LA CLUJ – Începe judecarea apelului DNA în procesul de corupție „Mită pentru pirită”, în care primarul Cherecheș a fost inculpat alături de alte 3 persoane, sistat la Baia Mare pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale

2
7487
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

TERMEN APEL – CORUPȚIE. Curtea de Apel Cluj a stabilit primul termen la care va fi judecat apelul DNA din procesul de corupție în care primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost inculpat pentru luare de mită alături de alte 3 persoane (Nicolae Dan Trifa, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai), acuzate de DNA pentru dare de mită, în dosarul „Mită pentru pirită”.

 

Acest dosar al DNA (despre care aveți detalii la finalul scrierii) judecă fapte presupus a fi comise în anul 2013, a fost înregistrat la 21 septembrie 2018 și a fost tergiversat de inculpați, care au contestat tot ce s-a putut, din această cauză dosarul intrând în faza de judecată efectivă abia în 16 noiembrie 2021, dată de la care au fost 12 termene (ședințe de judecată), cea mai mare parte dintre acestea fiind amânate tot la cererea inculpaților, pe diferite argumente. În urma unei cereri a multimilionarului elvețian Marco Wermelinger (inculpat și el în dosar) privind durata procesului, Curtea de Apel Cluj a dispus ca acesta să fie soluționat de instanță (Tribunalul Maramureș) până la 1 decembrie 2023.

 

După soluția Curții de Apel Cluj, Tribunalul Maramureș a dispus disjungerea cauzei, respectiv, elvețianul Wermelinger a fost extras din dosar și (doar pentru el) s-a pronunțat soluția la 8 iunie 2023, prin care s-a dispus încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale. Ceilalți 4 inculpați (Cătălin Cherecheș, Nicolae Dan Trifa, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai) au continuat, pentru scurt timp (încă două ședințe), să fie judecați, după care au cerut să li se aplice aceeași decizie.

 

Previzibil, în 15 septembrie 2023, Tribunalul Maramureș a decis începtarea procesului penal pentru prescrierea răspunderii penale. În 18 septembrie, DNA a făcut apel la această soluție, apel care se va judeca la Curtea de Apel Cluj și care a primit deja termen de judecată: 27 noiembrie 2023.

 

Mită pentru pirită

 

Speța este cunoscută ca „Dosarul Werco – Mită pentru pirită” și a fost generată, conform procurorilor anticorupție, de faptul că în anul 2013 primarul Cătălin Cherecheș a pretins și a primit 150.000 de dolari de la firma elvețianului Marco Wermelinger (traderul de metale neferoase Werco Trade AG, care a cumpărat de la Remin peste 500.000 de tone de pirită auriferă și o transporta de la Flotația Centrală în Portul Constanța). Mita ar fi fost dată pentru ca Primăria Baia Mare să elibereze o autorizație de acces/tranzit a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului Baia Mare.

 

DNA a precizat că șpaga a fost disimulată în două contracte de sponsorizare (unul în valoare de 60.000 dolari încheiat cu Primăria Baia Mare și unul în valoare de 90.000 dolari încheiat cu echipa de handbal feminin a municipalității, HCM Baia Mare – din sponsorizarea către HCM, 50.000 de lei au fost virați în contul trustului de presă eMaramureș, care îi aparținea lui Cherecheș prin interpuși).

 

De asemenea, ulterior, primarul Cherecheș ar mai fi cerut 12.000 de lei de la alți doi inculpați, reprezentați ai firmei elevețiene (Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai), tot sub forma unei sponsorizări pentru HCM Baia Mare, contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale în această cauză.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Orasul nost apare pustiu far a nost primar frumos si ciurajos. Nu a putut face el sarbatarea castanelor si nimeni de la primarie nu poate face ceva far de el. Nu s capabili sa facă ceva concret aia de la primarie far deprimar. La fel la urbis nu se face nimic ca domnu primar are si alte probleme pe cap. Vorbeste de nunta doar cel chitros si la suparare ca nu a fost invitat la nunta la scoala de pictura.

  2. Kake, fă tu o târgiuală cu procurorii și scapi mai ușor și ne ajuți și pe noi. Dă numele celor care ți-au jucat în horă la nuntă și spune cât și cum te-a uns fiecare. Toți o să fie mulțumiți. Procurorii prind pești mari, tu pentru colaborare vei primi bulină roșie iar noi vom scăpa de jeguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here