EXCLUSIV – Acum, vara, Primăria Baia Mare i-a mai plătit finului primarului, pentru deszăpezirea de iarnă, încă 400.000 de lei, ajungând la plăți efective de 5,3 milioane de lei

2
670

MONITORIZARE 2MNEWS – DESZĂPEZIRE ÎN IARNA ÎN CARE N-A NINS. Nicio masă fără pește, nicio vară fără iarnă. În virtutea acestui slogan, la 25 mai 2023, Primăria Baia Mare a plătit încă 400.000 lei firmei Construrom, care îi aparține lui Vasile Marcel Zoicaș, finul primarului auto-declarat pesedist Cătălin Cherecheș. Acești bani au fost plătiți în contul contractului pentru deszpezire și este doar o plată parțială aferentă perioadei 1-15 februarie 2023.

 

Cu această plată, Primăria Baia Mare a ajuns până acum să plătească pentru deszăpezirea de iarna trecută, când a nins (mai exact a fulguit) de cinci ori, suma de 5,3 milioane de lei (subliniem că 2mnews monitorizează plățile efective, adică sumele ieșite din contul Primăriei și intrate în contul firmei).

 

De la începutul iernii, Primăria Baia Mare a făcut plăți efective (sume transferate în contul firmei Construrom în contul deszăpezirii) cu următoarea cadență:

 

PLĂȚI PRIMĂRIA BAIA MARE DESZĂPEZIRE ANUL 2023
LUNA SUMA
IANUARIE 500.000 lei
FEBRUARIE 0 lei
MARTIE 2.400.000 lei
APRILIE 2.000.000 lei
MAI 400.000 lei
TOTAL 5.300.000 lei

Sigur, contractul fiind semnat până la final de… aprilie 2023 (!), vor mai fi făcute plăți, de pildă în iarna precedentă, declarată cea mai caldă din istoria meteorologică din România, Primăria a plătit pentru deszăpezire (plăți efective) către firma finului primarului cea mai mare sumă din țară: peste 8,4 milioane de lei (exact: 8.409.280,61 lei). Deocamdată, așa cum am precizat, s-au plătit 5,3 milioane de lei până la jumătatea lunii februarie 2023 (presupunem că aceasta a fost doar o plată parțială a acestei perioade, confirmarea o vom avea curând și o vom face publică).

 

Aceste plăți aberant de mari, care nu par a provoca nicio tresărire pe obrazul celor de pe strada 1 Mai nr. 8A deși sunt plătite din bugetul public al municipiului reședință de județ, sunt cauzate de contractul dezavantajos pentru urbe, semnat de primarul Cherecheș cu finul său, și conform căruia staționarea utilajelor este plătită cu o sumă record național.

 

Vă remintim că în municipiul Baia Mare, serviciul de deszăpezire este contractat cu firma de casă Construrom SA, controlată de Vasile Marcel Zoicaș, finul primarului municipiului, Cătălin Cherecheș, cel mai recent contract-cadru fiind încheiat la 4 decembrie 2018 pentru o perioadă de 4 ani. De regulă, un contract-cadru de acest tip cuprinde câte un contract-subsecvent în fiecare an. Numai că acest contract nu a beneficiat doar de 4 contracte-cubsecvente, ci de… 6!

 

În pofida existenței acestui contract dezavantajos pentru oraș, deși NU ninge de câțiva ani, în această iarnă, 2022-2023, primarul Cherecheș a încercat cu disperare (avansând de 5 ori propunerea!) să majoreze cu 25,32% tariful orei de deszăpezire efectuată de firma finului său. Deși majoritatea consilierilor locali au respins toate cele 5 propuneri, primarul Cherecheș a rezolvat problema în stilul său, semnând un contract-subsecvent de deszăpezire pentru iarna 2022-2023 la o sumă mai mare cu circa 50% față de cea plătită în iarna precedentă, când Baia Mare a plătit cel mai mare contract de deszăpezire din țară în condițiile cele mai călduroase ierni.

 

Cu o lună înainte ca acest contract să se finalizeze, la 1 noiembrie 2022, primarul Cherecheș a semnat cel de-al 6-lea contract-subsecvent, care are ca obiect deszăpezirea în perioada 1 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023. Acest contract a fost semnat la suma de… aproape 12,7 milioane de lei (exact: 12.683.519,80 lei, sumă care include TVA). Cel mai probabil nu se va ajunge la această sumă, ci la una similară cu cea plătită în iarna precedentă (estimarea 2mnews este că această sumă se va opri cu plățile undeva pe la 8 milioane de lei, sumă exorbitantă compartiv cu orașe similare cu Baia Mare).

 

Majorarea față de iarna precedentă este fix în procentul refuzat de consilierii locali (dacă aceștia nu au acceptat mărirea tarifului de deszăpezire, primarul a adăugat, cu de la el putere, o majorare contractuală care prevede mai multe ore de activitate, fără să fie cazul). Implicit, suma la care va ajunge plata deszăpezirii în această altă iarnă în care n-a nins, dar se plătește staționarea utilajelor la o sumă de record național, va crește semnificativ. Acum, precizam, a ajuns la 5,3 milioane de lei în condițiile plății serviciului (aprope niciodată efectuat) până la mijloc de februarie.

 

Continuăm să monitorizăm suma plătită de Primăria Baia Mare pentru plata serviciului de deszăpezire a zăpezii care n-a nins. Și vă informăm (ca de fiecare dată).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. culmea ca la firma finului, nu sunt intarzieri de plata, acolo sunt bani … cum se fac afacerile in Romania, daca nu ai pile in politica, sansele sunt mici sa faci afaceri in domeniile acestea … ALO, politia, DNA, SRI !!!!! trezirea ….

    • Psssssssssssssss……LINISTE !!!!!!! Domnule cetatean. Sa nu cumva sa treziti balaurul cu sapre capete (Politia, DNA, SRI, DICOT, Curtea de conturi, ANAF) sfinti pazitori ai lui cere-ches, ca s-ar putea sa va treziti cu balaurul la usa spulberand-o cu berbecul mascatilor…… NENEA BALAUR daca te trezesti noi vrem sa stii ca bani furati din bugetul local cu care s-a platit deszapezirea imaginara sun bani furati din impozitele si taxele paltite si de tine la Bugetul Local ??? Stii ca din sudoarea munci tale dotore furaches incheie doua contracte suplimentare ca sa-i umple pescheiul lui FINU sfidand legea si Consiliul Local ca asa vrea capo di tuti capi ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here