FAPT – Pentru că n-a reușit să cumpere sediul Remin și hotelul Maramureș, Cherecheș vrea să exproprieze compania statului și să extindă Primăria

1
4014
Cătălin Cherecheş, primarul Băii Mari, vrea exproprierea fostului sediu Remin SA

EXPROPRIERE PE HÂRTIE. Primarul Cătălin Cherecheș a obținut girul forului deliberativ al municipiului Baia Mare (Consiliul Local) pentru “a demara procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică” a sediului Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin Baia Mare, precum și a Hotelului Maramureș, administrat de aceeași instituție a statului.

 

În urmă cu exact 2 ani, Cherecheș a anunțat că Primăria Baia Mare va înainta companiei Remin o ofertă de cumpărare cu 2,15 milioane de euro a celor două clădiri (detalii AICI). Acum, activitățile companiei statului, Remin SA, se desfășoară sub conducerea administratorului special şi supravegherea administratorilor judiciari (Pareto Grup IPURL – Liliana Iancu – și Pro Insolv IPURL – Ioan Coman).

 

Obiectivele exproprierii

 

Remin, care se află în febrile pregătiri pentru aniversarea împlinirii a 11 ani de insolvență (din februarie 2009), și-a mutat activitatea administrativă în fostul sediu al Minei Săsar (pe strada Nucului), iar fostul somptuos sediu, aflat în centrul orașului, în apropierea Primăriei Baia Mare, a fost sigilat și lăsat să se năruie (istoria acestei clădiri, într-un articol 2mnews AICI).

 

De asemenea, este propus pentru expropriere Complexul Hotelier Maramureș (care împreună cu sediul Remin încadrează actualul sediu al Primăriei Baia Mare, foto mic dreapta), imobil trecut în administrarea Companiei Remin în anul 1990, prin Hotărârea nr. 115. Motivația exproprierii este “realizarea unui centru administrativ” – adică unificarea celor trei imobile (sediul Remin, hotelul Maramureș și Primăria Baia Mare), pentru extinderea sediului administrației locale.

 

Planul exproprierii

 

Cum se va materializa planul exproprierii Companiei Remin? În primă fază, cei 18 din cei 20 de consilieri locali care au transformat propunerea primarului Cherecheș în Hotărâre (avocatul pesedist Marin Brăgaru nu a votat, iar Dan Grumaz s-a abținut) au aprobat întocmirea documentațiilor tehnico-economice și topo-cadastrale (pentru stabilirea coridorului de expropriere și a imobilelor care urmează a fi expropriate), precum și alocarea din bugetul local a sumelor necesare realizării acestora.

 

De asemenea, după cele două documentații, consilierii locali au aprobat demararea procedurilor de expropriere a celor două clădiri ale Remin. Exproprierea nu este prima decisă și nerealizată, în vara anului trecut, primarul Cherecheș a cerut (și consilierii au aprobat) exproprierea Hotelului Minerul și alocarea din bugetul local a peste 9,5 milioane de lei (exact: 9.514.300 lei), reprezentând despăgubiri și alte sume necesare pentru punerea în aplicare a hotărârii. Evident, primarul Cherecheș a fost împuternicit să semneze toate documentele aferente exproprierii.

 

Numai că această expropriere a Hotelului Minerul, anunțată ca fiind iminentă, nu a avut loc. De ce? Nu sunt bani. Conform consilierilor locali, despăgubirile pentru Hotelul Minerul urmau să fie plătite din bugetul local, după ce acesta va fi infuzat cu banii din ultimul credit bancar, de peste 16 milioane de euro (76 de milioane de lei), contractat în vara anului 2019.

 

Numai că Primăria Baia Mare a avut aprobare de la Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale să acceseze în acest an din împrumutul bancar de 76 de milioane de lei doar aproape 7 milioane de lei (exact: 6.919.179,49 lei). Restul sumei (69.080.820,51 lei) putând fi accesată doar în anul 2021 (aveți detalii AICI).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Deja primăria are vreo 7 sedii în Baia Mare și mai vrea încă două foarte mari! Întrebare! La câtă populație are orașul nu sunt destui chiulangii în vechiul sediu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here