INFRASTRUCTURĂ – Investiție de 82 de milioane de lei în modernizarea liniilor electrice din Maramureș

0
1019

MODERNIZARE LINII ELECTRICE. Distribuție Energie Electrică România SA, fillială a holdingului Societatea de Energie Electrica SA, a introdus în licitație un contract estimat la circa 82 de milioane de lei (exact: 81.777.655,48 lei, sumă care include TVA), care prevede execuția lucrărilor de modernizare a liniilor electrice aeriene de MT (de tensiune medie) alimentate din stația Sighet (repectiv Sighet-Teceu, Sighet-Coștui și Sighet-Radio Vad). Investiția beneficiază de o finanțare nerambursabilă din fonduri europene, prin Fondul de Modernizare, de 12,22 milioane de euro, alți 4,23 milioane de euro fiind finanțați de Electrica (cofinanțarea este de 20%).

 

Conform proiectului, se vor înlocui conductoarele vechi cu conductoare OlAl noi pe o lungime de 120,2 km, stâlpii vechi vor fi înlocuiți cu stâlpi noi, metalici (1.329 de bucăți) iar stâlpii metalici (la traversarea peste raul Iza) și consolele metalice vor fi revopsite, vor fi consolidate şi refăcute fundaţiile, vor fi înlocuite izolatoarele de susţinere şi lanţurile de izolatoare din porţelan şi sticlă cu izolaţie compozită siliconică, vor fi înlocuite consolele din beton și cele metalice degradate, separatoarele uzate, se vor face prize de pământ, se vor monta teci electroizolante pentru protecția păsărilor, se vor reinscripționa și renumerota stâlpii și se vor realiza lucrări de defrişare pe întreg traseul. De asemenea, se vor monta separatoare telecomandate și reanclansatoare.

 

Contractul, care va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 80%, garanția lucrării de 10% și garanția echipamentelor – acesta trebuie să fie cuprinse între 3 ani și 8 ani) și trebuie finalizat în 27 luni (2 ani și 3 luni) de la data semnarii ordinului de începere al lucrărilor, dar nu mai tarziu de 31 martie 2026, așteaptă oferte până la 15 noiembrie 2023.

 

În urma acestui proiect va fi asigurată siguranţa în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor şi producătorilor existenţi, precum şi capacitatea de racordare la reţea a tuturor utilizatorilor. De asemenea, durata și frecvența întreruperilor planificate (SAIDI şi SAIFI) se vor reduce cu 20%, iar consumul propriu tehnologic se va reduce cu 3%, raportat la media anului 2021.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here