FAPTĂ – Centrul de călărie de la Lăpușel costă 3,2 milioane de euro, din ce bani vrea să-l finanțeze Consiliul Județean: bonus, pe ce au cheltuit 714.000 euro

1
1527
Gabriel Zetea

CENTRU DE ECHITAȚIE. Vă mai amintiți de terenul de 20 de hectare pe care Consiliul Județean (CJ) Maramureș l-a cumpărat forțat (prin expropriere) de la Composesoratul din Lăpușel (com. Recea), plătind în 2010 aproximativ 650.000 de euro (2,6 milioane de lei)?

 

Terenul acela a fost cumpărat cu o căruță de bani din pușculița județului pe considerent că urmau să edifice acolo unitatea centrală a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (cea care se năruie acum în satul Sârbi). Sigur, n-au făcut nimic, pentru că n-aveau voie – încălcau o normă europeană de siguranță -, așa că l-au lăsat pârloagă de 9 ani.

 

Letargia și căruța cu bani

 

De 9 ani încoace, “organul” nu-i întreabă de ce au cheltuit banii județului pe NIMIC pe aleșii județeni – cei mai mulți, niște băieți care ridică mâna preventiv, să nu sângereze nazal, și consideră c-au votat ceva pentru binele județului ăsta distrus de incompetența lor cumulată cu letargia “organului”.

 

După ce au tocat banii județului pe NIMIC, câte-un politruc ajuns la conducerea județului zice că, totuși, acolo o să se facă ceva. Și se mai plătesc niște… hârtii, conform cărora acolo se face (să rememorăm toate proiectele): construcţii conexe depozitului de deşeuri, parc industrial, spălătorie auto, fabrică de reciclare a deşeurilor şi, din 2015, centru de echitație.

 

Atunci când s-a emis această ultimă gogoriță, responsabil de soarta județului era actualul liberal Zamfir Flore Ciceu (pe atunci președintele CJ Maramureș) – un naiv arogant căruia nu i-a zis nimeni că „organul e bine, e letargic”, deci nu trebuie să-și facă probleme – s-a trezit zicând public și înspăimântat că „trebuie să votăm o destinaţie (n.red., a terenului de la Recea), să nu vină mai târziu cineva să ne-ntrebe…”.

 

Așa s-a votat să ne „dăm” cu calul pe tăpșanul de la Recea, care și acum, la 9 ani de la achiziție e tot tăpșan, adică au cheltuit banii județului pe NIMIC. În plus, s-a plătit 40.000 de euro firmei locale Aedilis Proiect pentru un Studiu de Fezabilitate și uite așa a apărut „Centrul de Echitaţie – Carusel” Recea. Apoi Ciceu a plecat, liniștit că n-a făcut NIMIC.

 

Bine, de ce v-am ridicat colesterolul și v-am năruit calmul reamintindu-vă povestea asta adevărată? Pentru a vă anunța că Gabriel Valer Zetea, pesedistul care conduce acum CJ Maramureș, a scos din sertar proiectul (poate tot pe principiul enunțat de predecesorul său: Să nu vină cineva să ne-ntrebe) și a mai plătit o reactualizare a SF-ului plătit pe vremea lui Ciceu cu 40.000 de euro.

 

Practic, nici el n-a făcut NIMIC, doar a mai plătit niște bani pentru hârtii. Și, da, i-a schimbat denumirea centrului de echitație din hârtie. Nu i-a plăcut Carusel și i-a zis Althera. Pentru că nu există, n-are sursă de finanțare, n-are nimic, putea spune că edifică acolo o bază de aterizare a OZN-urilor și că aceasta se numește Papa Pius al XIII-lea, că e același lucru. Au cheltuit banii pe NIMIC, toți băieții aceștia care s-au perindat cu cheia pușculiței județului în gât.

 

Cum au dublat prețul din pix

 

OK, conform noii documentații (făcută de o firmă fără angajați dintr-un sat din județul Iași, sereleul Arhis 23 – controlat de George Subotnicu -, și plătită din banii județului din dispoziția pesedistului Zetea), centrul de echitație n-ar mai costa cât în mandatul trecut, respectiv 8,2 milioane de lei (atunci, echivalentul a 1,8 milioane de euro), ci dublu. Adică, valoarea totală a centrului de echitație Althera este de 15.240.314,06 lei (echivalentul a 3,2 milioane de euro).

 

De unde vrea Zetea să obțină banii în contextul în care a îndatorat deja județul mai mult decât credea orice maramureșean pesimist? Păi, vrea să depună o cerere de finanțare prin Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020. De aceeam obiectivul a fost numit „Althera – terapii alternative în Maramureș și Ivano Frakivsk” – chipurile, un proiect care folosește mult tare și românilor și ucrainenilor.

 

Conform noului proiect, obiectivul ar fi gata în 20 de luni, doar să dea cineva cei 3,2 milioane de euro pentru un manej, grajduri și anexe. Deci, s-a rezolvat. Până atunci, țineți minte ce s-a făcut (rău, rău de tot, dar organul e letargic, am conchis): terenul 650.000 euro, studiu de fezabilitate 40.000 euro, actualizarea studiului de fezabilitate 24.000 euro. TOTAL: 714.000 euro cheltuiți din banii județului și avem un teren cu pârloagă și niște desene.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here