EXCLUSIV – Cum a avut „inspirația” consilierul județean PMP „Johnny” să câștige milioane din lucrări cu încredințare directă de la primarii PMP din Maramureș

4
4363
George „Johnny” Dumitru Moldovan

CĂPUȘAREA BUGETELOR PUBLICE. Scrierea de față vă prezintă un fenomen, devenit deja clasic, prin care unii politicieni cocoțați în structurile de conducere ale partidelor, profitând de funcțiile politico-administrative, căpușează bugetele publice locale, primind cu ghiotura contracte prin încredințare directă de la primăriile controlate de primari subalterni politic.

 

Studiu de caz: secretarul general al PMP Maramureș, consilier județean (fost vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș în perioada octombrie 2017 – septembrie 2020), George Dumitru Moldovan, zis „Johnny”. Probabil ați observat că unii, mai puțin pregătiți profesional, uzitează sintagma potențial protectoare “această scriere este un pamflet și trebuie tratată ca tare”. Ei bine, această scriere NU este un pamflet (nu mai avem timp de glume și neputințe), ci o investigație documentată de 2mnews, pentru care am alocat semnificative resurse (de timp, materiale și financiare) doar pentru a face publică demonstrația argumentată a subiectului scrierii (unul dintre modurile de căpușare a bugetelor publice), care se repercutează direct asupra cetățenilor.

 

… nici la licitații nu e complicat

 

… începem din prezent, pentru a ne întoarce (puțin, doar puțin) în trecutul apropiat. O stradă de 750 de metri cu două benzi (5,5 metri lățime), care leagă satul Recea de Aeroportul Internațional Maramureș și care poartă denumirea strada Aeroportului, va fi modernizată de Primăria locală, controlată de edilul Octavian Pavel (PSD), cu suma de 703.147 lei (sumă care cuprinde TVA).

 

Contractul a fost atribuit ieri, 2 august 2022, în urma unei licitații în procedură simplificată, pe criteriul „Prețul cel mai scăzut”. Aparență de legalitate. Faptic, nu a contat prețul, pentru că s-a adoptat o strategie clasică: din cei patru constructori care au ofertat, doi s-au retras, iar unul a fost descalificat (ofertă inacceptabilă). Implicit, a rămas unul singur, care a fost declarat câștigător cu suma precizată mai sus.

 

Contractorul este o asociere de firme înregistrate în Baia Mare: Prof Con Invest SRL & Edilmarc Strade SRL. Cele două firme sunt controlate de familia Tomoiagă din Vișeu de Sus (Ion Tomoiagă – 90%, Gheorghe Tomoiagă – 10%), respectiv de secretarul general al PMP Maramureș, consilierul județean George Dumitru Moldovan, zis Johnny, și nu se află la prima asociere.

 

De dată mai recentă: în 24 mai 2022, cei doi asociați au contractat, tot în urma unei licitații simplificate, după același criteriu de atribuire și după aceeași strategie (5 ofertanți, 2 retrași de bună-voie, 2 descalificați, unul singur declarat conform), reabilitarea unor drumuri agricole din comuna Remetea Chioarului, controlată de primarul PMP Călin Ovidiu Petrică (foto mic stânga).

 

Contractul a fost de peste 1 milion de euro (exact: 5.078.854,4 lei, sumă care cuprinde TVA) și reabilitarea drumurilor agricole din comuna controlată de PMP a durat 3 luni, până în august 2022 – acesta este un proiect finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile, fonduri FEADR prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

 

Dacă în cele două cazuri prezentate mai sus s-au întreprins eforturi de păstrare a unei foarte-foarte ușoare urme de legalitate, ne vom întoarce doar puțin în timp, în trecutul extrem de apropiat, perioada mai 2021-mai 2022, pentru contractele prin încredințare directă a unor primari PMP (iar după enunțul privind predarea filialei județene PMP către PSD și a unor primari PSD) către firma cu ZERO angajați a consilierului județean Johnny.

 

Inspirația de a fi verișor PMP-ist

 

Edilmarc Strade SRL a fost înregistrată în circuitul economic la 29 aprilie 2021. Firma îl are ca asociat unic pe consilierul județean și secretar general PMP Maramureș George Dumitru Moldovan – Johnny (unii, cred că și el, scriu/scrie Gioni, dar probabil ne veți putea ierta în timpul acestei vieți pentru că am adoptat grafia corectă).

 

La mai puțin de o lună de la înființare, Johnny, deși nu are niciun angajat, primește prin încredințare directă prima lucrare: nicio surpriză, de la vărul său, Lucian Ioan Titus Morar (foto mic stânga), primarul de la Ulmeni și președintele PMP Maramureș. Acesta îi livrează lui Johnny, în 25 mai 2021, un contract de 92.225 lei (toate sumele din scriere conțin TVA), bani pe care-i plătește din contul Primăriei Ulmeni pentru închirierea unui excavator (350 de ore) și a unei basculante (50 de ore) pentru lucrări de terasare a unor văi din localitate – practic, i-a plătit 200 lei/ora de prestare cu excavatorul și 150 lei/ora de prestare cu basculanta.

 

Contractul presupunea închirierea utilajelor cu persoană de deservire, însă Johnny n-a declarat niciun angajat în 2021, implicit a lucrat el, când pe excavator, când pe basculantă, pentru că altfel ar trebui să consemnăm că a prestat muncă la negru și nu ar mai fi comic, ci infracțiune. Ideea e că sunt terasate văile din Ulmeni, nu?

 

După o lună, la 28 iunie 2021, Johnny semnează un nou contract cu încredințare directă, cu un subaltern politic, primarul PMP din Călinești, Petru Nemeș (foto mic dreapta). De această dată contractul e mult mai consistent: o jumătate de milion de lei (exact: 502.640,80 lei). Neavând niciun angajat, unica variantă este că Johnny a prestat lucrări de reparații pe 6 kilometri de străzi din Călinești, pe care a pus piatră spartă și apoi le-a nivelat. Sunt nivelate străzile la Călinești, nu?

 

În paralel cu pietruirea a 6 kilometri de străzi în Călinești pentru o jumătate de milion de lei, consilierul județean Johnny a închiriat, printr-un alt contract de încredințare directă, tot Primăriei Călinești, în aceeași perioadă (28 iunie 2021), un excavator, pentru ca în 200 de ore să se facă… terasamentele, cum altfel?, doar deja avea experiența Ulmeni. Pentru acest al doilea contract, Johnny a primit de la Primăria Călinești 52.360 lei (adică 200 lei + TVA/oră, ca la președintele partidului și vărul său, deci omul e corect, n-a închiriat mai scump).

 

După ce a rezolvat problemele și-n Călineștiul pemepist, Johnny s-a mutat cu utilajele în Coaș. Inutilă precizare, totuși: și comuna Coaș este controlată de PMP, prin edilul Călin Vasile Achim (PMP, foto mic dreapta). Acesta a semnat în 27 septembrie 2021 un contract (inutil de precizat, totuși) prin încredințare directă, de 246.000 lei, pentru pietruirea și nivelarea a 8,6 kilometri de străzi comunale (3 kilometri au fost pe un drum forestier). E bine, sunt drepte ca-n palmă ulițele și drumul forestier în Coaș, nu?

 

După Coaș, pentru că primăriile PMP din Maramureș nu-s tare multe (5), Johnny s-a întors la locul faptei, adică a reluat ciclul. În 5 noiembrie 2021 a semnat un nou contract cu Primăria Călinești (primar Petru Nemeș – PMP) de 535.500 lei. De banii ăștia a făcut reparații la drumuri, prin reprofilare, excavare, împrăștiere de pământ afânat, nivelare și strat de fundație din piatra spartă.

 

Știu, ar trebui să ne oprim aici, că uite, a venit decembrie 2021, sărbătorile, zăpada, Moș Crăciun ș.a.m.d. Noi ne-am opri, că sunt suficiente argumentele de până acum, dar Johnny nu s-a oprit. Înfruntând zăpada, troienele și vremea potrivnică, în 7 decembrie 2021 secretarul general al PMP Maramureș a mai semnat un contract cu Primăria Coaș (v-am avertizat, a reluat ciclul primăriilor PMP), tot prin încredințare directă, în valoare de 6.282,60 lei. De banii ăștia a pus piatră peste protecția de pe maluri a țevii de canalizare care subtraversează râul Lăpuș.

 

Și dacă tot era acolo, în comuna primarului Achim (PMP), secretarul general al PMP Maramureș a mai semnat un contract prin încredințare directă cu Primăria Coaș (primar Călin Vasile Achim – PMP), în valoare de 99.542,30 lei (că doar n-a venit în Coaș pentru un mizilic de 6.000 de lei). De banii ăștia, Johnny, secretarul PMP de la firma fără niciun angajat, s-a urcat el pe exacvator, pe utilaje și a mai reabilitat niște ulițe cu piatră spartă împănată, îndreptând drumurile prin tăierea dâmburilor. Lucrare serioasă, de anvergură, care se poate verifica în zona Hodiș.

 

Contabilicește” vorbind

 

De data asta chiar s-a terminat anul 2021, unul în care secretarul general PMP Maramureș, Johnny Moldovan, a avut „inspirația” politică să semneze contracte prin încredințare directă cu primăriile PMP din Maramureș în valoare totală brută de 1.534.550,7 lei, deși nu are niciun angajat, și „curajul” să declare la Finanțe o cifră de afaceri netă de 821.158 lei și un profit net de 385.543 lei.

 

De asemenea, Johnny Moldovan a declarat pe proprie răspundere în documentele publice/oficiale, precizând că cunoaște prevederile Codului penal privind falsul în declaraţii, că în 2021 a încasat din firma fără angajați, dar cu atâta priză la Primăriile PMP suma de 366.266 lei net (cel mai probabil a scos banii din firmă, echivalentul a circa 74.000 euro, ca dividende).

 

În 2022 nu s-a schimbat nimic

 

Din nefericire, povestea despre lipiciul secretarului general PMP Maramureș la bugetele publice ale primăriilor controlate de primari PMP nu s-a încheiat, pentru că, e-n legea firii, a urmat alt an. Iarna a trecut și în mai 2022, ciclul s-a reluat. Primăria din Ulmeni (edilul Lucian Morar – PMP) a semnat un nou contract prin încredințare directă cu firma lui Johnny, ca-ntre veri și consăteni din Chelința. Contractul a fost în valoare de 75.208 lei și a presupus închirierea unor utilaje cu operatori (iar s-a urcat Johnny pe excavator și basculantă în același timp) pentru deja clasicele lucrări de excavare și terasamente.

 

Tot în mai 2022, firma consilierului județean și secretar general PMP Johnny Moldovan, fără niciun angajat, a mai semnat un contract prin încredințare directă cu altă primărie PMP, cea din Coaș (refăcând turneul pe la primăriile PMP din Maramureș), în valoare de 181.918,90 lei. De această dată, Primăria Coaș (controlată de primarul PMP Călin Vasile Achim) avea nevoie de un zid de sprijin și pietruirea uliței Valea Caselor.

 

Apoi, așa cum am consemnat la începutul scrierii, alierea cu firma vișeuanilor Tomoiagă i-a adus lui Johnny Moldovan și contracte deja mai voluminoase (financiar), respectiv cele din 24 mai 2022, cu Primăria Remetea Chioarului (primar PMP Călin Ovidiu Petrică) de peste 1 milion de euro (exact: 5.078.854,4 lei), pentru reabilitare unor drumuri agricole și cel din august 2022, cu Primăria Recea (primar Octavian Pavel – PSD), contract de 703.147 lei, pentru reabilitarea străzii Aeroportului (de 750 metri), ultimul venind după ce staff-ul de conducere al PMP Maramureș a anunțat că toți aleșii PMP vor trece la PSD. Friends forever!

 

… la final

 

Acesta a fost doar un studiu de caz, prezentat doar pentru că documentarea sa a fost finalizată. 2mnews are mai multe cazuri similare în lucru pe care va continua să le publice/să le aducă la cunoștința cetățenilor/contribuabililor. Decizia noastră este argumentată de continuarea propagării acestei situații, devenite deja fenomen și acceptate ca atare de cei care ar trebui să ia măsuri, dar nu o fac.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here