DEVOALAREA UNEI MINCIUNI – Cum plătește Baia Mare de 4 ori mai mult pentru marcaje stradale, dar primarul Cherecheș spune că doar le spală și face economie: peste 4,5 milioane de lei plătiți în ultimii 2 ani

2
2375

DESPRE O MANIPULARE ADMINISTRATIV-ELECTORALĂ. Bănuiesc că toții electorii Băii Mari l-au văzut/citit deja pe primarul Cătălin Cherecheș declarând public și satisfăcut că spală marcajele stradale. Bine, nu el, el e șef/primar, oamenii (care nu-s șefi/primari), respectiv un distins domn echipat cu vestă reflectorizantă, asistat de un alt distins domn, echipat și el cu vestă reflectorizantă, din postura de privitor-asistent, pe principiul autohton “Doi cu sapa, cinci cu mapa”.

 

A zis asta, primarul, transmițând că aceste marcaje stradale “rezistă foarte bine după 2 ani” și, subliminal, că, uite!, chiar dacă atunci l-au criticat “uamenii răi” că plătește mult pe vopsitul străzilor, acum se dovedește că a plătit pentru lucrări de calitate, care aduc economii pușculiței urbei, pentru că “nu mai e necesară retușarea prin vopsire anuală, cum se făcea pe vremuri” (a zis el, cu apropo la Anghel).

 

Și a zis asta, cu spălatul marcajelor (și pe pagina oficială a Primăriei și pe pagina lui de Facebook și pe oriunde a putut), ca și când ar fi inaugurat Aquaparkul, parcările subterane din Centrul Nou și Centrul Vechi, parcurile industriale sau orice alte promisiuni electorale a făcut, precizând că le face acuși-acușica, evident nefăcând NIMIC din toate acestea.

 

Am scris și atunci, la momentul semnării contractelor, scriu și acum: contractele (sunt trei) pentru marcajele stradale din Baia Mare sunt exagerat de mari (de peste 6 ori mai mari decât cele pentru un oraș cu o tramă stradală similară! – aveți argumentația în scriere). Mai mult, banii plătiți efectiv până acum sunt de 4 ori mai mulți decât într-un oraș de aceeași dimensiune (lungime în kilometri a străzilor) cu Baia Mare. Urmează demonstrația altei minciuni spuse public, pentru electorii creduli. Să dezvoltăm informațiile până la concluzie…

 

Adevărul despre Nu vopsim, doar spălăm”

 

Baia Mare are trei contracte pentru marcajele stradale, toate semnate în vara anului 2019, pentru o perioadă de 4 ani (sunt acorduri-cadru). Două dintre aceste contracte (cele semnificative, pentru Aplicare marcaje rutiere cu vopsele clasice de marcaj rutier și Aplicare marcaje rutiere cu produse speciale de marcaj rutier) au fost încheiate cu sereleul bucureștean Anduna Servimob, controlat de Florin Marius Drăguț (asociat minoritar, cu 10%, este Radu Bonciu), iar cel minor (Ştergere marcaje prin frezare, cu o pondere de 3,37% din suma totală a contractelor) cu sereleul Loial Impex din satul sucevean Scheia, controlat de Gabriel Sorin Iacob și specializat pe lucrări de… instalații electrice.

 

Valoarea totală a celor 3 contracte aferente marcajelor stradale din Baia Mare este de aproape 12,75 milioane de lei (exact: 12.744.269,30 lei, sumă care cuprinde TVA), adică o medie de peste 3,18 milioane de lei/an. Sigur, în cazul acordurilor-cadru (pe o perioadă mai mare/determinată de timp), plata efectivă se face în funcție de prețurile stabilite prin contract și de comenzile date (numite contracte-subsecvente). Să vedem cât a comandat/plătit Baia Mare…

 

De când a încheiat contractele, adică de exact 2 ani, Primăria Baia Mare a încheiat 10 contracte subsecvente pentru marcaje stradale în municipiu (și le-a plătit / le va plăti). Totalul comezilor/plăților: circa 1 milion de euro (exact: 4.562.876,43 lei, sumă care cuprinde TVA).

 

Doar în acest an, cu puțin timp înainte ca primarul Cherecheș să recite public că “nu mai e necesară retușarea prin vopsire anuală, cum se făcea pe vremuri”, ci doar le spală cu apă și-s ca noi și uite ce economie a făcut, același primar Cherecheș a semnat (și va plăti), în lunile aprilie și mai 2022, 4 contracte pentru marcaje stradale care totalizează peste 1,3 milioane de lei (exact: 1.306.803,99 lei, sumă care cuprinde TVA).

 

Cele 4 contracte au fost semnate în 14 aprilie 2022 (cu Loial Impex, pentru frezarea marcajelor vechi: suma 65.850 lei + TVA), 18 aprilie 2022 (cu Anduna Servimob, pentru aplicare marcaje rutiere cu vopsele clasice: suma 311.160,61 lei + TVA), 21 aprilie 2022 (cu Anduna Servimob, pentru aplicare marcaje rutiere cu vopsele clasice, suma: 123.936 lei + TVA) și 25 mai 2022 (cu Anduna Servimob, pentru aplicare marcaje rutiere cu vopsele speciale: suma 597.208 lei + TVA).

 

La o lună după semnarea celui mai recent contract, primarul Cherecheș a livrat poezia cu nu plătim, facem economie, uite ce deștept sunt, plus pozele cu distinsul domn cu vestă reflectorizantă spălând cu apă o trecere de pietoni.

Analiză comparativă: plătim de 4 ori mai mult

 

Sinteza este acesta: edilul municipiului Baia Mare a livrat 1,3 milioane de lei în doar două luni firmei care face marcajele stradale în Baia Mare, iar luna următoare a pozat un distins domn spălând o trecere de pietoni, spunând că nu se plătește nimic pentru marcajele stradale, că acestea-s bune și doar trebuie spălate. Pinguinii din colonia de pe insulele antarctice Danger au aplaudat. Dar ei își unesc aripile/înotătoarele-ntr-un gest reflex.

 

Pentru ceilalți, nedumeriții, problematicii electorali, câteva argumente comparative.

 

În municipiul Târgu Mureș, care are 215 km de străzi (conform informațiilor oficiale comunicate pentru 2mnews de Primăria Târgu Mureș), cel mai mare contract anual pentru marcaje stradale a fost în semnat în 2020 (contract pe un an, semnat cu sereleul local Trafic Serv): 550.761,36 lei/an (sumă care cuprinde TVA). Observați că am introdus în analiza comparativă cel mai mare contract, deși acum este în vigoare un contract mai redus.

 

În Baia Mare, care are lungimea totală a rețelei stradale de aproximativ 206,68 km (conform informațiilor oficiale cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Baia Mare, publicat de Primăria Baia Mare din 22 februarie 2022), media comandată/plătită pentru marcaje stradale este de 2.281.438,22 lei/an (sumă care cuprinde TVA).

 

Sinteză (bani cheltuiți pentru marcaje stradale): Târgu Mureș – 215 km străzi, 550.761,36 lei/an vs. Baia Mare – 207 km străzi, 2.281.438,22 lei/an. Quod erat demonstrandum.

 

… nu e pentru pinguinii din colonia Danger

 

Sigur, pentru pinguinii din colonia Danger a fost suficientă declarația edilului (“Spălăm marcajele rutiere, care încă rezistă foarte bine după doi ani, în loc să le „retușăm” prin vopsire anuală, cum se făcea pe vremuri. Nu cred că trebuie să explic nimănui cum acest aspect înseamnă mai puțină cheltuială, mai puțin deranj, pe lângă chestiunea care ține de siguranță atunci când marcajele sunt perfect vizibile.

 

Îmi aduc aminte foarte bine cum unii au comentat negativ la vremea respectivă. Iată, timpul ne dă dreptate: am fost inspirați să apelăm la profesioniști în marcaje și constatăm acum diferența, fiind necesar doar să le curățăm periodic”).

 

… însă această scriere nu este dedicată pinguinilor din colonia Danger, ci celor interesați real de modul în care sunt cheltuiți banii publici ai orașului.

 

* Foto: @Primăria Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Fantastic… Am ezitat să spun ceva, pentru că orice comentariu e inutil, însă o fac pentru a vă felicita pentru profesionalism și pentru că, spre deosebire de ceilalți, nu ați cedat un milimetru de la deontologie. În rest, personajul este exact cum îl arătați: un mitoman neperformant, din păcate cu priză la majoritatea votanților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here