MAI CU PERDEA, BĂIEȚI – Evidență: deși președinții PSD și AUR Maramureș neagă un blat electoral între ei, prietena candidatului PSD a fost desemnată… reprezentanta AUR în Biroul Electoral Județean

3
4397

* Am fost nu rugat, ci implorat să nu public această scriere.
Am publicat-o în pofida iminentelor repercusiuni, pentru că așa e corect:
să știți cât mai mult din ceea ce este edificator, inclusiv din ceea ce vi se ascunde.

 

BLATU-I MUT, CA O LEBĂDĂ. Așa cum 2mnews a anunțat AICI, Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 26 Maramureș (în scriere, BEJ Maramureș) a fost completat ieri, 22 aprilie 2024, cu 8 din cei 12 membri-reprezentanți ai partidelor politice (4 locuri au rămas vacante, urmând să fie completate în etapa a treia.

 

Printre aceștia, a fost avizat și reprezentantul AUR în BEJ Maramureș. Acesta este… Ioana Simina Prodan, concubina lui Ioan Doru Dăncuș, candidatul PSD Maramureș pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare. De altfel, Dăncuș a fost anunțat inițial (scripitic/oficial, pentru 2mnews, nu doar verbal, pe vreun hol de partid), de președintele AUR Maramureș, deputatul Darius Pop, drept candidatul AUR la Primăria municipiului reședință de județ, însă la două săptămâni după ce Dăncuș a pozat în candidat AUR, a fost racolat de PSD Maramureș, fiind anunțat și urmând să fie înscris în competiția electorală ca și candidat al social-democraților.

 

Dăncuș, viceprimar al urbei și fost aghiotant de nădejde al fostului edil condamnat pentru corupție, Cătălin Cherecheș, căruia i-a jurat public credință veșnică, a devenit după rușinoasa fugă de țară a acestuia primar interimar, înlocuindu-l la butoanele Primăriei aduse în pragul dezastrului financiar tocmai pe cel pe care l-a urcat pe propriul piedestal ca model al său în viață (modelul în viață a lui Dăncuș este acum într-o celulă a Penitenciarului Aiud, unde mai are de ispășit 4 ani de închisoare pentru luare de mită).

 

Revenind la transferul preelectoral fără precedent în istoria politică postdecembristă, în care un candidat (în cazul de față Ioan Doru Dăncuș) își schimbă partidul pentru care candidează în doar două săptămâni, în urbea de pe malul Săsarului, care mustește de zvonuri în această perioadă (cele mai multe fără suport real), a apărut și este dezbătut și cel al existenței unui blat electoral între AUR și PSD.

 

În acest caz, zvonul are și câteva argumente reale: transferul candidatului la principala primărie din județ s-a făcut în liniște, tacit, fără vociferările cu care au obișnuit publicul adversarii electorali reali. Ca și când nu e mare lucru, deși e.

 

Apoi, PSD a gafat strategic, prezentând fotografii în care președintele PSD Maramureș (Gabriel Zetea), candidatul AUR/PSD la Primăria Băii Mari (Doru Dăncuș) și președintele AUR Maramureș (Darius Pop) apar umăr lângă umăr, încărcați de evlavie electorală, la Catedrala ortodoxă din municipiu, în prezența episcopului. Deputatul Pop (AUR) a încercat să lămurească situația, motivând-o printr-o întâmplare, explicând că cei doi pesediști s-au postat lângă el. Pesediștii n-au spus nimic.

 

În toate discuțiile pe care le-am avut cu cei doi președinți județeni pe tema unui blat electoral PSD & AUR în Maramureș, atât Zetea, cât și Pop mi-au subliniat că acesta nu există. Mai mult, Zetea alătura în acest subiect și inexistența vreunui blat cu PNL, deși nu l-am întrebat niciodată despre existența vreunuia.

 

Și de această dată, cerându-le celor doi (Zetea și Pop) să explice/argumenteze în vreun fel care este raționamentul pentru care reprezentantul AUR în BEJ Maramureș a fost desemnată concubina candidatului PSD la Primăria Baia Mare (Ioana Simina Prodan, prezentată în cercurile intime cu sintagma „viitoarea soție”), Zetea a precizat că el poate să vorbească doar de reprezentantul PSD în BEJ și că nu are „nicio înțelegere (n. mea, electorală) nici cu AUR, nici cu PNL”. Pop nu a avut nicio reacție. Deși, orice strateg de campanie l-ar fi sfătuit că este necesară explicația unei evidențe din ce în ce mai argumentată de ceea ce vedem cu toții că se întâmplă.

 

Pentru cei mai puțin familiarizați cu modul de desemnare și relevanța reprezentantului unui partid în BEJ, câteva precizări. De regulă, partidele desemnează în aceste funcții o persoană apropiată de partid, nu neapărat un membru, care a servit partidul prin fapte edificatoare și care poate să susțină intersele partidului, acesta având deplină încredere că o va face. Și acum întrebarea: Cum a servit AUR Simina Prodan, concubina candidatului PSD Doru Dăncuș și ce fapte de arme o recomandă pentru ca AUR să aibă certitudinea/încrederea deplină că va servi interesele partidului, în contextul în care majoritatea covârșitoare a membrilor AUR nici măcar nu o cunosc?

 

La final, o subliniere: conform legii (OUG 21/2024), membrii birourilor electorale de circumscripţie judeţeană primesc o indemnizație de 300 de lei/ziua de activitate. Din suma primită la finalul campaniei electorale pentru activitatea în BEJ, acestora li se reține, prin derogare de la lege (nr. 227/2015 privind Codul fiscal), doar impozitul pe venit (nu și celelalte sume impuse de Codul fiscal). Deci, nu-i degeaba prezența în BEJ, ci e bine recompensată.

 

Vă reamintesc că la BEJ ajung atât centralizările pe UAT-uri ale votului, cât și contestațiile privind nereguli semnalate de competitorii electorali, se decid sancțiuni electorale ș.a.m.d.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Blatul este pe față !
    Au,aceasi distribuitori de fițuici electorale !
    Aceștia ,pun în cutiile postale și pe garduri la adrese greșite asa zise diplome de ,, merit,, în speranța că ,cetățeanul se va simți mândru și va vota ptr ca pe banii lui alții își fac,campanie electorala.
    Vom vedea de la anul cu cât vor creste taxele !
    Doritorii de voturi să nu uite ca acest județ a fost construit de către pensionarii mineri,preparatori, metalurgi iar cum ,,candidații,, au făcut o lege prin care vor sa înghețe pensiile acestora ptr mai mulți ani,vor sa taie drepturi obținute prin muncă și lege În data de 9 mai vom veni la Prefectura sa le atragem atenția ca zecile de mii de pensionarii se vor prezenta la vot și nu vor uita de cei care își bat joc de munca și sănătatea lor !

  2. Alegerile lui Zetea sunt enigme care vor intra in istorie. Sper ca din toata echipa asta de cascadorii rasului sa ne alegem macar cu disparitia fara urma a lui Ionel Bogdan. Macar atata, daca tot nu scapam de mocirla.

  3. omul, sau oare sa nu ii zic om, in fine … Dancus, ar face probabil orice sa ramana conectat la butoane, la banul public, acuma cand justitia in Romania e egala cu 0, politicienii prospera mai ceva ca ciupercile dupa ploaie … dar ar fi frumos ca in campania electorala, ziarele, inafara de publicitate electorala, sa caute in arhive si sa publice si „realizarile” acestor interlopi mascati in politicieni …lui Dancus ii multumim pentru frumoasa prietenie cu Ilinic electric care ne scoate din buzunare sute de mii de euro anual pe inchiriatul luminitilor, ii multumim si pentru efortul de a aduce (aproape) an de an artisi la Castaniada, pe pret dublu, din dragoste pentru baimareni, mai nou ii multumim pentru diplomele de buni cetateni acordate celor care si-au platit impozitele – in mintea unui om atat de mic si de mizer, sa iti faci datoria e o treaba care trebuie recompensata cu o diploma … nu ma mir ca ajunsi in functii publice uita ca lucreaza in slujba cetatenilor si ajung sa se creada ceva semizei cu drepturi peste prostimea votanta … mi greu sa imi exprim lehamitea fata de acest om, in cuvinte, pentru ca nu vreau sa fiu moderat, la fel de greu imi este sa exprim lehamitea pentru oamenii care voteaza un astfel de personaj gretos din toate punctele de vedere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here