LĂSAȚI ORICE SPERANȚĂ – Pentru cei din „Orașul captiv”: băimăreanca de la Curtea de Apel Cluj care judecă apelul primarului Cherecheș a ieșit din complet, va fi detașată la Școala Națională de Grefieri

4
3282
Ancuța Pura, Cătălin Cherecheș

DACĂ SPERANȚA NOASTRĂ STĂ EXCLUSIV ÎN CLUJ, NE MERITĂM SOARTA. Cel mai mare scriitor european al Evului Mediu, Durante di Alighiero degli Alighieri, cunoscut sub numele Dante Alighieri, scria în universala capodoperă literară lăsată umanității, Divina Comedie, că pe frontispiciul Infernului stă încrustată fraza „Lăsați orice speranță, voi cei care intrați”.

 

Această scriere este generată de speranța pe care mulți dintre băimărenii care consideră dăunătoare, negativă, toxică, regresivă administrația urbei controlată de ediulul Cătălin Cherecheș și-o pun exclusiv în modul de soluționare a apelului de la Cluj-Napoca, unde se judecă dacă sentința dată pe fond (5 ani de închisoare) este corectă sau nu.

 

În acest raționament, care denotă deznădejdea ce a pus stăpânire pe respectivii cetățeni, este eliminată tocmai posibilitatea democratică a îndepărtării prin vot a generatorului situației actuale a orașului (nominal: Cherecheș), pe considerent că acesta stăpânește/controlează majoritatea electorilor activi (care se prezintă fizic la urne), formată în cea mai mare parte din „alegători volatili” (am explicat în alte numeroase scrieri la ce se referă această sintagmă: cetățeni mulțumiți cu puțin, cu acțiuni fără substanță în dezvoltarea urbei, fără posibilități și termene de comparație cu ce se întâmplă în lumea civilizată).

 

Judecătorul Anca Pura de la Curtea de Apel Cluj, originară din Baia Mare, și membră a completului de 2 judecători care judecă apelul primarului Cherecheș (respectiv contestația acestuia la sentința pronunțată pe fond de judecătorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj) a reușit să iasă din complet, după acțiuni cadențate pe care le-am consemnat (încercarea de transfer la o altă instanță, chiar la oricare instanță militară).

 

După ce toate încercările de transfer au eșuat (neprimind girul Întâi-stătătorilor de la Consiliul Superior al Magistraturii), judecătorul Pura s-a înscris la un concurs care viza transferul (pe perioadă determinată) ca profesor (personal de instruire) de Procedură penală la Școala Națională de Grefieri. La concursul declanșat în 14 februarie 2023 s-au înscris 4 judecători (doi din București, unul președintele instanței din Liești – jud. Galați și Pura, de la Curtea de Apel Cluj). Postul a fost câștigat acum, detașat, de judecătorul Pura (media 9,39). Declarată admisă în procedura de selecție și validată de Consiliul de conducere al Școlii Naționale de Grefieri, Pura mai trebuie să obțină numirea efectivă de CSM (doar o procedură).

 

Ce se-ntâmplă în acest caz (după ieșirea judecătorului Pura din complet)? Conform legii, membrii completului care judecă procesul trebuie să rămână aceiaşi în tot cursul judecăţii. Însă, dacă din „motive temeinice (n.red., transferul/delegarea unui judecător este un motiv temeinic) un judecător este împiedicat să participe la soluţionarea cauzei, acesta va fi înlocuit în condiţiile legii”.

 

Acum să răspundem la o altă dilemă publică: dar procesul se reia de la zero (în condițiile înlocuirii unui judecător din complet – în cazul de față Pura)? Pentru răspuns, mergem tot la lege. Iar legea spune așa: „Dacă înlocuirea (…) a avut loc după ce s-a dat cuvântul în fond părţilor, cauza se repune pe rol” (n.mea, adică se reia de la zero). Numai că în acest caz, al apelului, din cauza neprezentării martorilor citați, nu a avut nicio audiere a părților (sau a vreunui martor încuvințat de instanță). În consecință, din cauza aceasta (a posibilei strategii puse la cale tocmai de Cherecheș), procesul continuă de unde a rămas.

 

Surse 2mnews informate au precizat că la următorul termen, unde judecătorul Pura va fi înlocuită (decizia aparține președintelui Curții de Apel Cluj), va fi amânată audierea martorilor citați (Liviu Bala și Radu Țolaș, ambii propuși de avocații primarului Cherecheș), tocmai din această cauză (să nu fie necesară repunerea pe rol a apelului, fapt care ar însemna prescripția, ceea ce ar genera alimentarea suspiciunilor că acest proces, care se-ntinde deja ca un elastic obosit, ar fi condus evident voit către prescripție).

 

Revin însă, pe final, la considerația de la începutul scrierii: dacă oamenii orașului care consideră că acesta este prost administrat își pun speranțele în doi judecători de la Cluj-Napoca, indiferent cine ar fi aceștia, înseamnă că noi, toți trăitorii în Baia Mare, ne merităm soarta. Considerați că a ajuns? Reacționați. Eu am renunțat să mă întâlnesc “prin grote” (locuri ascunse) cu cei care vor să se protejeze. Nu trăim în Sicilia anilor ’70, oricât ar vrea unii magistrați subjugați din Maramureș să ne convingă de asta.

 

În pofida luminițelor kitsch-oase, a contractelor supraestimate și supra-plătite, a concertelor de prost-gust achitate la suprapreț firmei de casă, a licitațiilor cu câștigător cunoscut înaintea desfășurării, Cherecheș nu e nici un zmeu, nici un zeu. Chiar dacă el se crede așa. E doar un om care, supraevaluându-se, greșește în cele mai profunde strategii administrative, cauză din care orașul e încremenit în subdezvoltare, poluat de minciuni electorale și îngropat în neputință.

 

Cât despre Cluj… Dante a spus-o cel mai bine: „Lăsați orice speranță, voi cei care intrați”.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Am mai spus și o repet,va ieși basma curată,după care se va bate cu caramida in piept pe cămașă albă,că e nevinovat și doar o victimă a justiției care nu apreciază un om de asemenea valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here