TRIST – A murit Ioan Dulf, primul președinte al Consiliului Județean Maramureș

4
1451

DECES. A murit Ioan Dulf, fost director al Minei Șuior (una dintre cele mai profitabile din județ, pentru că exploata cel mai mare zăcământ auro-argentifer din nord-vestul României, și locul unde s-a inovat tehnologia cu camere de minare) și primul președinte al Consiliului Județean Maramureș. Consiliul Județean Maramureș, ca și celelalte foruri administrative județene din țară, s-a constituit în 1992, primul președinte fiind ales cei 45 (!) de consilieri județeni, prin votul direct al acestora.

 

În Maramureș, inginerul minier Ioan Dulf (FDSN) a fost ales președinte al administrației județene mult mai târziu decât restul omologilor din județele țării, din cauza tensiunilor dintre numeroasele partide din care făceau parte consilierii județeni. Mai simplu spus, din lipsă de consens sau majoritate politică.

 

Dulf a fost ales, până la urmă, președinte al CJ Maramureș, însă apoi partidul din care făcea parte, FDSN (Frontul Democrat al Salvării Naționale), care avea 12 din cei 45 de consilieri județeni, s-a scindat, într-o parte fiind susținătorii lui Petre Roman (care îi aveau ca lider pe Liviu Doru Bindea și care aveau să se transforme în PD), în altă parte fiind cei ai lui Ion Iliescu (din care făcea parte și Dulf și care ulterior avea să se transforme în PSD).

 

Până la urmă, Dulf a fost forțat să demisioneze, în 1994, pentru că ar fi semnat în Polonia un memorandum de formare a euroregiunilor, fără a avea mandat de la Guvern. După Consiliului Județean, administrația județeană s-a scindat, formându-se și instituțiile prefectului (ca reprezentate ale Guvernului).

 

Ioan Dulf este cel care a semnat, printre altele, la 10 decembrie 1992, decizia de înființare a Muzeului de Mineralogie Baia Mare – Maramureș (era decizia nr. 105 a administrației județene).

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Am inteles domnule Ciascai…asadar raposatul nu era generos deloc cu subinginerii ce scriau ode partidului si infierau dusmanii de clasa la gazeta de perete, chiar daca (subinginerii scriitori) apartineau ideologic acelorasi emanatii insurectionale sau revolutionare. Sa-l ierte Dumnezeu, spun eu in locul dumneavoastra, fara sa-l fi cunoscut vreodata in viata.

  2. Nu, nu a fost director la Mina Șuior, ci inginer șef, funcție din care a plecat la Ilba, unde chiar a fost director. Tehnologia minieră cu camere de minare e veche, fiind folosită cu mult înainte ca filonul Cremenea (Șuior) să fie descoperit și pus apoi în exploatare

    • Lasă-ne Ceașcă! Continua sa scrii la gazeta de criptocomunist ce o deții.e cel mai potrivit. Corectura… de su(pt)inginer nu te prinde iar Kake si mamițika nu acceptă alegațiile prietenoase!

      • Cu tot respectul, nu sunt de acord cu jignirile celor care comentează aici, indiferent de argumente. Sunt convins că putem păstra o contradicție civilizată. Nu am operat în scriere corecțiile sugerate de Grigore (poate reale), pentru că datele utilizate în scriere sunt dintr-o sursă oficială (Muzeul de Mineralogie Baia Mare, la un eveniment la care Dulf era invitatul de onoare și nu le-a contestat/corectat (am bănuit și atunci, bănuiesc și acum, că știa unde a fost director – tot în acel context s-a făcut vorbire și despre metoda de dislocare cu explozivi plasaţi în camere de minare, exact sub forma pe care am consemnat-o).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here