ACHIZIȚII – Milionarul clujean Dorin Goia a ajuns la controlul a 74% din acțiunile firmei care deține Magazinul Universal Maramureșul din Baia Mare

0
9612

MAGAZIN UNIVERSAL MARAMUREȘ SA. La finalul lunii mai 2023, al doilea acționar semnificativ al Magazinului Universal Maramureșul, firma sălăjeană Silvania Center, a notificat acționariatul societății băimărene că a ajuns la o deținere de 22,35%. Practic, a achiziționat circa 5% din acțiunile firmei băimărene.

 

Decriptarea/simplificarea anunțului: milionarul clujean Dorin Goia (foto mare sus, 68 de ani) deține deja cel puțin 74% din acțiunile Magazin Universal Maramureș SA, el deținând atât controlul acționarului majoritar (firma clujeană Info Sport SRL, prin care deține 51,63%), cât și pe cel al acționarului secund (firma sălăjeană Silvania Center – proprietara complexului comercial Silvania din Zalău -, prin care deține 22,35%). Celelalte 26% din acțiunile firmei sunt împărțite între mai mulți proprietari, persoane fizice și firme, niciunul cu o deținere semnificativă.

 

Magazinul Universal Maramureș SA deține în proprietate Magazinul Universal Maramureșul, edificat în centrul nou al Băii Mari și inaugurat în luna mai 1980, fiind la acel moment un punct de referinţă al comerţului retail. Comuniștii l-au trecut în proprietatea și administrarea ICSMI, transformată după decembrie 1989 în Industrialcom SA.
În 1994, Industrialcom SA s-a divizat în 4 firme, cea mai mare dintre ele fiind denumită Magazin Universal Maramureş SA și primind proprietatea asupra magazinului. La acel moment, firma era deținută tot de stat, prin Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) – 70% și Fondul Proprietăţii Private Banat-Crişana I – 30%. În 1995, prin Programul Acţiunilor Salariaţilor, aceștia au intrat în posesia a 40% din acțiunile societății (transferate de la FPS).
Începând din 1997, societatea a fost listată la bursă (fiind împărțită în 153.908.692 de acțiuni, care astăzi s-au tranzacționat la un preț de 0,25 lei/acțiune), iar acțiunile acesteia s-au tranzacționat liber. În timp, milionarul clujean Dorel Goia a ajuns să dețină acțiunile majoritare și, implicit, să controleze deciziile societății.

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here