

 

Firma lui Vanca, specializată în lucrări de construcții, este o clasică/tipică firmă de casă a Primăriei Ulmeni, instituție controlată de finul patronului: doar în primele 9 luni ale anului trecut a încheiat 8 contracte prin achiziții directe cu Primăria Ulmeni care totalizează peste 1 milion de euro (4.848.959,06 lei + TVA). Practic, firma de construcții s-a multi-specializat executând lucrări din cele mai diverse: de la deszăpezire, transport de pământ cu autobasculanta, nivelare de drumuri comunale și de pământ, închiriere buldoexcavator, lucrări de terasamente, reabilitare drum forestier, fianlizare construcție pod ș.a.m.d.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Trântorului ăsta nu i-a mers foarte rău nici până acuma dar de când e în PSD îi ies combinațiile ca unse. Cu puțin noroc, la anu’ se face parlamentar și-i lasă moștenire primăria lui fiu-su. Să facă și ăla câteva mandate fix ce-a făcut și tac-su, NIMIK! Dacă și Ulmeniu-i oraș …!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here