DEVOALARE – Procentul exact al persoanelor vaccinate în județul Maramureș: bonus, cum se calculează oficial acest procent

0
784

CAMPANIA DE VACCINARE. Prezenta scriere a utilizat în exclusivitate informații și date numerice de la instituția statului desemnată să administreze/gestioneze campania de vaccinare în județul Maramureș (respectiv Direcția de Sănătătate Publică – DSP – Maramureș), 2mnews dezvoltând în baza acestora considerente raționale și calcule procentuale în baza datelor obținute exclusiv pe canalele oficiale. Concluzia (pentru cei care n-au răbdare): în acest moment, 27,77% din populația județului Maramureș este vaccinată cel puțin cu o doză de vaccin anti-COVID-19. Pentru cei interesați, urmează detaliile…

 

Cum calculează statul procentul celor vaccinați

 

Fapt: grupa de vârstă “vaccinabilă” este cea cu vârste de peste 16 ani. În consecință, procentul ar trebui raportat la numărul populației care are peste 16 ani. Însă nu e așa. Instituțiile statului care administrează campania de vaccinare anti-COVID-19 raportează procentul celor vaccinați la numărul total al populației (așa cum este acesta comunicat de Institutul Național de Statistică – pentru respectarea adevărului păstrăm speranța că acesta este actualizat măcar lunar cu datele de la Evidența Populației, singura instituție publică care deține date oficiale în acest sens).

 

Conform acestei strategii, în contextul în care populația cu vârste cuprinse între 0 ani și 16 ani (care, deocamdată, nu poate fi vaccinată) are o pondere de circa 16%, procentul maxim de vaccinare pe care-l poate atinge România este de cel mult 84%. Bine, acestea fiind lămurite, studiu de caz: care este procentul real al persoanelor vaccinate/imunizate în județul Maramureș.

 

Câți maramureșeni s-au vaccinat

 

Din 27 decembrie 2020 (când în județul Maramureș s-a făcut primul vaccin) și până în 10 mai 2021 au fost vaccinate 145.058 de persoane. În județ există circa 438.000 de persoane peste 16 ani, ceea ce înseamnă că peste o treime este deja imunizată cu cel puțin o doză de vaccin (33,12%, adică 1 din 3 maramureșeni). Conform regulii explicate mai sus, raportul vaccinaților se calculează la numărul total al populației. Care în Maramureș este de 522.432 de persoane. Acest număr al populației din județ este comunicat de INS și calculele oficiale se fac în baza sa.

 

Precizare: sigur, numărul impus de stat la care se raportează procentul persoanelor vaccinate nu e real, în realitate acesta fiind mult mai mic (fără să punem în calcul informațiile nepalpabile – de exemplu, numărul celor plecați în străinătate, dar care și-au păstrat rezidența în județ -, ci doar în baza informațiilor/datelor oficiale). Argument: în 1 iulie 2020, Direcția de Statistică județeană anunța totalul populației din Maramureș la 519.386 de persoane. Din iulie și până acum, acest număr a scăzut continuu, sporul natural al populației din județ (diferența dintre numărul nou-născuților și decedaților) fiind negativ în toate lunile cuprinse în perioada iulie 2020 – aprilie 2021. În fine, să continuăm calculul, pe strategia și numerele instituțiilor statului…

 

145.058 de persoane vaccinate (cu cel puțin o doză de vaccin) din totalul de 522.432 de persoane din județul Maramureș este echivalent cu un procent de 27,77% (departe de procentul-target, de 70%, dar mult peste media națională – de fapt județul Maramureș se situează pe primele locuri la nivel național în privința procentului persoanelor vaccinate).

 

Din cele 145.058 de persoane vaccinate în județul Maramureș, 61.538 de persoane sunt deja vaccinate cu ambele doze (adică și rapelul), iar 84.528 de persoane cu prima doză. 89% dintre persoanele vaccinate din Maramureș s-au imunizat cu serul Pfizer-BioNTech, peste 7% cu serul AstraZeneca, 3,4% cu Moderna și 0,5% cu serul Johnson & Johnson.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here