A LOVIT DIN NOU – Consilierul județean „Gioni” (PMP), un contract nou într-o localitate cu primar PMP: 2,5 milioane de lei pentru un pod peste un pârâu

0
1230
George Moldovan

CHEMAREA PARTIDULUI, CHEMAREA BANILOR. Triumviratul economic de mare succes patentat de consilierul județean George „Johnny” (după unii, chiar și după el: „Gioni”) Moldovan, care a luat forma unei asocieri de sereleuri (Sebi Marc & Edilmarc Strade & Prof Con Invest), a lovit o nouă primărie PMP cu un alt contract de milioane.

 

Cu repetiție, partidul…

 

După Călinești, comună în care administrația locală este controlată de primarul PMP Petru Nemeș, unde cele trei firme execută contractul de canalizare de 21,4 milioane de lei (aveți detalii într-un articol 2mnews AICI), acum „asocierea lui Johnny” s-a extins la o altă primărie de partid, cea din Sălsig, controlată de edilul Daniel Pop (PMP), unde va finaliza un pod peste un pârâu cu 2,5 milioane de lei (exact: 2.560.875,73 lei – toate sumele din articol includ TVA).

 

Sigur, banii vin prin Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, așa că nu interesează pe nimeni, pentru că statul are fix atâta grijă de banii săi cât cucul de propriile ouă.

 

Însă poate interesează pe cineva de pe strada 1 Mai din Baia Mare (știu, zâmbiți, deși nu mai e amuzant demult…) că Johnny Moldovan, consilier județean și până de curând în structura de conducere a PMP Maramureș, din postură de secretar general al filialei județene (condusă pe atunci de verișorul său, Lucian Morar, primarul din Ulmeni), a respectat la sânge strategia absorbției banilor publici exclusiv din localitățile controlate de primari din același partid, foștii săi subordonați politici. Strategia a fost devoalată într-un articol 2mnews despre care aveți detalii (cu sume, fapte și făptuitori) în linkul de mai jos.

 

The winners take it all

 

Să-i cunoaștem/identificăm pe câștigătorii merituoși…

 

Sebi Marc SRL (lider de asociere), firmă înregistrată în Călinești și controlată de Ioan Mihai Ștefan Marc (46 de ani, originar din Sighetu Marmației), a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 28,77 milioane de lei și un profit net de 504.739 lei realizat cu 120 de angajați. Este specializată pe lucrări de infrastructură rutieră (drumuri).

 

Edilmarc-Strade SRL (secondant în asociere), firmă înregistrată în Baia Mare și controlată de George Dumitru Moldovan, zis „Johnny” (în foto mare) – consilier județean PMP, fost secretar general PMP Maramureș, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, este verișorul fostului președinte PMP Maramureș Lucian Morar, trecut în PSD (și Moldovan va trece în PSD la finalul mandatului – acum nu poate să o facă practic, pentru că își pierde mandatul de consilier județean -, așa cum o vor face și primarii PMP care i-au atribuit contractele).

 

În 2021, în doar 8 luni (firma a fost înființată la finalul lunii aprilie 2021) a raportat o cifră de afaceri de 821.158 lei (realizată aproape în totalitate prin contracte prin încredințare directă cu primării PMP) și un profit net de 385.543 lei realizat cu 0 angajați, deși a avut contracte cu primării PMP în care a închiriat utilaje cu servați – cu siguranță are roboți angajați pe post de șoferi, pentru că să lucrezi cu angajați la negru nu este legal. Detalii despre „sugativarea” de către Moldovan a primăriilor controlate de edili PMP, subordonați politici ai săi, aveți într-o investigație 2mnews AICI).

 

În 2022, consilierul județean „Johnny” de la PMP a izbutit o cifră de afaceri de doar 801.025 lei și un profit net de 235.583 realizat cu 3 angajați, dovedindu-se ceva mai puțin inspirat decât în anul precedent, când a avut un bilanț mai bun cu niciun angajat. De unde se vede că angajații te regresează.

 

Prof Con Invest SRL (secondant în asociere), firmă înregistrată în Baia Mare (“importată” în 2020 din Cluj) și controlată de Ion Tomoiagă (45 de ani, originar din Vișeu de Sus – deține 90% din părțile sociale) – procentele minoritare (10%) sunt deținute de Gheorghe Tomoiagă, a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 10,70 milioane de lei și un profit net de 109.813 lei realizat cu 16 angajați. Specializată pe lucrări de infrastructură rutieră (drumuri).

 

Podul suspinelor

 

Podul rutier (22 metri lungime, 7 metri lățime) este cel care traversează Valea Sălajului, făcând legătura cu drumul comunal DC91A din Sălsig. Lucrarea a fost licitată de primăria locală de 3 ori, primele două licitații, desfășurate la finalul anului trecut, finalizându-se cu eșecuri din lipsă de oferte – lucrarea a fost mult subevaluată, fiind estimată la 1,1 milioane de lei deși actualizarea aprobată de Consiliul Local indica o valoare de peste 1,7 milioane de lei.

 

La licitația de la începutul anului, introdusă cu un preț semnificativ majorat (peste 2,8 milioane de lei), având și contractul de finanțare semnat (și fiind astfel eliminată incertitudinea / clauza suspensivă), s-a respectat principiul „A treia oară-i cu noroc”. Au fost 6 oferte din care au rămas în discuție două (conforme), printre care și cea a asocierii Sebi Marc & Edilmarc Strade & Prof Con Invest, declarată câștigătoare după ce a licitat cu 10,60% sub estimarea maximă a Primăriei (criteriul de atribuire a fost Cel mai mic preț).

 

Contractul prevede finalizarea construcției podului rutier peste Valea Sălajului în 12 luni, lucrarea fiind începută în 2018 și abandonată după realizarea parțială a celor două culei (fundațiile, elevațiiile, zidurile întoarse și zidurile de gardă). De asemenea, constructorul trebuie să refacă și circa 70 de metri de drum comunal.

 

Podul rutier peste Valea Sălajului (afluent al râului Someș) face legătura cu drumul comunal DC 91A (pe malul stâng, care asigură legătura între drumurile județene DJ 108A și DJ 108D) și Drumul Onțeni (stradă de pe malul drept) în comuna Sălsig și a fost proiectat de firma orădeană Berg Plan Proiect SRL (controlată de Bogdan Gîrdan) cu o lungime de 22,21 metri și o lățime de 6,93 metri (cu trotuar pietonal).

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here