EXCLUSIV – Investiție de 38 de milioane de lei: pe platforma Taparo din Târgu Lăpuș, noul proprietar construiește o hală de producție de 14.000 mp în locul celei mistuite în incendiul de anul trecut

0
6895

INVESTIȚIE – PLATFORMA TAPARO. Noul proprietar al platformei industriale Taparo din Borcut (localitate aparținătoare de orașul Târgu Lăpuș), subsidiara din România a dezvoltatorului imobiliar Warehouses De Pauw (WDP), controlat de una dintre cele mai bogate familii din Belgia prin multimilionarul Tony De Pauw (foto mic dreapta), va construi o nouă hală de producție în locul celei mistuite aproape în totalitate în incendiul devastator din februarie 2022.

 

Valoarea investiției este estimată la 38 de milioane de lei (exact: 37.984.304,08 lei), iar termenul de finalizare a obiectivului este de 2 ani. Proiectul prevede edificarea unei clădiri cu regim de înălțime Parter + 1 Etaj parțial și funcțiune mixtă, pentru producție și depozitare și administrative, prevăzută cu showroom și aferentele anexe sociale (birouri, vestiare, sala de mese etc.) și tehnice și gospodărie de apă în caz de incendiu (rezervor de apă și casă de pompe). De asemenea, vor fi amenajate căi de acces rutiere și pietonale, parcări auto și spații verzi.
Noua hală, care va avea o suprafață construită de peste 14.400 mp, va fi legată de hala de depozitare existentă printr-o pasarelă acoperită și va fi utilizată în principal pentru producția de tapițerie și procesare a lemnului pentru mobilier, având o capacitate de producție proiectată la 800.000 unități/an.

Proiectul este în fază de pre-execuție, fiind avansat pe circuitul obținerii documentațiilor, certificatelor, avizelor impuse de legislație (certificatul de urbanism a fost obținut la finalul lunii ianuarie 2023).

 

Tranzacția Filip & WDP

 

Vă reamitim că, în vara anului trecut, antreprenorul Ioan Filip (foto mic stânga, 58 de ani) a vândut către WDP terenurile și halele producătorului de mobilier Taparo din Târgu Lăpuș și ale producătorului de textile medicale Techtex din Cicârlău, tranzacția, una de tip sale & rent back (vânzare și închiriere către fostul proprietar), implicând o sumă totală de 16 milioane de euro, conform unor documente interne ale WDP.

 

Conform WDP, devenit proprietarul celor două fabrici, firmele Taparo și Techtex sunt chiriași, contractele prevăzând o durată de închiriere de 20 de ani pentru producătorul de mobilier din Târgu Lăpuș și de 15 ani pentru producătorul de textile medicale din Cicârlău. De asemenea, contractul prevedea obligația WDP de a reconstrui hala mistuită în incendiul din 2022 (cu o investiție minimă de 6 milioane de euro) și închirierea (și a acesteia) către Taparo în al doilea trimestru al anului 2023.

 

Motivații economice au făcut ca investiția în construirea unei noi hale să fie demarată abia la finalul anului trecut (proiectare, documentații de avizare etc.), însă obiectivul a fost proiectat la o valoare semnificativ mai mare (circa 7,7 milioane de euro) decât cea prevăzută în contract (6 milioane de euro). Detalii despre tranzacție aveți în articole 2mnews publicate la momentul producerii evenimentelor AICI și AICI).

 

* Foto mare: @WDP

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here