DIN ALT FILM – Reabilitarea Casei Tineretului din Baia Mare costă… 20 de milioane de euro (!), susține Consiliul Județean: bonus, cum arată proiectul

1
1628

SUMĂ APROBATĂ. În 1986, comuniștii maramureșeni aflați sub conducerea prim-secretarului Vasile Bărbuleț raportau finalizarea edificării Casei Tineretului din Baia Mare. Realizarea nu a fost prezentată însă președintelui Nicolae Ceaușescu, care în acel an a înfăptuit ultima sa vizită în Maramureș, pentru că, la scurt timp, acoperișul unui corp de clădire a fost mistuit într-un incendiu.

 

Care este valoarea imobilului

 

Clădirea a fost reabilitată și inaugurată abia în anul 1988, având funcționalitatea de săli de spectacole, săli de reuniuni, hotel, cafenea, restaurant, spații expoziționale. Pentru că la acea vreme valoarea financiară a unei clădiri publice era ignorată, totul fiind încadrat scriptic ca “bun al întregului popor”, primele date (și acestea contradictorii, dar măcar actualizate) privind valoarea reală a imobilului datează din 2013.

 

Atunci, în Raportul privind finanțele publice locale, Camera de Conturi Maramureş a consemnat: CJ Maramureș “a luat măsura evaluării imobilului Casa Tineretului la suma de 6.546.000 lei, înregistrând contravaloarea acestuia în contabilitate”.

 

Tot în 2013, deținătorul Casei Tineretului, Fundația Județeană pentru Tineret (care se judeca pentru proprietatea imobilului cu CJ Maramureș) a făcut o evaluare acreditată a clădirilor care compun imobilul, rezultatul fiind 3,25 milioane de lei, conform precizării președintelui FJT Maramureș de atunci, Mircea Cătană. Adică jumătate din valoarea înscrisă în inventar.

 

Cât vor să investească în reabilitare

 

În decembrie 2019, noul proprietar, administratorul județului (CJ Maramureș), susține că pentru reabilitarea imobilului este necesară o investiţie de 20 milioane de euro (exact: 94.049.068,56 lei). Sigur, banii nu-s, dar ne-am obișnuit cu proiecte desenate și anunțate ca fiind iminente, în fapt nefăcându-se nimic.

 

Conform unor precizări ale proprietarului (CJ Maramureș), se vizează finanțarea reabilitării de la bugetul de stat, prin Compania Naţională de Investiţii, doar că după căderea guvernului pesedist, cei doi pesediști din fruntea administrației județene – Gabriel Valer Zetea (președinte CJ) și Doru Dăncuș (vicepreședinte CJ, ascuns după masca țărăniștilor, susținători fervenți ai PSD) – au rămas fără proptele politice.

 

Conform proiectului – desăvârșit de sereleul local 9 Opțiune -, suprafața desfășurată a imobilului este de 9.100 mp, ceea ce înseamnă că valoarea reabilitării/mp este de peste două ori mai mare decât suma maximă la care se construiește “la cheie” (adică o construcție nouă) în anul 2019 în România: 2.166 euro/mp vs. 1.000 euro/mp.

 

Sigur, asta n-a împiedicat forul deliberativ al județului și proprietar al imobilului (CJ Maramureș) să aprobe, la aceste sume fantasmagorice, documentaţia tehnico-economică pentru reabilitare Centrul Cultural Maramureș (noua denumire a Casei Tineretului).

 

Ce vor să facă cu banii

 

Ce vor să facă de 20 de milioane de euro acești pricepuți ai județului? Poate vă gândiți că vor să reabiliteze decisiv structura de rezistență, să mai edifice pe verticală… Nu. Specialiștii au considerat că imobilul are structura de rezistență bună, cu ceva probleme (inerente, repet, a fost dată în folosință în urmă cu 31 de ani) la acoperiș și la aparatul de reazem (comuniștii edificau construcții cu structuri de rezistență de tip sovietic, cu surplus de metal și suprabetonare).

 

 

Deci, în mare, se vor face recompartimentări și se vor îmbrăca cele două corpuri de clădire cu o cămașă metalică creată dintr-un mesh de tablă expandată pe structură de aluminiu, închizând zona dintre cele două clădiri (păstrând proporțiile și doar pentru a avea un termen de comparație, ceva în genul reabilitării Coloniei Pictorilor – din respect pentru arhitecți, nu fac aprecieri privind soluția arhitecturală aleasă, lăsând asta în seama specialiștilor). Doar această imensă cămașă metalică ar costa vreo 16,5 milioane de lei.

 

După reabilitare, care ar dura 2 ani și care ar determina creșterea suprafeței desfășurată cu peste 1.800 mp, până la 9.100 mp, acolo ar urma să fie mutate Ansamblul Transilvania, Școala Populară de Artă și Centrul pentru Conservarea Culturii Tradiționale, instituții din subordinea proprietarului (CJ Maramureș).

 

Acum, poate o să apară public și niște specialiști în construcții care să le explice acestor genii care administrează banii județului, că demolarea și reconstrucția ar costa mai puțin de 20 de milioane de euro. Măcar pentru că mai puțin (19 de milioane de euro) a costat în acest an Hotelul Hilton Garden Inn Bucharest Airport, cu 218 camere, cinci săli de conferințe și restaurant de 126 de locuri. O construcție nouă, în investiție intrând și terenul achiziționat.

 

Din 2017 au făcut doar hârtii și desene

 

CJ Maramureș a intrat în posesia Casei Tineretului (situată pe Bulevardul Unirii nr. 13, peste drum de Sala Spăorturilor) în 2017, în urma unei decizii definitive a magistraţilor Curţii de Apel Cluj. Preluarea efectivă a imobilului a avut loc în martie 2018, când a anunțat elaborarea unui Studiu de Fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea celor două clădiri ale complexului, care, spuneau șefii CJ, trebuie efectuate cu maximă urgență.

 

Apoi a trecut un an și, în afară de curățenie, n-au făcut nimic. Ca totuși să mimeze că fac ceva, în martie 2019, i-au schimbat denumirea din Casa Tineretului în Centrul Cultural Maramureș. Și acum, la sfârșitul anului, au zis că este în regulă să se investească 94 de milioane de lei pentru reabilitare. Doar că n-au banii. Așa că se gândesc să-i ceară statului, condus acum de liberalii pe care i-au înjurat timp de trei ani… Numai că, știți: mâna-ntinsă care nu spune o poveste…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here