SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ MARE MIZERIE EDILITARĂ – Orașul nimănui, Baia Mare: tun imobiliar în zona Sălii Sporturilor, Bazinul Olimpic și terenurile de atletism și de rugby

7
12740

TUN IMOBILIAR ÎN PREGĂTIRE ÎN ZONA SĂLII SPORTURILOR DIN BAIA MARE. Administrația locală din municipiul Baia Mare, acum controlată de Ioan Doru Dăncuș, locotenentul fostului primar Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupție, vrea să dea dezvoltatorilor imobiliari din urbe liber la construcția de blocuri de până la 15 etaje într-o zonă creată eminamente pentru dezvoltarea sporturilor. Această altă zonă din oraș pe care vor să o distrugă totalizează peste 350.000 mp (35 hectare) și este cuprinsă între Bd. Traian/str. Hortensiei, Bd. Unirii, Bd. Republicii și strada Transilvaniei (aveți alăturat încadrarea zonei supuse violentelor modificări urbanistice).

 

Aceasta este cea de-a doua tentativă prin care se încearcă modificarea Planului Urbanistic Zonal din zona denumită Stadionul de Atletism, după cea dinaintea fugii din țară a fostului primar condamnat pentru luare de mită, Cherecheș. Pentru a putea fi pus în practică planul de dezvoltare imobiliară din zona Bazinului de înot, Sălii Sporturilor și a terenurilor de rugby și atletism, aleșii locali (Consiliul Local Baia Mare) trebuie să îl aprobe (în majoritate). La prima tentativă, majoritatea consilierilor locali au respins proiectul inițiat de pe atunci edilul Cherecheș, pe considerent că acesta a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței forului deliberativ cu câteva ore înaintea ședinței, implicit că nu au avut timp să îl studieze.

 

Acum însă urmează a doua încercare, vineri, 26 ianuarie, proiectul inițiat de Cherecheș fiind însușit/asumat de locotenentul acestuia, Dăncuș. Ce prevede modificarea PUZ-ului? În principal construirea a numeroase edificii cu regimuri de înălțime diferite, până la un maxim de 15 etaje și un grad de ocupare cu construcții de până la 80% (!). Practic, dacă este adoptat prin votul consilierilor locali acest PUZ (creat de firma Agorapolis, a Mihaelei Pușnava, fosta colaboratoare a lui Cherecheș), se va putea construi și pe terenul verde din fața Bazinului Olimpic de Înot, pe terenul dintre Sala Sporturilor și Hotelul Sport, chiar și între stadioanele de rugby și atletism.

 

Proiectul modificării PUZ-ului din zona denumită terenul de atletism este unul mai vechi, datând din anul 2021, în plină pandemie (respectiv 15 iulie 2021) fiind eliberat și certificatul de urbanism necesar începutului demersurilor necesare implementării, iar în septembrie 2021 fiind emis și avizul arhitectului șef. Totuși, proiectul care ar declanșa un mare boom imobiliar și o distrugere iremediabilă a zonei care a fost gândită ca un complex de infrastructură sportivă a fost ținut până în octombrie anul trecut în sertarele Primăriei.

 

Multe dintre terenurile din zonă sunt deja terenuri private (cele mai multe fiind retrocedate în mandatele de primar ale lui Cristian Anghel familiei Hotea, care ulterior a vândut o parte din ele – acum, printre proprietarii terenurilor care prin modificarea PUZ-ului ar putea construi blocuri, centre de afaceri, clinici medicale, spații comerciale etc. sunt dezvoltatori imobiliari, medici proprietari de clinici de recuperare/kinetoterapie sau pur speculanți ai unei oportunități financiare de asemenea amploare).

 

Scrierea de față nu acreditează ideea că nu trebuie să se construiască în Baia Mare, dimpotrivă, trebuie (și mult), pentru că (și) asta înseamnă dezvoltare, ci subliniază faptul unui PUZ prost conceput, extrem de permisiv, care dă posibilitatea edificării unor imobile ce violentează nu doar funcționalitatea care a fost gândită pentru zona respectivă, ci și estetica urbanistică a acesteia.

 

2mnews monitorizează modul în care cei 23 de aleși locali ai băimărenilor vor aborda propunerea de modificare în acest mod al PUZ-ului din zona terenului de atletism din Baia Mare și va face public votul acestora.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

7 COMENTARII

  1. Aveți un om pentru oameni în Consiliul local care e curat, departe de orice mafie și înțelegeri necurate. Ar fi bine să – l sprijiniți! Știu ce spun! Acesta este Gavra Bogdanel.
    Cercetați ce spune și mai ales ce face!
    O să fiți plăcut surprinși 👌

  2. La povești băimărenii sunt nr.1 .Media încearcă din răsputeri să scoată în evidență aceste învârteli ale politicienilor (primari ,vice ,consilieri ) dar ,din păcate în Baia Mare mămăliga nu explodează!😃 Nimeni nu reacționează,nu protestează,nu iese in stradă.De fapt nici nu prea văd cum ,acest orășel a devenit un orășel de bugetari și pensionari .Prima categorie își grijesc de scaun ,a doua au problema ședințelor de cartier și problemelor de sănătate! Tinerii din școli sunt captați și înregimentați politic creanduli-se iluzia că vor ajunge mari făcând politică iar cei care au mai rămas și lucrează în periferiile orașului s-au cam săturat,sau scârbit,sau își trăiesc viața bucurandu-se de ziua de azi nu-i mai interesează de mâine ! Deci întrebarea e ce-i de făcut ? Cine ia taurul de coarne și cine-l sprijină! Nu avem nevoie de PSD,PNL,USR, AUR și alti asemeni lor.

  3. Baza sportivă se poate reloca mai ales terenul de rugby,dacă tot se face clădirea aia mare din cărămidă care a mâncat o grămadă de bani fără rost trebuie schimbată și destinația inițială nu putem sta cu bălăriile alea în centrul orașului

  4. Exact. Ar cam fi cazul ca epoca acestor „dezvoltatori imobiliari” să apună. Împreună cu complicii lor ordinari – consilieri locali (da! cate din măsurile votate de ei ori nu, ne reprezintă cu adevărat pe noi și interesele noastre, ale celor care i-am trimis în Consiliul local?… ), funcționari din primărie s.a.m.d.
    Aceeași poveste ca și PUZ-urile ce permit construcția de blocuri între case, încălcând flagrant drepturile rezidenților din zonele respective…

  5. La tv și în spațiul public , absolut toți aleșii sunt ,,reprezentanții alegătorilor , fete mari ,, alea alea . Toți ,,nu mai pot,, de grija pentru alegători . In culise însă , toți au aceeași grijă , toți sunt uniți de același ,,liant,, … (…)
    E 100% sigur că orice teren verde din oraș , oriunde în oraș , e deja ochit și discutat ( și mai mult , disputat ) ,,in culise,,
    Orice parc verde , orice spatiu verde , cu siguranță e deja discutat și disputat in culise , in timp ce , la tv și în spațiul public , decidenții aleși nu mai pot de grija pt cetățeni .
    ,,Ei cu ei , și noi … ca proștii !,, 🙂 (:

  6. Verificati si PUZ ul din cartierul Sasar. A insistat Chereches pana a trecut. Dezvoltatorii imobiliari conving pe oricine. Si locul lor e tot langa Chereches. Urbanismul cu filtrele sale nu mai exista. Fac ce vor. Masacreaza zone intregi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here