EXCLUSIV – Primăria Baia Mare și-a schimbat doar scriptic „pictorii” de treceri de pietoni: contract de 23,5 milioane lei, dublu față de precedentul, inițiat de fostul edil Cherecheș și desăvârșit de locotenentul Dăncuș

6
4582
Ioan Doru Dăncuș și Cătălin Cherecheș
Ioan Doru Dăncuș și Cătălin Cherecheș

GATA, NOUL CONTRACT SUPRAEVALUAT S-A SEMNAT. Municipalitatea Băii Mari a semnat în această lună un nou contract-cadru pe 4 ani pentru lucrări de aplicare a marcajelor rutiere. Suma este aproape dublă față de precedentul, care era oricum era de 4 ori mai mare față de contracte similare din municipii comparative cu Baia Mare.

 

Acest fapt, săvârșit în 14 martie 2024, a fost secretizat până astăzi, când 2mnews a recționat în acest fel împotriva lipsei de transparență a Primăriei Baia Mare în privința informațiilor de interes public primordiale, publicând informații și detalii explicite și aducând la cunoștința opiniei publice interesate fapta inițiată sub îndrumarea strategică a fostului edil fugar și condamnat pentru corupție Cătălin Cherecheș și desăvârșită de locotenentul său, viceprimarul Ioan Doru Dăncuș.

 

Dăncuș, care i-a preluat atribuțiile de primar cu titlu interimar deținute de șeful său direct până la fuga acestuia din țară, nu a făcut nimic pentru a anula această licitație finalizată cu un alt contract supraevaluat, care împietează grav bugetul public devalizat de atâția ani în municipiul reședință al Maramureșului. Subliniere: toate sumele din prezentul articol includ TVA.

 

Fapta: 23,5 milioane de lei (2024-2028) față de 12,7 milioane de lei (2019-2023)

 

Contractul a fost împărțit în două loturi (cu vopsele clasice și cu vopsele speciale), a fost adjudecat de aceeași asociere de firme și totalizează peste 23,5 milioane de lei (exact: 23.584.366,05 lei), valoarea fiind dublă decât a precedentului (valabil pentru perioada 2019-2023 și care totaliza 12,7 milioane de lei – exact: 12,744.269,30 lei), care oricum era de 4 ori mai mare decât al unor municipii similare cu Baia Mare.

 

Pentru ambele noi contracte-cadru (pentru marcaje stradale cu vopsea clasică și cu vopsea specială) a fost desemnat același câștigător: asocierea a două sereleuri, formată din Eurosemn Expert Group din București și Tugard Construct din Călimănești, ambele controlate de antreprenori originari din județul Vâlcea.

 

Această scriere devoalează cum a fost posibil acest alt șmen, inițiat de fostul edil fugar condamnat pentru corupție Cherecheș și continuat de predecesorul acestuia, locotenentul său, Dăncuș, viceprimar cu atribuții interimare de primar și candidat PSD la funcția de primar al municipiului la alegerile locale din 9 iunie, care, deși avea acces la datele financiare ale demonstrației de mai jos, nu a făcut nimic pentru a anula licitația.

 

Contractul precedent, un serviciu plătit de 4 ori mai scump

 

În vara anului 2019, Cherecheș, pe atunci primar al municipiului Baia Mare, a semnat contractul pentru efectuarea marcajelor stradale pe o perioadă de 4 ani (era un acord-cadru). Operațiunea a fost împărțită în 3 loturi: marcaje stradale cu vopsea clasică, marcaje stradale cu vopsea specială și ștergerea marcajelor prin frezare. Cele trei contracte au fost atribuite la o valoare totală de 12,7 milioane de lei (exact: 12,744.269,30 lei).

 

Pentru că intermarul Dăncuș a împrumutat retorica de la fostul său șef corupt Cherecheș, recitând public că un contract-cadru are o valoare mai mare, dar de plătit fizic se plătește cât comanzi, acreditând ideea manipulatorie că Primăria plătește de fapt mult mai puțin decât contractează, precizăm și suma plătită fizic (contractată): peste 11 milioane de lei (exact: 11.166.050,28 lei). Procentual s-a plătit 87,62% din suma contractată. Informația este menită pentru a demonta recitarea publică conform căreia contractele sunt mari (în cazul deszăpezirii, salubrității stradale, marcajelor stradale ș.a.m.d.), dar că se plătește mult mai puțin. Nu, se plătește aproape cât se contractează.

 

Primele două loturi, care aveau financiar o pondere procentuală definitorie, de 96,63%, au fost atribuite aceleiași firme: Anduna Servimob, controlat de Florin Marius Drăguț (foto mic dreapta, 51 de ani, originar din comuna Voineasa, jud. Vâlcea – el susține că e din Călimănești, informația fiind falsă, dar edificatoare în contextul subiectului -, care deține 90% din părțile sociale ale firmei) – rețineți acest nume. Firma este una cu stagii vechi de conectare la „țâța financiară” a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), încă de pe vremea când aceasta se numea CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România), dar și a unor administrații publice, printre care și Baia Mare cu care a avut cel mai mare contract.

 

Patronul firmei care a pictat trecerile de pietoni din Baia Mare în ultimii 4 ani, anchetat de DNA în 2015 pentru că ar fi dat mită în schimbul obţinerii de contracte cu o instituție a statului, este soțul Ninei Larisa Dăguț, fostă șefă de serviciu și purtătoare de cuvânt a Primăriei Generale București în mandatul de primar general al lui Adriean Videanu (PDL), dar și fost sau actual asociat în diverse firme cu potentați bine plasați în relații contractuale cu entități ale statului: Andrei Plumb şi Dan Plumb (fiul şi soţul Rovanei Plumb, fost ministru PSD al Muncii şi fost al Mediului, actual europarlamentar PSD), Cosmin Aurelian Udor (fiul generalului cu două stele Aurel Udor, fost inspector şef al ISU Bucureşti), Mihai Gabriel Popescu (zis Mişu Pricopsitu’, fost consilier al lui Ludovic Orban în mandatul acestuia de ministru al Transporturilor) şi Horaţiu Cosmin Udrişte (fiul lui Gheorghe Udrişte, fost deputat PNL şi fost director în Primăria Capitalei în mandatele lui Traian Băsescu şi Adriean Videanu).

 

Contractul a fost plătit, așa cum am precizat, cu suma totală de peste 11 milioane de lei (exact: 11.166.050,28 lei), sumă de 4 ori mai mare decât în municipiul Târgu Mureș, de exemplu, oraș care are 215 km de străzi față de 206 km cât are Baia Mare (aveți detalii/demonstrația într-o altă investigație 2mnews publicată AICI).

 

Pentru că în 29 iulie 2024 se finalizează acest contract, în octombrie 2023, înainte de a fugi din țară, edilul din acea vreme, Cătălin Cherecheș, a dispus să se introducă în licitație un nou contract-cadru, pe 4 ani, pentru pictarea trecerilor de pietoni.

 

Contractul nou, dublu față de precedentul

 

Noul contract a fost introdus în licitație (și adjudecat) cu o sumă dublă față de precedentul contract, oricum de 4 ori mai mare decât în orașe similare (aveți detalii AICI), respectiv peste 23,5 milioane de lei (exact: 23.584.366,05 lei)

 

Licitația s-a desfășurat pe două loturi, aplicare marcaje rutiere cu vopsele clasice și cu vopsele speciale (de această dată frezarea marcajelor vechi a fost inclusă în cele două loturi), ambele loturi fiind adjudecate în 14 martie 2024 de aceeași asociere de firme, formată din sereleurile Eurosemn Expert Group & Tugard Construct – defalcat: 7.149.067,80 lei lotul 1, marcaje cu vopsea clasică, și 16.435.298,25 lei, lotul 2, marcaje cu vopsea specială.

 

Identitățile câștigătorilor

 

Eurosemn Expert Group SRL este înregistrată în București (în Sector 6, unde domiciliază și patronul vâlcean al fostului contractor, Anduna Servimob), este specializată pe lucrări de construcții a drumurilor și este controlată de Ion Petrișor și Raluca Alexandra Zaharoiu (asociați în procente egale începând din octombrie 2016, când soțul lui Raluca Zaharoiu, Cosmin Adrian Zaharoiu, originar din Râmnicu Vâlcea, s-a retras din firmă distribuindu-și părțile sociale celor doi asociați rămași).

 

În 2022, firma a închis anul cu o cifră de afaceri de 3,79 milioane de lei și un profit net de circa 960.000 lei, indicatori financiari realizați cu 12 angajați, dar și cu datorii de 2,38 milioane de lei.

 

Tugard Construct SRL este înregistrată în Călimănești (jud. Vâlcea), este specializată pe lucrări de construcții a drumurilor și este controlată de Elisabeta Drăguț (foto mic dreapta, asociat unic). Ați reținut numele de mai sus? Era important pentru conexiune: Elisabeta Drăguț este mama lui Florin Marius Drăguț (Anduna Servimob), o septuagenară respectabilă despre care păstrăm rezerve că este pasionată și pricepută în execuția măiastră a marcajelor stradale. De altfel, inițial firma s-a numit Drăguț SRL și la înființare avea ca principal domeniu de activitate comerț cu amanuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun. În 2022, firma a închis anul cu o cifră de afaceri de… 4.800 de lei, o pierdere financiară de 236 de lei și cu 0 angajați.

 

Practic, s-au schimbat doar două detalii: denumirea firmei și suma (care e de două ori mai mare). Încasatorul rămâne același. Drăguț, spuneam.

 

Fără legătură cu subiectul: la final de februarie 2024, locotenentul Dăncuș a fost „într-o vizită de lucru și de prietenie” în Vâlcea, unde s-a întâlnit (și) cu primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, cu care susține că a discutat despre administrație, sport, politică :). După două săptămâni de la „vizita de lucru și de prietenie” în Vâlcea s-a semnat contractul-subiect al acestei scrieri. Fără nicio legătură, spuneam.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Camarila cerecheșiana („eu n-am încredere decât în mama mea”) și-a instalat vasalul la butoane. Pentru continuitate! În instituțiile de forță ale Statului, doar ce s-a decis majorarea salariilor cu 30%. Tocmai pentru a veghea ca astfel de dinastii să nu fie deranjate. Somn ușor popor, instituțiile Statului veghează în locul tău. Și nu uitați la alegeri, puneți ștampila pe doru după cache.

  2. CUM va imaginati ca locotenentul „camora” dancus ar putea fi un PRIMAR corect si aplecat asupra problemelor din Baia Mare atata timp cat a fost scolit la academia de hotie si devalizare cereches. A absolvit aceasta academie cu nota maxima si cu „magna cum laude” primele lui lucrari semnificative dupa absolvire au fost Contractul de deszapezire si acesta de coafare a trecerilor de pietoni. OARE baimareni isi doresc un astfel de „absolvent” ca PRIMAR al orasului CAPTIV ??? OARE ne dorim continuarea traditiei ??? OARE asta isi doresc baimarenii ??? OARE va dorti sa fiti jecmanitii incontinuare la sange de o camarila mafioata si hrapareata ??????
    ATENTIE CE VOTATI !!!!!! ATENTIE UNDE PUNETI STAMPILA !!!!!! Camarila PSD impreuna cu, locotenentul candidat si coalitia hotiei va ademeneste prin cartiere, prin restautante, la evenimente, la spectacole, la competitii sportive, absolut peste tot unde isi cauta pupincuristi acarici, unii cu scheleti in dulapuri si electorat slab de inger (botanisti) pe care poate sa-l duca de nas si manipula pentru a-si putea continua furaciunile si licitatiile gonoflate si de 4 ori mai mult decat preturile reale din piata in urmatorii 4 ani !!!! ATENTIE CE VOTATI !!!!!!! Jumatate din spagile si furaciunile lui cereches au fost realizate cu sprijinul logistic al locotenentului „camora” La ce a devalizat si ciordit cereches mai adaugati inca cel putin 50% si ve-ti afla ce va poate oferi locotenentul „camora” in urmatorii 4 ani. ATENTIE CE VA DORITI voua si copiilor vostri pentru urmatorii 4 ani………..deoarece nu avem autoritati, in orasul captiv nu exista Curtea de conturi, DNA, DICOT, Politia Judiciara, etc. Aici fiecare fura cum vrea, cat vrea si ce vrea cei cu scheleti in dulapuri nu se vor autosesiza niciodata iar ceilalti nu au lichid in instalatie. Acesta este blestemul nostru ca oras

  3. Ăla cu mistria poate e chiar Bansky ( mai știi ??? ) , deci in concluzie , nimic nu e supraevaluat !
    Bansky nu e un artist ieftin !!!
    Băimărenii ar trebui sa fie mândri , ținând cont că artistul o să picteze toate alea !
    Sperăm ca după alegeri să o antameze și pe Cicciolina să promoveze turnul de la combinat ca atracție turistică !
    BRAVO ! FELICITĂRI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here