TENTATIVĂ – Primăria Baia Mare va înainta companiei Remin o ofertă de cumpărare cu 2,15 milioane de euro a sediului administrativ și a hotelului Maramureș

0
2738
Cătălin Cherecheș, Aurel Iancu și bătălia pentru clădirea Remin

TRANZACȚIE. Pentru a nimeni nu mai știe câta oară, municipalitatea Băii Mari va înainta Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA o ofertă concretă de cumpărare a fostului sediu administrativ și a anexelor acestuia, precum și a hotelului Maramureș, edificii situate în centrul nou al orașului, în imediata vecinătate a sediului Primăriei.

 

În primă fază, municipalitatea a plătit un raport de evaluare (acesta a fost întocmit de firma Romconst Consulting SRL). Conform acestui raport de specialitate, fostul sediu al Remin valorează 5,6 milioane de lei (pentru contabili și statisticieni, 5.636.900 lei), iar hotelul cu terenul aferent, și acestea în proprietatea companiei statului (aflată în insolvență), valorează aproape 4,4 milioane de lei (4.386.000 lei). Total: 10.022.900 lei (2.150.837 euro, la cursul valutar de astăzi).

 

În ultima ședință a Consiliului Local Baia Mare, care a avut loc ieri, 12 martie, aleșii și-au însușit valorile stabilite prin raportul de evaluare și au aprobat formularea unei oferte pentru preluarea în patrimoniul Municipiului Baia Mare a acestor imobile, împuternicindu-l în acest sens pe primarul municipiului, Cătălin Cherecheș.

 

Motivația tranzacției, datoriile și „omul din umbră”

 

Bun, care-i schepsisul, pe scurt. Remin, compania statului, aflată încă din mezozoic în procedură de insolvență (pentru că, față de țările civilizate din punct de vedere economico-fiscal, în România se permite acest lucru), are o datorie mare la bugetul municipalității. O parte însemnată din această sumă ar urma să însemne compensații, restul urmând să fie achitat din bugetul local.

 

De unde e datoare Remin orașului? Din taxe și impozite neplătite, spuneam, din vremea când dinozaurii încă pășteau pe dealurile din împrejurimi. De ce nu și-a plătit Remin datoria pe care o are către oraș în condițiile în care au făcut un purcoi de bani din vânzarea controversată a piritelor aurifere? Nu știe nimeni, dar răspunsul complet este: că așa au vrut și că au putut – nu revin asupra legii insolvenței menținută în această formă atât timp cât “băieții deștepți” vor avea interese în acest sens.

 

Vă reamintesc că în 2015, Remin, o firmă aflată în insolvenţă şi cu activitatea întreruptă, a obţinut al doilea cel mai mare profit al anului într-un clasament al profitului brut al tuturor societăţilor comerciale înregistrate în Maramureş: aproape 35 de milioane de lei. Bani cu care s-au făcut nimeni nu știe ce…

 

De ce vrea municipalitatea cele două sedii ale Remin, acum nefuncționale, închise și aflate într-o avansată stare de degradare? Păi, primarul Cherecheș a anunțat o reconfigurare arhitecturală a sediului Primăriei – cred că există deja și schițe, dacă nu chiar un studiu, în care clădirile din stânga și din dreapta sediului administrației publice locale sunt unificate. În plus, pentru că aceste clădiri sunt chiar în centrul orașului și arată îngrozitor, degradându-se de la o zi la alta. Și, în sfârșit, pentru că Primăria nu are altă cale de a-și recupera datoria istorică a Remin, așa că încearcă o stingere a acestei creanțe prin compensare.

 

De ce cred eu că și acum, ca și în trecut, tranzacția nu va fi pusă în practică? Pentru că firmei care gestionează administrativ și financiar insolventa companie a statului îi trebuie bani, nu compensații (din bani își trage comision, din compensații își trage mulțumiri sufletești, care nu pot fi cuantificate bancar). Acum, activitățile companiei statului, Remin SA, se desfășoară sub conducerea administratorului special (dr. av. Manuela Sîrbu) şi supravegherea administratorilor judiciari (Pareto Grup IPURL – Liliana Iancu – și Pro Insolv IPURL – Ioan Coman).

 

În fapt, „creierul acțiunii” are un alt nume. Cel al unui încă influent pesedist: Aurel Iancu (zis Relu). Până și consilierii munciipali sau edilul urbei atunci când vorbesc despre Remin pomenesc doar un singur nume, cel al singurului fost consilier județean care a demisionat aparent fără motiv din forul administrativ al județului, în 2009 (în fapt, se vorbește despre o incompatibilitate stabilită de ANI). Niciodată – nici chiar când tentativa a ajuns aprobată prin hotărâre de Guvern (!) – nu s-a reușit punerea sa în aplicare, fiind întoarsă din drum la situația actuală. De dolce far niente…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here