EXCLUSIV – Noua bază de tratament, agrement și divertisment de la Dragomirești, proiectată în locul vechilor băi de păcură, a intrat în faza pre-execuțională: investiție de circa 39 de milioane de lei

0
497

INVESTIȚIE TURISM BALNEAR. Administrația din orășelul maramureșean Dragomirești (cel mai „tânăr” oraș din Maramureș, atestat la 8 iulie 2004), controlată de edilul Vasile Țiplea (PSD), a intrat în fază pre-execuțională cu proiectul construirii unei baze de tratament (cu apă sulfuroasă), agrement și divertisment în locul vechilor Băi de păcură din Grădina lui Dubit, aflate de mai mulți ani în stare deplorabilă și departe-departe de așteptările turiștilor mileniului III.

 

Investiția este estimată la circa 39 de milioane de lei, obiectivul fiind introdus pe lista-sinteză a Companiei Naționale de Investiții și, în paralel, parcurgând mai multe etape în lungul curs birocratic autohton. Scrierea de față face public acest parcurs, dar mai ales devoalează, cu detaliile aferente, ce vrea comunitatea din Dragomirești să construiască pe o suprafață de teren de circa 30.000 mp.

 

Cum arătă proiectul noii baze de tratament din Dragomirești

 

Suprafața de teren deținută de orașul Dragomirești se află pe strada Băii nr. 22 și este în suprafață aproximativă de 30.000 mp, însă documentația actuală include în proiect o suprafață de doar 12.913 mp, pentru că la data avansării proiectului pe circuitul pre-execuțional doar atât era/este încadrată în intravilanul orașului (condiție esențială).

 

 

Primarul Vasile Țiplea a precizat pentru 2mnews că, în timp, administrația locală a reușit să achiziționeze și ulterior să întabuleze și alte parcele de teren din zona de investiție, acum întreaga suprafață totalizând circa 30.000 mp: „Avem în fază finală actualizarea Planului Urbanistic General și sper ca noul PUG să fie aprobat de Consiliul Local într-o perioadă rezonabilă, implicit și suprafața de până la 30.000 mp să fie inclusă în intravilan și să poată fi utilizată în dezvoltarea acestui proiect”.

 

Proiectul de la Dragomirești prevede realizarea unei baze turistice compusă dintr-un ansamblu de mai multe corpuri de clădire, cu o suprafață construită de 3.088 mp și cu regim de înălțime Subsol + Parter + Mezanin + 2 Etaje, cu zone de agrement, tratament și divertisment.

 

Baza a fost organizată în acest fel:

• o zonă de agreement și divertisment (cu o piscină cu apă dulce și o piscină cu apă sărată cu adâncimi variabile);

• o zonă de agrement și divertisment, cu SPA, piscine, jacuzzi, sauna umedă, saună uscată și piscină exterioară;

• o zonă de tratamente (masaj, kineoterapie, electroterapie, împachetări);

• o zonă de cazare prevăzută cu 28 de locuri;

• o zonă restaurant cu o capacitate de 180-200 locuri;

• o zonă de fitness și spații anexe, respectiv zone de recreere și relaxare (curte interioară de 880 mp).

 

Alimentarea cu apă și alimentarea piscinelor cu apă dulce se va face din rețeaua de alimentare cu apă potabilă a localității, alimentarea piscinelor cu apă sărată se va face din lacul existent pe amplasament (reîmprospătarea se va realiza cu un grup de pompare, apa fiind recirculată), iar încălzirea bazei pe timp rece se va face cu pompe pe căldură.

 

De asemenea, vor fi amenajate căi de acces/trotuare/parcări (pe o suprafață care totalizează 5.093 mp – vor fi organizate 56 de locuri de parcare) și spații verzi (pe o suprafață care, în prima fază, totalizează 4.508 mp). Accesul în noua bază din Dragomirești se va face în strada Băii, zona fiind deja echipată cu toate rețelele edilitare.

 

Parcursul pre-execuțional

 

Proiectul are studiu de fezabilitate, terenul a fost întabulat, defrișat și racordat la sistemul de apă-canal, au fost achiziționate parcele de teren în zona limitrofă proiectului, interpuse între terenurile deținute de oraș, a fost eliberat (încă din 31 octombrie 2022) certificatul de urbanism și deține aviz favorabil de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (pentru că proiectul este în totalitate în interiorul ariei de protecție avifaunistică Valea Izei și Dealul Solovan), acordul Agenției Naționale Apele Române – SGA Maramureș, este în avizarea Agenției de Protecția Mediului și a fost acceptat/inclus în lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții SA, urmând ca după obținerea tuturor docuemntelor necesare demarării investiției să fie supus procesului de aprobare finală.

 

Despre Băile de păcură de la Dragomirești

 

Proprietățile terapeutice ale izvorului sulfuros de la Dragomirești, acum recomandate în tratatrea unor afectiuni reumatismale, boli de piele sau ameliorarea tulburărilor circulatorii periferice, au fost atestate încă din anul 1709, după înăbușita răscoală a iobagilor din părţile de sus ale Tisei, când localitatea se afla sub stăpânire habsburgică (locuitorii zonei, cunoscuți sub denumirea mireșteni, erau în armata haiducilor lui Grigore Pintea din Măgoaja – Pintea Viteazul, aliatul lui Francisc Francisc Rákóczi al II-lea, înfrânt în urma în răscoalei curuților).

 

Totuși, un sistem relativ instituțional al băilor sulfuroase de la Dragomirești a fost fondat doar pe la începutul veacului trecut, când au fost montate căzi confecționate din lemn. Apoi, în regimul comunist, prin anii ’60, a fost montat un bazin de circa 100 mp și cu adâncimea de 1,5 metri, care acumula apa din izorul sulfuros, iar în 1987 s-au montat 10 noi căzi, boilere, mobilier.

 

Băile de la Râtu’ Păcurii din Dragomireștiul de astăzi s-au format în urma lucrărilor de explorare de la sfârșitul secolului al XIX-lea, cel mai probabil în anul 1897, când Guvernul Austro-Ungar a eliberat în zona Valea Izei 3 permise de explorare a smoalei (păcurii/petrolului).

 

Pe atunci, acesta era folosit la iluminat, ungerea osiilor căruţelor și chiar unele folosinţe medicale şi se descoperea primitiv, prin săparea unor gropi sau puțuri (numite și băi, sau băi de păcură, atunci când acestea descopereau zăcăminte petroliere). În zona Săcel – Botiza – Săliştea de Sus – Dragomireşti prospecțiunile au fost făcute de doi prospectori vienezi, care au fost și cei care în perioada 1899-1904 au făcut în zonă extracţie de petrol.

 

Cătălin VISCHI

 

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here