EXCLUSIV – Producătorul de mobilier Silva Nobilis din Baia Sprie investește 2 milioane de lei într-un parc fotovoltaic cu capacitatea de producție de 514 MW/an

0
1061

REDUCEREA COSTURILOR ENERGETICE. Producătorul de mobilier din lemn masiv Silva Nobilis, înfiinţat în anul 2008 și specializat în producția de uşi, ferestre, scări, mobilier din lemn masiv, parchet, a cărui unitate de producție este localizată în Tăuții de Sus (Baia Sprie), pe strada Forestierului nr. 215 (în apropierea Penitenciarului), investește peste 2 milioane de lei (exact: 2.133.159,49 lei, sumă care include TVA), pentru construirea unui parc fotovoltaic cu capacitatea de producție de 514 MW/an.

 

Parcul fotovoltaic de 0,44 MWp va fi compus din 800 de panouri fotovoltaice cu câte 144 de celule fiecare și cu o putere instalată totală de 550 Wp, care vor fi montate pe acoperișul halei de producție din Baia Sprie, 14 invertoare (dispozitiv care transformă curentului continuu în curent alternativ), baterii de stocare etc.

 

Energia electrică produsă este destinată în special consumului de energie al unității de producție, surplusul urmând să fie evacuat în rețeaua națională de distribuție. Conform proiectului, folosind doar 50% din energia produsă de parcul fotovoltaic, fabrica din Baia Sprie și-ar asigura 62,62% din producția de energie electrică necesară. Proiectul este prevăzut pentru finalizare în 12 luni și este deja introdus în circuitul pre-execuțional, fiind avansat pentru obținerea tuturor autorizațiilor necesare înaintea demarării efective.

 

Silva Nobilis, firmă înregistrată în satul Cărbunari (com. Dumbrăvița) și cu unitatea de producție în Tăuții de Sus / Baia Sprie, este controlată de Loredana Man (90%) – asociat minoritar este Horațiu Emil Moldovan -, activează de 15 ani pe piața economică maramureșeană, având de-a lungul timpului printre clienți restaurantul Mr Fogg’s House of Botanicals din centrul Londrei (unic printr-o impresionantă colecție de floră și faună, al cărui meniul este inspirat din botanică), hotelul Europa și restaurantul Il Padrino (ambele din Baia Mare).
Firma maramureșeană și-a axat producția pe un flux tehnologic complet, de la debitarea bușteanului și până la produsul finit. În 2019, societatea a finalizat un proiect de în valoare de 4,78 milioane de lei (din care ajutor financiar nerambursabil de 2.843.156,10 lei) prin care s-a retehnologizat, achiziționând 14 noi echipamente de prelucrarea lemnului și un software de proiectare. În 2022, Silva Nobilis a raportat o cifră de afaceri de 2,78 milioane de lei și un profit net de 705.783 lei, obținut cu 15 angajați.

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here