EXCLUSIV – DNA Cluj, desemnată de structura centrală să demareze verificările la depozitul de deșeuri din Fărcașa, investiție a CJ Maramureș

4
19128
Zamfir Ciceu, Gabriel Zetea, Mircea Man

ÎN SFÂRȘIT. Conform unui document oficial aflat în posesia 2mnews, Direcția Națională Anticorupție – structura centrală a transmis, la sfârșitul lunii ianuarie 2020, Serviciului Teritorial Cluj dispoziția de a verifica și soluționa speța privind investiția Consiliului Județean (CJ) Maramureș, instituție controlată de pesedistul Gabriel Valer Zetea, în “alegerea locației, proiectarea și execuția centrului de colectare și depozitare a deșeurilor din satul Sârbi (comuna Fărcașa, jud. Maramureș)”.

 

2mnews a aflat că la baza dispunerii verificării proiectului SMID Maramureș stau la bază informări conform cărora fonduri europene, locale (din bugetul local al comunei Fărcașa) și județene (din bugetul CJ Maramureș), cu diverse destinații dar și folosite mascat pentru respectivul proiect, “au fost folosite nelegal, cu încălcarea multiplă a mai multor legi civile și penale”.

 

Astfel, proiectul demarat în anul 2006 și investiția fizică de la Fărcașa inițiată în anul 2010, au consumat mult peste costul inițial al proiectului (51 de milioane de euro + TVA), depășind astăzi 70 de milioane de euro, însă proiectul tot nu a fost finalizat, deși acest lucru era prevăzut pentru anul 2015.

 

Locația aleasă prin încălcarea multiplă a legilor

 

Organismele de luptă împotriva corupției au mai fost sesizate asupra aspectului că studiul hidro-geologic, îndosariat pentru obținerea acordurilor și pentru proiectarea CMID Sârbi, s-a făcut în alt loc decât cel în care a fost amplasat efectiv depozitul central, respectiv într-o zonă compromisă pentru construcții, la confluența a trei dealuri (Urniturii – adică cel care se mișcă, se urnește -, Adăpătorii – numit așa tocmai datorită pânzei freatice aflată foarte aproape de scoarța terestră, loc folosit pentru adăpatul vitelor de localnici – și Sârbi), care prezintă permanente și semnificative alunecări de teren, care afectează drumul de acces, clădirile edificate deja și platforma de beton.

 

 

„Neimportant”: în 2019, CJ Maramureș a alocat alți bani, mulți, din bugetul județului, pentru un nou studiu geo (foto mic dreapta), în urma căruia s-a conchis că studiul care stă la baza proiectului este fals (!), fapt cunoscut de numiții Man Mircea (PD/PNL), Zamfir Flore Ciceu (ALDE/PNL), Gabriel Valer Zetea (PSD). Conform noului studiu, terenul era instabil și s-a oferit o nouă soluție tehnică (ineficientă și aceasta, dar ce contează, ideea e că s-au mai dat niște bani – mulți! – din pușculița județului).

 

De asemenea, zona în care președinții CJ Maramureș Mircea Man (2008-2012), Zamfir Flore Ciceu (2012-2016) și Gabriel Valer Zetea (2016-2020) au girat locația investiției, precum și alocările uriașe de bani din bugetul UE și al județului Maramureș, deși știau adevărul, este situată la mai puțin de 1 kilometru de o rezervație naturală de interes național (Pădurea Runc), însă cei trei au ascuns acest fapt, girând încălcarea cu bună-știință a legii.

 

Cum ar fi reușit acest fapt cei care au controlat și cel care controlează administrația județeană? Relativ simplu, zona protejată de interes național se află înregistrată pe teritoriul administrativ al județului limitrof, Satu Mare (pentru că pe teritoriul respectivului județ se află cea mai mare parte a zonei de protecție), așa că în documentele proiectului, “amănuntul” a fost ignorat.

 

A fost trecut cu vederea și faptul că în zona unde astăzi curg dealurile peste ceea ce construiesc acești eșuați “meșteri manole” ai Maramureșului, tripleta de tristă amintire Man-Ciceu-Zetea, s-au descoperit ape termale benefice pentru diverse terapii. Ideea era simplă: se apropia dead-line-ul până la care se puteau depune dosarele pentru obținerea finanțării (Maramureșul l-a depus cu doar câteva zile înaintea termenului final) și nu aveau o locație.

 

Așa că democratul (ulterior liberalul) Mircea Man a acceptat trocul cu primarul din Fărcașa, Ioan Stegeran, care a oferit locația “salvatoare”. Trocul, care a constat din obținerea în permanență a numeroase fonduri financiare pentru comuna Fărcașa (din bugetul județului), a fost menținut/întreținut ulterior atât de actualul liberal (pe atunci PC/ALDE) Zamfir Flore Ciceu, cât și de pesedistul  Gabriel Valer Zetea.

 

A venit și ministrul să constate

 

În weekend, ministrul Mediului, Costel Alexe, a venit la fața locului (sigur, fără Zetea, care probabil își lipăia ciorba duminicală și redacta delațiunea pe care o va prezenta PSD-ului pentru suspendarea din partid a Sorinei Pintea, cea pe care până mai ieri o numea Cel mai bun ministru al Sănătății, ne mândrim cu ea, alea-alea).

 

A venit, a ascultat, a văzut, a constatat: “Maramureș, un județ cu grave probleme de management al deșeurilor. Modul în care autoritățile județene gestionează acest domeniu reprezintă o bătaie de joc incredibilă la adresa maramureșenilor, a românilor și a europenilor, deopotrivă.

 

La Fărcașa avem, de exemplu, un așa-zis depozit de deșeuri ecologic, care ar trebui să deservească întregul județ. De fapt, investiția nu este altceva decât un adevărat sac fără fund al pompării de bani europeni în bugetul Consiliului Județean. Vorbim despre o investiție începută în anul 2010, în valoare de 70 de milioane de euro și cu un termen de finalizare depășit cu 5 ani.

 

(…) Conducerea PSD de la Consiliul Județean poartă întreaga responsabilitate pentru faptul că este foarte posibil ca cei de la Comisia Europeană să ne ceară banii înapoi, sau să ne trezim cu o procedură de infringement soldată cu amenzi de sute de mii de euro pe zi. Ce fac, în timpul ăsta, autoritățile județene? Deschid depozite temporare, o soluție de compromis ineficientă și cu costuri mari pentru mediu și pentru maramureșeni”.

 

 

Surpriza de la final…

 

Pentru indivizii care au condus administrativ-politic acest județ în perioada implementării directe a proiectului SMID Maramureș (2010-2020), Man Mircea, Zamfir Flore Ciceu, Gabriel Valer Zetea, am o veste. Proastă pentru ei, bună pentru alți maramureșeni. Pentru că, vedeți dumneavoastră, orice faptă aduce și o reacție, mai devreme sau mai târziu, doar proștii cred că totul se șterge-n uitare și ei pot să-și vadă nestingheriți de averile imense pe care le-au acumulat.

 

În această speță, ajunsă chiar la Comisia Europeană, oficiali ai Comisiei pentru Mediu, Oceane și Pescuit au recomandat înaintarea cauzei către OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă). Ceea ce se va întâmpla. Să fie primit!

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. […] Terenul se află „la confluența a trei dealuri (Urniturii – adică cel care se mișcă, se urnește, Adăpătorii – numit așa tocmai datorită pânzei freatice aflată foarte aproape de scoarța terestră, loc folosit pentru adăpatul vitelor de localnici – și Sârbi), care prezintă permanente și semnificative alunecări de teren ce afectează drumul de acces, clădirile edificate deja și platforma de beton”, scrie 2mmnews.ro. […]

  2. Bun articol.Relaxant pentru oamenii corecti.Dca intra si OLAF-ul prin inspectorii sai financiaritaranii din Dumbravita,Seini si Rohia(in ordinea pozelor afisate) vor fi cercetati pana in fundul izmenelor.Ce se va intampla in urma cercetarilor penale ?
    Acestia in special Zetea avand in sange gena de tradator(labilis putzamicum) va spune urgent anchetatorilor ca tot ceea ce a facut cand a cheltuit fara rezultate banii a fost cu acordul si prin votul consilierilor judeteni care au aprobat fiecare pas al dezastrului de la Sarbi.Apoi va spune despre angajatii din subordine ca acestia s-au ocupat de licitatii,implementare etc si sunt la fel de vinovati ca si consilierii judeteni.Inspectorii OLAF vor lua la cercetat fiecare angajat si fiecare consilier in parte cu privire la acte semnate,hotarari votate,declaratii de avere,familie,nevasta,angajari de rude,consilii de adm.,Atop,etc.Ca la valtoare. Mai aveti dragi consilieri vreo 2-3 sedinte sa puneti intrebari despre depozitul ecologic sa vada anchetatorii ca macar la finele carierei politice v-ati interesat de vreo 100 milioane euro aruncate in apele freatice ale Sirbilor Farcasei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here