PAS – Reabilitarea a trei tronsoane din drumurile judeţene din Maramureş ar costa… peste 39 de milioane de euro

0
309

REABILITĂRI. Trei tronsoane din drumuri judeţene din Maramureş în lungime totală de aproape 64 de km ar costa, conform indicatorilor aprobaţi de consilierii judeţeni peste 176 de milioane de lei (echivalentul a peste 39 de milioane de euro). Sigur, deocamdată sursa de finanţare este în neantul absolut, dar e bine că s-a făcut acest pas, al întocmirii studiilor de fezabilitate, pentru că fără acestea puteam plânge-n continuare pe la porţi închise ale ministerelor la care mergem să ne milogim să ne primenească şi pe noi cu ceva.

 

Să vedem însă care sunt cele trei tronsoane de drumuri judeţene pentru care avem deja documentaţia incipientă pentru a putea solicita finanţare. Cel mai lung tronson, în lungime de aproape 40 de km, este cel de pe traseul Bârsana – Strâmtura – Rozavlea – Şieu – Bogdan Vodă – Dragomireşti – Săliştea de Sus – Săcel (acolo se „înţeapă” în DN 17C). Lucrările sunt estimate la 2 ani şi 3 luni şi valoarea totală a investiţiei e de peste 106 milioane de lei (toate sumele din prezentul articol nu cuprind TVA).

 

Cel de-al doilea tronson este în lungime de 13,3 km şi merge pe traseul Vadu Izei – Onceşti – Năneşti – Bârsana, în acest caz execuţia lucrării fiind de 15 luni, iar valoarea investiţiei de 35,2 milioane de lei. În fine, al treilea tronson are 11,3 km, merge pe ruta Baia Mare (str. Europa) – Satu Nou de Jos – Cătălina – Săcălăşeni – Coaş şi este estimat să fie finalizat în 15 luni de la începerea lucrărilor. Valoarea totală a investiţiei este de 34,5 milioane de lei.

 

Toate cele trei drumuri sunt eligibile pentru finanţare din bugetul Ministerului Dezvoltării şi se încearcă aporbarea finanţării lor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Să vedem şi dacă şi care vor fi aprobate pentru finanţare. Repet, însă, primul pas a fost făcut – studiile de fezabilitate şi aprobarea indicatorilor -, pentru a putea fi întocmit proiectul de reabilitare şi a-l depune. Pentru că până acum şefii din CJ mergeau şi spuneau poveşti de adormit copii la Bucureşti, în contextul în care niciodată nu găseau bani pentru aceste studii de fezabilitate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here