NU S-A SCHIMBAT NIMIC – Locotenentul lui Cherecheș a avizat licitarea serviciilor de deszăpezire și salubritate în Baia Mare la o sumă aproape dublă decât într-un municipiu de două ori mai mare: peste 36 de milioane de lei/an

6
8624

IARNA PE ULIȚELE DIN SATUL CU BLOCURI. Dăncuș cu mătura, Dăncuș cu lopata, Dăncuș dând indicații ceaușiste muncitorului de la salubrizare cum se răzuiește pământul adunat lângă bordură… Dăncuș cu roaba încă n-am văzut, dar e o idee de viitor pentru candidatul PSD la Primăria Baia Mare, pentru că poza asta a făcut-o și populistul Piedone, mimând grija nețărmurit-electorală față de urbe. „Bă, frate, da’ uite, vezi, ce ’arnic e? Se merită! Ăsta-i omu’! Clar.”.

 

Poză cu Dăncuș concepând un proiect de buget n-am văzut încă. Și nici n-o să vedem. Nu e nici măcar o idee de viitor, pentru că ar ține hârtia invers. Ceea ce nu-i o dramă pentru electoratul volatil. „Ce contează bugetul, mă, ne treb’e un primar gospodar, cu mătura, cu fărașu’, cu roaba…”. De aceea stagnarea se matemaorfozează în încremenire în subdezvoltare.

 

În 2016, într-un UAT din Maramureș, am fost de față când trei alegători potrivnici primarului îi explicau acestuia, la finalul unei discuții în contradictoriu, împăciuitori, că tot pe el o să-l voteze, pentru că… e prost ca ei, contracandidatul acestuia folosind cuvinte pe care potrivnicii recunoșteau că nu le înțeleg. Nu am folosit nicio figură de stil, nicio hiperbolă, ci am reprodus mot à mot (“Da’ las’, mă, că noi tăt pă tine te-om vota, că ești prost ca noi. Ăla, B(…), așe vorbește de nu-l putem înțeleje.”).

 

În contextul acestui tip de raționament (mai exact de lipsă a oricărei urmă de rațional), mă întreb câtă relevanță are informația asta: Primăria Baia Mare, controlată de viceprimarul cu atribuții de primar Ioan Doru Dăncuș (PSD), a introdus în licitație un contract estimat la peste 72 de milioane de lei (exact: 72.320.121,13 lei, suma include TVA) care vizează atribuirea pe 2 ani a serviciilor de salubrizare stradală și deszăpezit în municipiul reședință al județului Maramureș. Are?

 

Practic, administrația publică locală din Baia Mare își afirmă disponibilitatea de a plăti peste 36 de milioane de lei/an pentru salubrizare stradală și deszăpezire. Să vedem cum este această sumă, mare/mică?

 

În 8 martie 2023, Primăria Arad a încheiat un contract similar (pe o durată de 4 ani). În primul an (martie 2023-martie 2024) a plătit pentru cele două servicii circa 20,7 milioane de lei. În Baia Mare, conform estimării, disponibilitatea este de peste 36 de milioane de lei. Poate vă gândiți că s-a gonflat Baia Mare de a a devenit mai mare decât Aradul. Să vedem…

 

În municipiul Arad sunt 880 de străzi cu o lungime totală de 370 km, în municipiul Baia Mare sunt 389 de străzi cu o lungime totală de 214,6 km. Acestea sunt date oficiale, extrase din nomenclatoarele stradale actualizate și planurile de mobilitate urbană cele mai recente.

 

Contractul va fi atribuit pe o durată de 2 ani pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 80% și modul de asigurare al protecției mediului de 20%). Caietul de sarcini a fost prost întocmit, a trebuit corectat în urma sesizărilor autorității competente, dar ideea rămâne: contract de 72 de milioane de lei/2 ani.

 

De ce sunt introduse aceste licitații la Primăria Baia Mare la prețuri exagerate? Am mai explicat, dar reiau sinteza explicațiilor aici: pentru că după finalizarea perioadei contractuale să mai rămână bani nefolosiți. În baza acestui fapt, contractul poate fi prelungit. La deszăpezire, contractorul din Baia Mare, finul fostului edil corupt Cherecheș, Marcel Vasile Zoicaș (Construom), plătit cu ceele mai mari sume din România pentru deszăpezire urbei în cele mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice, a deszăpezit în baza unui contract pe 4 ierni, 6 ierni. C-așa-i în tenis. Pe strada 1 Mai nr. 8A totul e bine, liniște, pace, concordie. Doar toți trăim aici, împreună. Și nu se face să ne deranjăm unii pe alții, nu?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Aceasta mu(…)e fosilizata cerechesiana, locotenentul parior, fl(…)and si rupt in c(..)r face parte din TROACA aliantei „asa(…)ilor” de Romania (cum spunea cineva tot aici) condusa (de un Van del Line-z) cu musteata (invizibila) de 2cm de sub nas. Aici la noi este strategie pura de interlopi si baroni locali, aplicata in alianta ucigasa. Adica locotenentul pa(…)it a fost nominalizat de dinamovistii locali ca si candidat la primarie pentru a-i face voturi lui Bogdanel copilul politic in(…)il al gaben albastrilor, deoarece locotenentasul oricum va fi umbra lui Zetea (deci nu pierde nimeni). DREPT URMARE galben albastri
    l-au sacrificat pe sor(…)lul Stetco arucandul in cusca mot(…)ului Zetea in favoarea lui Bogdanel a tot stiutorul de proiecte stintifico-fantastice.. DECI la fel si identic cu cereches acum pe ultima suta de metri locotenentul parior, arde campurile si praduieste tot, culege smantana ce a mai ramas pe fundul Borcanului(bugetului) local dupa ce lupul prafuit a mancat toata smantana.
    Va dati seama ca in Maramures nu exista Curte de Conturi pentru Primaria Baia Mare chiar daca ar fi condusa de Bulibasul Cioaba. GHICITI DE CE ????? BAIETII eminentei doamnei presedinta a Curtii de conturi Maramures sunt angajatii primariei !!!!!!!!! VA IMAGINATI ca, un control facut de aceasta la Primaria Baia Mare este o UTOPIE ????? Stiati care este deviza electorala a baimarenilor pentru aceste alegeri ???? VIN ai NOSTRI pleaca ai NOSTRI noi votam din nou ca PROSTI (deviza ce va fi confirmata in 09.06.2024, la ora 24) – (comentariu moderat – limbaj excesiv)

  2. va dati seama ca omul acesta are sanse mari sa iasa primar ???? dar ce conteaza, asa cum scrie in articol, votantii cand aleg nu se informeaza, ca daca s-ar informa si ar fi informati corect probabil ca PSD si PNL ar disparea de pe scena politica, dar sa revin, ce conteaza sunt pozele cu matura si lopata in mana, nu coneaza ca in spatele cortinei bugetul e vanturat …sa ne fie rusine, ca de 30 de ani alegem aceleasi specimene … tara aceasta nu mai are nici o sansa, eu zic sa ii lasam pe politicieni, neamurile lor, angajatii lor sa se descurce si noi sa ne luam talpasita, si sa vedem cand nu o sa mai fie fraieri care sa lucreze ca ei sa poata fura, ce o sa mai faca … dar am o intrebare, consilieri locali ce rol au in aceasta mizerie de licitatie legata de dezapezire???

  3. Să vină finu’ să ne apucăm odată de dezăpezit. Din septembrie până în aprilie. Oare pe câți îi au ăștia pe statul de plată, de nu-i leagă nimeni? La ce sume se sifonează, probabil că pe toți!

  4. ASTFEL DE FIINȚE NU AR MAI TREBUI SĂ LUCREZE ÎN SISTEMUL BUGETAR ,DAR NUMAI FSN ,PDSR ,PSD ȘI PNL POATE FACE ASA CEVA ASASINII ECONOMICI AI ROMANIEI 100% !!! CRIMINALI COPIILOR CRESCUȚI ÎN CASELE DE COPII UNDE AU SUFERIT ACESTEA FOARTE MULTE ATROCITĂȚI ÎNTRE ANI 1989 -2000 ,SĂ NU UITĂM ,DE COLECTIV ,10 AUGUST CAND AU GAZAT TRANTORI BUGETARI DIN JANDARMERIE MAI SĂ APERE HOTI ,POLITRUCI PSD ȘI PNL ÎN POTRIA OAMENILOR ONEȘTI ! ,CRIMELE DE L-A CREVEDIA ARAFAT SUSȚINUT DE PSD ȘI PNL ,AZILELE GROAZEI ATROCITĂȚILE FĂCUTE CU ȘTIREA POLITRUCILOR PSD ȘI PNL ETC !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here