EXCLUSIV – Situația reală a lucrărilor de la Bazinul olimpic descoperit din Baia Mare: când va fi gata (fără minciunile politicienilor)

0
1291

BAZINUL OLIMPIC DESCOPERIT. Reabilitarea și modernizarea Bazinului de înot descoperit din Baia Mare este pe rol. În vara acestui an (pentru statisticieni, în 22 iulie 2019), o pleiadă de pesediști au scos o măsuță în fața bazinului descoperit din centrul orașului și s-au fotografiat, frumos, cum semnează ei marea investiție care urma să le redea băimărenilor măcar un bazin public.

 

Poza cu măsuța la bazin

 

În poză, dacă nu vă reamintiți (vezi foto mare sus), erau următorii tovarăși: Gabriel Zetea, președintele PSD și al Consiliului Județean (instituție fără niciun rol în acest sens), Alexandru Cozma (subprefect PSD), Cosmin Butuza (secretar de stat PSD în Ministerul Tineretului și Sporturilor). Mai încolo, așa, pe un colț de masă, directorul Complexului Naţional Sportiv „Lascăr Pană”, Sorin Andrei, și reprezentantul firmei constructoare (nedenumită, scăpare pe care o îndreaptă astăzi 2mnews).

 

În respectiva conferință de autolaudare (de parcă se construia o piamidă, nu se reabilita un bazin care avea câteva plăci lipsă), pesediștii au explicat că se asistă la “semnarea contractului de investiție și a ordinului de lucrări” pentru bazin și că lucrările vor fi finalizate până în 31 decembrie 2019, “investiția urmând să pună municipiul Baia Mare pe harta competițiilor internaționale” (că a vorbit Butuza cu Camelia Potec – președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern -, care “și-a arătat disponibilitatea în acest sens”).

 

Acestea fiind informațiile publice care v-au fost prezentate de presa plătită din bani publici de administrația PSD a județului pentru a le detergentiza imaginea, ne-am gândit că e corect să știți adevărul.

 

Cine ia banii, câți și ce trebuie să presteze

 

Lucrarea de execuție și proiectare a fost atribuită, în urma unei licitații grăbite 
(de vreo două săptămâni), unei asocieri de firme.             Bazinul descoperit înainte de începerea lucrărilor de reabilitare

 

Lider de asociere este firma locală ICEP SRL, din Bușag (care a lucrat, printre altele, la extinderea și modernizarea Secției Psihiatrie femei de la Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, Centrul de îngrijire bătrâni din satul Coruia, sediul Electrica Baia Mare, Grădinița nr. 30 și blocul social de pe strada Melodiei).

 

Firma este specializată în proiectarea și execuția sistemelor de instalații pentru construcții și este controlată de Marius Bogdan Buzgău și Mihai Liviu Moldovan (administratori, care dețin împreună 66,66% din părțile sociale ale firmei, în părți egale).

 

Asociatul secundar este un sereleu cu sediul în Florești (jud. Cluj), Modern Power Systems, o firmă cu 3 angajați, controlată de Cătălina Fekete, sereleu care a explodat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproape 1,5 milioane de euro (de șase ori mai mare decât cifra de afaceri totală din întreaga existență a firmei), bifând un profit net de peste 250.000 de euro.

 

Firma aceasta oferă servicii în domeniile telecomunicații și energiei (a colaborat cu cele mai importante companii prezente pe piața autohtonă) – proiectează softuri de comandă centralizate pentru conceptul de “casă inteligentă” (iluminat,  panouri solare, panouri fotovoltaice etc.).

 

Contractul pentru reabilitarea și modernizarea Bazinului descoperit din Baia Mare este de 3,1 milioane de lei (sumă care include TVA). Pentru banii ăștia, bazinul va fi reconstruit. Practic, a fost ras totul, rămânând doar groapa, se face o instalația de alimentare cu apă, filtre etc. independentă (până acum, bazinul era legat/funcționa pe sistemul celui aflat în clădirea din apropiere, pe principiul Vara funcționează bazinul descoperit, iar în restul timpului bazinul acoperit).

 

Bine, ăștia-s constructorii/proiectanții, să vedem ce s-a făcut, ce s-a plătit, în ce stadiu sunt lucrările și, mai ales, când se finalizează lucrearea.

 

Situația actuală

 

După ce Zetea și ceilalți tovarăși de partid și-au luat măsuța din fața bazinului care stă închis (nefuncțional) de 7 ani în centrul orașului, o dată cu trecerea verii și investiția a trecut în uitare publică. Adică, nu s-a terminat, bazinul tot închis este, ce să ne mai batem capul?

 

Totuși, pentru că băieții de la PSD au recitat că se termină până la Revelion și pentru că în acest moment nu lucrează nimeni acolo (situație care durează de vreo două săptămâni, taman când e timp bun pentru lucrări de construcții care se prestează în exterior), 2mnews a căutat și găsit explicațiile.

 

Până acum, s-a ras totul, s-a cofrat groapa și s-a turnat stratul inițial de șapă. Lucrările au fost executate de un subcontractor (sereleul local Grid Fortis). De plătit, nu s-a plătit nimic (surse oficiale implicate). De ce au fost sistate lucrările? Am aflat pe canale oficiale: pentru că nu există autorizație de construcție!

 

De ce nu există autorizație de construcție am aflat de la directorul Complexului Sportiv Naţional (CSN) „Lascăr Pană” din Baia Mare (instituție care cuprinde și Bazinul olimpic descoperit), Sorin Andrei (transferat în actuala funcție de la șefia Direcției Județene de Tineret și Sport).

 

„Nu avem încă autorizație de construcție, abia luni am reușit să depunem dosarul la Primăria Baia Mare. Până acum s-au executat partea de proiectare, care, conform contractului a durat o lună de la semnarea acestuia, iar apoi s-au realizat lucrările de pregătire. Pentru obținerea autorizației de construcție aveam nevoie de proiect, după ce acesta a fost finalizat, am obținut avizele necesare dosarului pentru autorizația de construcție (sunt vreo 13 avize). În acest moment mai avem nevoie de avizul Primăriei pe care sper să-l primim într-o săptămână. Abia în acel moment pot să semnez ordinul de începere al lucrărilor”, a explicat directorul CSN „Lascăr Pană” Baia Mare.

 

Conform contractului, executantul are la dispoziție o lună pentru proiect și 8 luni pentru execuție, acestea urmând să fie cronometrate de la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor (care, ne-am înțeles, se dă după ce Primăria avizează autorizația de construcție. Să conchidem: constructorul poate întinde finalizarea lucrării până la sfârșitul lunii iunie 2020. Surse implicate susțin că lucrarea se va finaliza, însă, mult mai repede (e și campanie electorală, urmează încă una pe locale, apoi, poate, și cea pentru Parlament, deci sunt interese politice să se raporteze această mare reușită: să reabilitezi un bazin de 50 de metri în 8 ani).

 

Calendarul unor mincinoși

 

Construit în urmă cu 36 de ani (în 1983), bazinul descoperit cu dimensiuni olimpice (50 de metri lungime) de lângă Bazinul Olimpic Gheorghe Demeca din Baia Mare, își trăiește cel de-al șaptelea an de moarte clinică. Ultimul an în care a funcționat e vara lui 2012, apoi s-a pus lacătul și… gata.

 

Inclus (cu o valoare de inventar de vreo 929.000 de lei) în patrimoniul nou-creatului Complex Sportiv Național „Lascăr Pană”, entitate subordonată direct Ministerului Tineretului și Sportului, bazinul descoperit a primit o “adrenalină financiară”, “bani necesari lucrărilor de reparații”.

 

Mai 2019: Pesedistul Gabriel Zetea, din postură de preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, trimite presei locale plătite din bani publici o informare conform căreia “banii necesari lucrărilor de reabilitare şi modernizare au fost deja alocaţi şi se lucrează la reabilitarea bazinului de înot (descoperit). Termenul de finalizare al lucrărilor, fixat de comun acord cu reprezentanţii DJTS Maramureş, MTS şi CSN „Lascăr Pană”, este vara acestui an (n.red., e deja sfârșitul toamnei), pentru ca băimărenii să se poată bucura de această investiţie atât de aşteptată, care ajunge la suma de 2,7 milioane lei”.

 

Iulie 2019. Pesediștii Gabriel Zetea, Alexandru Cozma, Cosmin Butuza își fac celebra poză cu măsuța în fața bazinului gol. Zetea cuvântă că bazinul va fi finalizat în acest an (știind că e imposibil, contractul prevăzând 9 luni de lucrări efective).

 

Octombrie 2019. La Bazinul descoperit nu se lucrează. Subcontractorul a finalizat 
turnarea șapei, și-a strâns sculele, și-a adunat muncitorii și a plecat.                            Situația actuală a lucrărilor la Bazinul descoperit din complexul „Lascăr Pană”

 

Cătălin VISCHI

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here