ANTICIPARE – Judecătoarea Codruța Alb va fi numită preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Maramureş, după un an și jumătate de „interimat”

0
1124

MAGISTRAȚI – MARAMUREȘ. În 13 mai 2021, judecătoarea Codruța Violeta Alb, care ocupă din 8 noiembrie 2019 funcția de președinte al Secției Penale a Tribunalului Maramureş (a substituit-o pe judecătoarea Oresia Mariana Gondor), va fi numită în funcția de conducere după o perioadă de un an și jumătate în care a ocupat această funcție prin delegări succesive.

 

Conform legii (privind statutul judecătorilor și procurorilor), delegarea judecătorilor în funcții de conducere se poate face pe o perioadă de 6 luni, însă poate fi prelungită cu acordul respectivilor judecători (nu se precizează cât timp, sau de câte ori, însă la fiecare nouă delegare pe o perioadă de “cel mult 6 luni”, se adaugă „sau până la ocuparea funcției, prin numire”).

 

Pentru funcția de președinte de secție la tribunal, cel numit trebuie să aibă o vechime de cel puțin 6 ani în funcția de judecător sau procuror. Numirile în funcția de președinte de secție vacante se fac la propunerea președintelui instanței (în cazul de față, judecător Nicolae Stamate Tămășan), pe baza candidaturii depuse de judecător, și se decid de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Dacă doriți, delegarea este echivalentul interimatului din viața civilă, iar numirea este echivalentul unei funcții atribuite în urma unui concurs, fără ca acel concurs să aibă loc (judecătorul trebuie să îndeplinească anumite condiții și pot avea loc interviuri, la solicitarea CSM – pentru funcția de președinte de secție nu e necesar). Bine, aceasta este informația aniticipată: în 13 mai 2021, CSM o va numi pe judecătoarea Codruța Alb președinte al Secţiei penale a Tribunalului Maramureş.

 

Codruța Alb este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (1998), cu studii aprofundate în Științe Penale (la Facultatea de Drept Simion Bărnuţiu a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu – 2003-2004), cu master în  Drept European (la Facultatea de Drept Simion Bărnuţiu a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu – 2004-2006) și studii doctorale la Universitatea de Vest Timişoara (2006-2011).

 

Este judecător din 1 decembrie 1998 (la Judecătoria Baia Mare), a fost procuror timp de 7 luni (la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în 2001), a mai activat ca judecător și la Judecătoria Sibiu (în 2006) și din 1 martie 2007 este judecător la Tribunalul Maramureş.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here