TOTUL E „OCHEI” – S-a cerut antrenarea răspunderii administratorilor în falimentul firmei care administra Florăria Laura: activitatea florăriei, abonată a primarului Cherecheș, a fost mutată pe altă firmă, clasic

1
10104
Laura Miniorica Lupșe

FALIMENTELE CARE NU CONTEAZĂ DECÂT PENTRU CREDITORI. Florăria Laura din Baia Mare, membră a Asociației Antreprenorilor din Domeniul Floristic din România, autoprezentată drept „cea mai iubită florărie din Baia Mare”, este controlată de Laura Miniorica Lupșe (50 de ani) și a fost înființată în anul 1997. De atunci, de 26 de ani, firmele care au administrat-o au intrat, rând pe rând, în insolvență (când au acumulat datorii) și apoi în faliment. Însă de fiecare dată, patroana a mutat activitatea florăriei pe firme nou înființate, „dedicându-se zilnic în crearea celor mai deosebite buchete pentru cele mai frumoase poveşti şi dovezi de iubire” – și, desigur, dedicându-se și profiturilor pe care le-a făcut, dar nu creanțelor, abandonate pe firmele pe care le-a băgat în faliment.

 

Această scriere pornește de la solicitarea lichidatorului judiciar al ultimului faliment marca Florăria Laura de a antrena răspunderea administratorilor (adică de a-i obliga să plătească creanțele rămase pe defuncta firmă) și devoalează o strategie deja clasicizată în balcanica Românie: plimbarea neperturbată a afacerilor de la firme falimentate la firme nou-înființate, afacerea funcționând fără sincope sau dureri de cap create de aceste „mici amănunte”.

 

Translatarea afacerii florăriilor Laura între firme ale aceluiași proprietar

 

Ultima nefericită aventură fiscală a firmei prin care era administrată Florăria Laura s-a încheiat în acest an, societatea Geo X Vision finalizându-și scurta insolvență (de doar 8 luni, pentru ca suferința să nu fie îndelungată) cu un nou faliment răsunător. Lupșe a administrat Florăria Laura prin această firmă pe durata a doar 7 ani (2014-2021), procedura de insolvență fiind deschisă în 26 aprilie 2022, deși firma a raportat profit net pe durata întregii existențe.

 

De pildă, în ultimul an fiscal raportat, 2020, a realizat o cifră de afaceri de 1,74 milioane de lei și un profit net de peste 450.000 de lei, realizat cu 8 angajați – la acel moment, 31 decembrie 2020, firma raporta datorii de 1,36 de milioane de lei, însă acestea erau în scădere, în acel an firma reducându-și datoriile cu circa o jumătate de milion de lei, însă, sigur, e mai comod să nu mai plătești și să-ți translatezi afacerea pe o firmă fresh.

 

Cum am precizat, după doar 8 luni de insolvență, la 31 ianuarie 2023, s-a dat sentința de deschidere a procedurii falimentului în formă simplificată. Acest fapt nu a împietat cu nimic asupra activității florăriei, mutată pe o nouă firmă, Gloriosa Vision SRL, încă din 2020 (după abandonarea firmei Geo X Vision SRL în ghearele insolvenței și iminentului faliment prin care au fost seduși creditorii).

 

Lupșe – care în mai 2021, după abandonul sereleului Geo X Vision, a fost decorată de episcopul ortodox al Maramureșului, Iustin, la împlinirea majoratului (18 ani) de când furniza flori la toate sărbătorile pentru decorarea Catedralei Episcopală Sfânta Treime – controla de pe acum defuncta firmă-administrator al Florăriei Laura prin Adela Anamaria Mihai. Aceasta a ajuns unic asociat prin strategia clasicizată a retragerii asociaților-fondatori – respectiv a lui Laura Miniorica Lupșe, care deținea 50% și care s-a retras în noiembrie 2020 (după ce și-a activat noua și curata firmă Gloriosa Vision SRL, prin care administrează și astăzi florăriile Laura), și George Ștefan Crenci (29 de ani), fiul lui Lupșe, care deținea scriptic 50% din părțile sociale și care s-a retras în martie 2021 (este deținătorul, în nume personal, al mărcii înregistrate Florăria Laura Estd 1997), acesta livrând firma care după numai câteva luni avea să intre în insolvență și apoi în faliment lui Adela Anamaria Mihai (39 de ani).

 

Însă practic, de la retragerea lui Lupșe din Geo X Vision, afacerea Florăriei Laura a fost mutată (preluată) din a doua jumătate a anului 2020 de Gloriosa Vision SRL, înfiinţătă la 30 iunie 2020 și în care apare din nou proprietarul real, Laura Miniorica Lupșe, ca unic asociat. În 2021, noua firmă a urcat direct la o cifră de afaceri de 2,85 milioane de lei, iar anul trecut a raportat 3,23 milioane de lei și un profit net relativ similar cu cel al anului precedent (2021), insignifiant în pofida multiplelor contracte cu instituții ale statului (în special cu Primăria Baia Mare), de circa 30.000 lei, realizat cu 16 angajați.

 

 

Totuși, în doar 2 ani și jumătate de activitate, și noua firmă prin care Lupșe își administrează florăriile, Gloriosa Vision (care a contractat și aranjamentele florale de la nunta edilului de pe Câmpia Tineretului și apoi Colonia Pictorilor), a cumulat datorii de peste 2,16 milioane de lei.

 

Revenind la defuncta Geo X Vision SRL, luni, 13 noiembrie 2023, lichidatorul judiciar Evex IPURL, i-a chemat în judecată pentru antrenarea răspunderii atât pe fostul penultim administrator scriptic, fiul lui Lupșe, George Ștefan Crenci, cât și pe ultimul administrator scriptic, Adela Anamaria Mihai. Practic, societatea profesională de insolvență cere instanței să oblige administratorii să plătească datoriile firmei fostă proprietară a florăriilor Laura din Baia Mare, care acum sunt bine-mersi în proprietatea și administrarea Laurei Minorica Lupșe, prin sereleul Gloriosa Vision.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here