PREMEDITAREA – Decizia de amplasare la Șomcuta Mare a depozitului temporar de deșeuri al Maramureșului, luată ilegal: în 24 de ore s-a făcut totul

2
2786

CRIZA DEȘEURILOR – MARAMUREȘ. Cazul Șomcuta Mare. Expunere simplificată a faptelor: administrația județeană a decis înființarea la Șomcuta Mare a unui depozit temporar în care să se preia/depoziteze în următorii 3 ani deșeurile menajere din întreg județul Maramureș. Decizia a fost agreată de primarul localității, Gheorghe Buda (foto mic dreapta, PSD) și de toți consilierii locali, astăzi urmând să fie parafată și de forul administrativ al județului (format din consilierii județeni).

 

În acest caz, traseul administrativ al deciziei a fost eludat de președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ionel Bogdan, de primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, de toți consilierii locali din Șomcuta Mare (hotărârea fiind luată în unanimitate).

 

Toate etapele obligatorii ale acestei decizii au fost sărite, decizia fiind luată în mai puțin de 24 de ore (în perioada 28-29 decembrie 2020). Termenul este imposibil (aveți mai jos argumentele), în consecință este vorba despre o premeditare (adică fapta/decizia a fost premeditată, strategia amplasării la Șomcuta Mare a depozitului temporar având loc într-un parcurs de timp mai mare).

 

2mnews vă prezintă, într-o demonstrație de transparență publică, dovezile constituirii unui nou grup infracțional organizat a celor numiți mai sus, toți reprezentanți ai administrațiilor județene și locale (din Șomcuta Mare) și vă demonstrează cum s-a încălcat legea.

 

Ce susțin ei că au făcut în doar 24 de ore

 

Pentru a stabili amplasamentul unui depozit de deșeuri, chiar cu durată de funcționare temporară, sunt necesare demersuri de durată, ceea ce în cazul Șomcuta Mare nu s-a întâmplat, decizia fiind luată în urma unui cumul de infracțiuni penale generate de abuz în serviciu.

 

Iată doar 4 dintre cerințele/obligațiile care trebuie îndeplinite la stabilirea amplasamentului unui depozit de deșeuri, niciuna nefiind respectate în cazul de față: raport privind impactul asupra mediului a soluţiei de proiectare (implicit trebuie să existe un proiect, care nu există – cel puțin nu a fost prezentat public), consultarea publicului, studiu de oportunitate privind alegerea amplasamentului, decizia realizării obiectivului.

 

În cazul Șomcuta, decizia a fost oficializată pe repede înainte, fără ca niciuna dintre cele 4 cerințe enumerate mai sus să fie îndeplinite. În mai puțin de 24 de ore s-au întâmplat următoarele: a fost redactată/expediată solicitarea CJ Maramureș de dare în administrare a terenului deținut de orașul Șomcuta Mare (în 28 decembrie), a fost convocată ședința Consiliului Local Șomcuta Mare (aproape imediat ce s-a primit solicitarea CJ, tot în 28 decembrie), a fost făcut un studiu de specialitate local în baza căruia s-a întocmit un referat de mediu (făcut, chipurile, de Raul Vancea, responsabil de mediu din Primăria Șomcuta Mare – în fapt, acest studiu nu era făcut la data adoptării hotărârii, nefiind prezentat niciunui consilier local), s-a aprobat cererea CJ Maramureș în comisiile de specialitate ale CL Șomcuta Mare (în fapt, acestea nu s-au desfășurat, acest fapt fiind înscris în fals în proiectul de hotărâre și în hotărârea adoptată, ceea ce este o dublă infracțiune prevăzută în Codul penal: fals în acte publice și uz de fals), s-a desfășurat ședința CL Șomcuta Mare (la ora 14, în 29 decembrie), s-a aprobat proiectul de punere la dispoziție a terenului solicitat, care a devenit astfel hotărâre (nr. 92/2020) – în 29 decembrie.

 

În fapt, 2mnews deține dovezi (declarații ale persoanelor implicate) care atestă fără nicio îndoială că nu a avut loc nicio ședință a comisiilor de specialitate din cadrul CL Șomcuta Mare, iar consilierilor locali nu le-a fost prezentat niciun referat de mediu întocmit de reprezentatul Primăriei, așa cum este precizat, în fals, în hotărârea adoptată. Mai mult, președintele de ședință (atunci pesedistul Bogdan Vasile Butean) nu a semnat în fază inițială hotărârea, aceasta fiind semnată ulterior, prin e-mail, la insistențele primarului Buda, șeful său politic.

 

De asemenea, hotărârea adoptată în 29 decembrie 2020 de Consiliul Local Șomcuta Mare nu prevede durata în care este împrumutat acest teren Consiliului Județean, nici suprafața acestuia, nici forma legală în care este împrumutat (vânzare, închiriere, concesiune, schimb etc.) și nici prețul (gratuit, sumă lunară, sumă anuală, sumă totală etc.) – știm doar verbal, din precizarea președintelui CJ Maramureș, Ionel Bogdan (foto mic stânga), că e vorba despre o suprafață “de 3 hectare” și că „durata este de 3 ani” și forma de înstrăinare a terenului este “dare în administrare”, iar „suma nu a fost încă stabilită”).

 

Practic, hotărârea a fost emisă fără ca vreun consilier local din Șomcuta Mare să cunoască planul de gestionare al respectivului obiectiv (mă îndoiesc că știe asta măcar primarul din Șomcuta Mare, sau președintele CJ Maramureș), fără consultare publică, fără stabilirea prețului dării în administrare, fără încadrarea topografică a terenului, fără stabilirea formei de înstrăinare temporară a terenului (“punerea la dispoziție”, așa cum este înscris în HCL, NU este o formă cuprinsă în terminologia de specialitate). În galeria foto de mai jos aveți 3 documente emise în 24 de ore: cererea CJ Maramureș de punere la dispoziție a unui teren, convocarea CL Șomcuta Mare, emiterea hotărârii CL Șomcuta Mare.

 

 

Concluzii

 

La final, două precizări. 2mnews promovează necesitatea stringentă a rezolvării legale a crizei deșeurilor din Maramureș (fie prin constituirea unui nou depozit temporar, fie prin transportul deșeurilor la un depozit autorizat), însă a semnalat prin acest articol derapajele grave de ilegalitate comise de persoane din administrațiile publice din Maramureș.

 

Precizarea 2: campania PSD Maramureș, prin interfața Cosmin Butuza (foto mic dreapta – un fel de șef al PSD Baia Mare, finul președintelui PSD Maramureș, Gabriel Valer Zetea), de a instiga la revoltă împotriva președintelui CJ Maramureș, Ionel Bogdan (PNL) – cel care în alegerile locale l-a bătut cu cureaua de la ceas pe șeful pesediștilor, Zetea – și de a strânge semnături pentru demiterea sa este amuzantă și atât.

 

Chiar dacă semnează tot orașul Șomcuta Mare, președintele CJ Maramureș nu poate fi demis, pentru că n-a fost ales de șomcuteni. Ei pot cere demiterea primarului lor, pesedistul Gheorghe Buda, pe care l-au ales și care este, de fapt, factorul generator al acestei probleme. În fine, o campanie a unor loseri neputincioși electoral, învinși mereu de când au fost preluați de tânărul Naș, Zetea.

 

E și hilar să-i ceri demisia lui Bogdan pentru fapte încă nesacționate și comise de un grup infracțional organizat pe care l-a condus de-a lungul timpului Mircea Man, Zamfir Flore Ciceu și… Gabriel Zetea. Păi, cum, finule, ceri demisia cuiva pentru fapte comise de Nașul?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. La cat jeg este pe Calea Miresului, numai groapa de gunoi la Valenii Somcutei mai lipsea! Poate ca o fac strategic, sa poata cei peste 200 de refugiati sa se angajeze la sortat si asfel sa-si faca bani de tigari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here