EXCLUSIV – Cine a câștigat licitațiile de 50 de milioane de lei pentru furnizarea în următorii 3 ani a laptelui, merelor și cornurilor în grădinițele și școlile din Maramureș

0
1628

LAPTE, MERE, CORN – MARAMUREȘ: IDENTITĂȚI. Administrația județeană din Maramureș a finalizat licitațiile pentru atribuirea contractelor de furnizare a laptelui, merelor și cornurilor preșcolarilor din grădinițe și elevilor din învățământul primar și gimnazial din județ. Contractele sunt de tip cadru, încheiate pe perioada a 3 ani școlari (2023-2024, 2024-2025, 2025-2026). Valoarea totală a contractelor este de circa 50 de milioane de lei (exact: 49.487.386,23 lei – precizare: toate sumele din articol includ TVA).

 

Au fost încheiate 6 contracte: 1 pentru furnizarea laptelui în întreg județul; 1 pentru furnizarea merelor în întreg județul; 4 pentru furnizarea produselor de panificație (de regulă cornuri/biscuiți/covrigi) în patru zone: Târgu Lăpuș-Baia Sprie-Baia Mare-Copalnic Mănăștur-Seini, Borșa-Valea Vișeului-Valea Izei, Sighetu Marmației-Tisa-Mara, Codru-Chioar.

 

Înceheiate doar la jumătatea lunii martie 2024 (mai exact în 14 și 19 martie), aceste contracte cadru pe 3 ani sunt faptic pe 2 ani și jumătate. Această scriere dezvăluie identitățile câștigătorilor și sumele aferente contractelor.

 

Laptele

 

Contractul pentru furnizarea laptelui în întreg județul Maramureș, cel mai mare din cele 6, a fost încheiat cu firma Simultan SRL din Sânandrei (jud. Timiș), cel mai mare procesator de lapte cu capital integral românesc (locul 6 la nivel național), producător sub marca de lactate SIM (deține 3 fabrici aflate în funcțiune). Contractul pe cei trei ani școlari (până în 2026) a fost încheiat la valoarea maximă de 27 de milioane de lei (exact: 27.008.690,56 lei).

 

Firma trebuie să livreze lapte UHT, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de cacao, cu un conținut de minimum 3,2% proteine și de minimum 1,8% grăsime. De asemenea, potrivit legii, la cererea motivată a părinților, preșcolarii sau elevii care suferă de intoleranță la gluten și/sau lactoză vor beneficia de produse adecvate situației acestora.

 

Simultan SRL, care a fost unic ofertant, este specializat pe fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor și a fost fondat și administrat de Ioan Herbai până în 2010, când a decedat, iar afacerea a fost preluată de moștenitori – scripitc este deținută de Ioan Florin Herbai – 50% (56 de ani), Liliana Daniela Herbai – 25% (soția asociatului principal), Floare Herbai – 25% (78 de ani, este mama asociatului principal) -, faptic este condusă de fiul fondatorului, Ioan Florin Herbai (care deține împreună cu soția sa și firma Lactate Bicos)

 

În 2022, firma a închis anul cu o cifră de afaceri de 440,32 milioane de lei și un profit net de 36,30 milioane de lei, indicatori financiari realizați cu 307 angajați, dar și cu datorii de 102,79 milioane de lei. Firma are 15 sedii secundare în 8 județe, însă niciunul în Maramureș.

 

Merele

 

Contractul pentru furnizarea merelor în întreg județul Maramureș a fost încheiat cu firma Prioritar Impex SRL din Călan (jud. Hunedoara), unic ofertant, la valoarea maximă de 6,8 milioane de lei (exact: 6.825.981,66 lei) pe cei trei ani școlari (până în 2026).

 

Conform contractului, firma hunedoreană trebuie să livreze mere proaspete din categoria ,,Extra” și/sau categoria ,,I”. Firma este specializată pe… fabricarea pâinii și a produselor de patiserie. Este deținută de Veronica Angela Pușcaș (47 de ani) și are 4 sedii secundare, unul în Maramureș (în Tăuții de Sus, sat aparținător de orașul Baia Sprie)

 

În 2022, firma a închis anul cu o cifră de afaceri de 8,92 milioane de lei și un profit net de 1,06 milioane de lei, indicatori financiari realizați cu 31 de angajați, dar și cu datorii de 2,79 milioane de lei.

 

Cornuri/biscuiți

 

Pentru furnizarea de produse de panificație au fost stabilite 4 loturi aferente a 4 zone geografice a unităţilor şcolare din cele 75 de UAT-uri, pentru furnizarea eficientă – un UAT din Maramureș, Rozavlea, și-a asumat implementarea programului la nivel local (astfel că nu este inclus în aceste achiziții).

 

Firmele trebuie să livreze cornuri sau batoane (3 zile: luni, marți, miercuri), covrigi simpli sau biscuiți uscați (2 zile: joi și vineri), ambalați, din făină integrală/dietetică, care nu sunt produse pe bază de aluat congelat. Conform legii, la cererea motivată a părinților, preșcolarii sau elevii care suferă de intoleranță la gluten și/sau la orice alt ingredient sau compus vor beneficia de produse adecvate situației acestora.

 

Lotul aferent zonei Sighetu Marmației-Tisa-Mara a fost adjudecat de firma Pan Grup Dunca SRL din Vișeu de Sus la valoarea de 2,6 milioane de lei (exact: 2.599.557,55 lei). Firma este specializată pe fabricarea pâinii și a produselor de patiserie, este controlată de Grigore Dunca (19% – firma are 19 asociați) și a închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 1,58 milioane de lei și un profit net de 343.583 lei, indicatori financiari realizați cu 13 angajați, dar și cu datorii de 869.783 lei.

 

Lotul aferent zonei Borșa-Valea Vișeului-Valea Izei a fost adjudecat de asocierea R&B Com SRL & Pan Grup Dunca SRL la valoarea 3,5 milioane de lei (exact: 3.506.888,40 lei). Firma R&B Com SRL este înregistrată în Baia Sprie, este specializată pe fabricarea pâinii și a produselor de patiserie și este controlată de Lucian Alin Butean (45 de ani), asociat unic din martie 2022 când s-a retras din firmă mama sa, Eugenia Butean (70 de ani). Firma a închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 56,82 milioane de lei și un profit net de 11 milioane de lei, indicatori financiari realizați cu 165 de angajați, dar și cu datorii de 3,65 milioane de lei. Despre firma Pan Grup Dunca SRL ați primit informații mai sus.

 

Lotul aferent zonei Târgu Lăpuș-Baia Sprie-Copalnic-Baia Mare-Seini a fost adjudecat de R&B Com SRL din Baia Sprie la valoarea de 7,2 milioane de lei (exact: 7.229.112,70 lei). Despre firmă ați primit informații mai sus.

 

Lotul aferent zonei Codru-Chioar a fost adjudecat de Roman SRL la valoarea de 2,3 milioane de lei (exact: 2.316.555,37 lei). Firma este înregistrată în Șomcuta Mare (este Brutăria Datina), este specializată pe fabricarea pâinii și a produselor de panificație și este controlată de Cristina Rozalia Roman (asociat unic). Firma a închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 1,10 milioane de lei și un profit net de 36.009 lei, indicatori financiari realizați cu 7 de angajați, dar și cu datorii de 1,47 milioane de lei.

 

Furnizarea și distribuția laptelui UHT, a fructelor (mere) și produselor de panificație face parte din Programul pentru școli al României și este destinat pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial din unitățile de stat și particular acreditate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here