EXCLUSIV – Tranzacție de peste 5 milioane de euro în Maramureș: se vând terenurile și halele de producție ale unui mare producător de mobilă din județ

3
22048

TRANZACȚIE. Unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din ultima perioadă din Maramureș, Ioan Filip (foto mic dreapta, 57 de ani) din Târgu Lăpuș, antreprenorul care controlează firma Taparo SA, vinde proprietățile producătorului de mobilă, care constau în terenurile situate în satul Borcut (apărținător orașului Târgu Lăpuș), care însumează 59.400 mp, împreună cu halele de producție și depozitare amplasate pe acestea.

 

Cum cât se vinde

 

Prețul tranzacției este 4,75 milioane de euro + TVA, noul proprietar fiind dezvoltatorul imobiliar Warehouses De Pauw România SRL (WDP), subsidiara din țara noastră a holdingului controlat, prin multimilionarul Tony De Pauw, de una dintre cele mai bogate familii din Belgia, cu o avere estimată la 600 de milioane de euro.

 

Decizia vânzării terenurilor și a halelor Taparo a fost oficializată la începutul lunii iulie 2022, în adunarea generală extraordinară a acționarilor, controlată de Ioan Filip (deține 95% din acțiuni, acționarul minoritar, cu 5%, fiind Lucia Stelea – 51 de ani, originară din Cupșeni). Hotărârea proprietarilor producătorului de mobilier tapițat Taparo vine la 5 luni de la incendiul devastator din noaptea de 15 spre 16 februarie, care a mistuit una dintre halele de producție.

 

Ce se vinde

 

Conform deciziei acționarilor (înregistrată ca Hotărârea nr. 69/01.07.2022), firma Taparo SA din Târgu Lăpuș vinde către WDP următoarele proprietăți, toate localizate în satul Borcut: un teren intravilan de 20.600 mp împreună cu hala situată pe acesta (hala are o suprafață de 12.000 mp și este hala de depozitare a materiei prime și de asamblare a mobilierului) și toate elementele, echipamentele și instalațiile din hală, precum și toate structurile existente pe teren; un teren intravilan în suprafață de 25.200 mp împreună cu hala situată pe acesta (este o hală similară cu cea de pe primul teren, de 12.000 mp, folosită tot pentru depozitarea materiei prime și pentru asamblarea mobilierului; un teren intravilan de 1.000 mp amplasat pe Șes; un teren intravilan de 12.600 mp (ultimele două terenuri sunt încadrate la categoria pășune).

 

Pentru primul teren WDP România SRL va plăti 4,5 milioane de euro + TVA, iar pentru toate celelalte proprietăți, 250.000 euro + TVA.

 

Termenii tranzacției

 

Tranzacția nu este, însă, una clasică, în care vânzătorul vinde, cumpărătorul plătește și exploatează bunul cum dorește. Practic, în urma tranzacției, WDP România SRL devine proprietarul respectivelor bunuri (terenurile și halele de producție ale Taparo), dar le închiriază lui Taparo pentru o perioadă de 20 de ani (cu posibilitatea prelungirii contractului de închiriere cu acordul părților).

 

Conform simulării făcute de 2mnews în baza termenilor agreați de cele două părți implicate în tranzacție, dacă acești termeni sunt raportați la întreaga suprafață a terenurilor/halelor implicate în tranzacție, Taparo va plăti o chirie enormă, care în primii 3 ani depășește suma la care sunt vândute acum proprietățile firmei, respectiv: 1,85 milioane de euro/an + TVA în anul 2023, 2 milioane de euro/an + TVA în anul 2024 și 2,15 milioane de euro/an + TVA începând din 2025 și până la finalul perioadei de închiriere.

 

Sigur, în această înțelegere, WDP România SRL va construi pe unul din terenurile cumpărare o hală industrială de producție a mobilei, pe care o va da în folosința firmei Taparo (chiriașului). De asemenea, contractul/tranzacția prevede ca plata să se facă diferențiat, respectiv se plătește inițial doar o parte din cei 4,5 milioane de euro + TVA. O parte din prețul de achiziție a primei proprietăți se reține de WDP, acesta urmând să fie redat lui Taparo în funcție de îndeplinirea unor obligații contractuale.

 

Conform contractului, WDP va moderniza și renova hala situată pe prima proprietate, investiția fiind estimată la circa 900.000 euro (75 euro/mp) – bani care vor fi plătiți de Taparo pe perioada contractuală. De asemenea, WDP va construi o nouă hală pe cea de-a doua proprietate (cel mai probabil este o reconstruire a halei mistuite în incendiul din februarie 2022), această construcție fiind estimată la 5 milioane de euro (420 euro/mp).

 

Techtex, fideiusor

 

Pentru ca Taparo să garanteze că își îndeplinește toate obligațiile contractuale îi va acorda WDP România SRL scrisori de garanție bancară, garanții mobiliare și, cel mai important, transformă în fideiusor firma Techtex SRL (cunoscută ca “producătorul de măști din Cicârlău”), parte de Grupului Taparo.

 

Techtex este fosta Eurocomfil Beclean SRL și Eurocomfil LML SRL și este deținută de Mihai Filip (foto mic dreapta – 82% – 34 de ani, fiul lui Ioan Filip), Bogdan Mircea Man (15% – 33 de ani, fiul fostului deputat Mircea Man), Corneliu Dan Pascariu (3% – 71 de ani, fost președinte în 12 companii de stat și private, printre care Unicredit Bank România, TAROM, NEPI Rockcastle etc.).

 

Firma Techtex controlează prima fabrică de textile medicale cu capital românesc, realizată în mai puțin de 10 luni, la Cicârlău, în urma unei investiții de circa 25 de milioane de euro – și-a început procesul de producție în martie 2021. În 2020 (când firma a produs echipamente anti-pandemice într-o hală din Borcut a firmei Taparo), Techtex a raportat afaceri de peste 109 milioane de lei și un profit net de peste 25 de milioane de lei, realizat cu 214 angajați.

 

Cine este Taparo
Taparo este o companie cu acționariat 100% românesc, înființată în anul 2005, în Târgu Lăpuș. Este producător de mobilier capitonat/tapițat (canapele, fotolii ș.a.m.d.), cu învelitoare textile, din piele și din imitație de piele. Printre clienți, semnificative lanțuri internaționale (și) de mobilier (Ikea, Jysk, Sainsbury’s etc.). În 2021, a raportat o cifră de afaceri de 287,7 milioane de lei și un profit net de 1,4 milioane de lei, realizat cu 936 de angajați – la finalul anului 2021 a deschis o nouă unitate de producție, la Baia Mare, în fosta fabrică de confecții Confstar.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Asta nu e bine… sunt probleme. Probabil a fost obligat de refacerea halei care a ars și înțeleg că avea mare pondere în producție. Dar nu a fost refăcută de asigurator?

  2. Într-adevăr, harnici oameni de au atâția bani,o fi făcând febră musculară de la atâta muncă. Numai smecherasi avem în România. De unde dracu avea băiatul nostru atâta pământ de-a ajuns să-l vândă cu 5 milioane de euro? Un hoț bineînțeles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here