DETALIILE – Despre tranzacția dintre maramureșeanul Ioan Filip și dezvoltatorul imobiliar WDP: belgienii au cumpărat și Taparo și Techtex, pentru 16 milioane de euro

0
6036

TRANZACȚIE IOAN FILIP – WDP. Această scriere prezintă detaliile tranzacției dintre antreprenorul maramureșean Ioan Filip (foto mare sus, Grupul Taparo) și dezvoltatorul imobiliar Warehouses De Pauw România SRL (WDP), subsidiara din țara noastră a holdingului controlat, prin multimilionarul Tony De Pauw, de una dintre cele mai bogate familii din Belgia, cu o avere estimată la 600 de milioane de euro.

 

Articolul vine în completarea celui în care 2mnews a făcut publică, în 30 iulie 2022, tranzacția privind firma Taparo din Târgu Lăpuș (detalii AICI). În fapt, belgienii au cumpărat și Taparo, dar și Techtex, suma totală vehiculată de WDP pentru această tranzacție fiind de 16 milioane de euro.

 

Conform unui raport intern al WDP, publicat în 29 iulie 2022, dezvoltatorul belgian a cumpărat mai multe terenuri și clădiri din Târgu-Lăpuş şi Cicârlău ale Grupului Taparo, acestea fiind până la momentul tranzacționării în proprietatea producătorului de mobilier tapițat Taparo din satul Borcut (orașul Târgu Lăpuș) şi al furnizorului de textile pentru industria medicală Techtex din Cicârlău. Cele două firme fac parte din Grupul Taparo, controlat de Ioan Filip (57 de ani).

 

Suprafața totală de teren achiziționată de WDP depășește 32.000 mp, pe terenuri fiind edificate mai multe hale de producție/fabrici și diverse alte structuri (depozite ș.a.m.d.). De asemenea, tranzacția presupune obligația WDP de a construi la Borcut o nouă hală/fabrică de circa 15.000 mp, investiție estimată la aproximativ 6 milioane de euro. Livrarea acestei hale este prevăzută contractual în al doilea trimestru al anului 2023.

 

Contractul dintre WDP și Grupul Taparo este de unul de tip Sale & Rent back (Vânzare și Închiriere către fostul proprietar), belgienii, deveniți proprietari ai bunurilor grupului controlat de Filip, urmând să închirieze către Taparo SA și Techtex SRL spaţiile cumpărate (contractul de închiriere cu Taparo pentru fabrica din Borcut-Târgu Lăpuș fiind pe 20 de ani, iar cel cu Techtex pentru fabrica din Cicârlău fiind pe 15 ani).

 

Tranzacția privind noua fabrică Techtex de la Cicârlău a fost posibilă după ce, în 21 aprilie 2022, asociații firmei (Mihai Filip – 82%, 34 de ani, fiul lui Ioan Filip; Bogdan Mircea Man – 15%, 33 de ani, fiul fostului deputat Mircea Man; Corneliu Dan Pascariu – 3%; 71 de ani, fost președinte în 12 companii de stat și private) au decis revocarea administratorilor firmei (orădencele Ileana Nadina Turc și Anca Corina Mihai) și numirea lui Ioan Filip ca administrator pe o perioadă de 20 de ani.

 

Firma Techtex, fosta Eurocomfil Beclean SRL și Eurocomfil LML SRL, controlează prima fabrică de textile medicale cu capital românesc, realizată în mai puțin de 10 luni, la Cicârlău, în urma unei investiții de circa 25 de milioane de euro. Fabrica și-a început procesul de producție (măști chirurgicale și de protecție, halate și combinezoane de unică folosință, capeline și botoșei, lenjerii de pat de unică folosință, mănuși chirugicale etc.) în martie 2021.
În 2020, când firma a produs echipamente anti-pandemice într-o hală din Borcut a firmei Taparo, Techtex a raportat afaceri de peste 109 milioane de lei și un profit net de peste 25 de milioane de lei, realizat cu 214 angajați.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here