CE PREMONIȚIE (PENALĂ)! – Primarul municipiului Sighetu Marmației a semnat cu o firmă de casă contracte de 5 milioane de lei cu 10 zile înainte de finalizarea licitațiilor

0
1475

LICITAȚII CU DEDICAȚII ȘI INFRACȚIUNI. Primarul municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan (PSD), a semnat două contracte care totalizează 5 milioane de lei cu o asociere de firme de casă controlate de Ioan Ștefan Mihai Marc, „Asfaltatorul orașului”, cu 9 ore înainte de finalizarea evaluărilor financiare și cu… 10 zile înainte de finalizarea licitațiilor. Simplificat: nici măcar nu s-au mai încurcat cu respectarea legii și a regulilor. Pentru că pot (li se permite).

 

Detalii despre cele două contracte aveți într-un articol 2mnews AICI, prezenta scriere fiind argument la dubla ilegalitate săvârșită.

 

Calendarul unei premoniții

 

• 23 iunie 2023, ora 14.00: este deschisă licitația pentru achiziția contractului de execuție a lucrărilor de modernizare a străzii Titu Maiorescu din Sighetu Marmației;

 

• 30 iunie 2023, ora 15.00: este deschisă licitația pentru achiziția contractului de execuție a lucrărilor de modernizare a străzii Dr. Vasile Ilea din Sighetu Marmației;

 

• 4 iulie 2023, ora 16.00: Primăria Sighetu Marmației modifică termenul de execuție la licitația pentru str. Titu Maiorescu (de la o perioadă cuprinsă între 6 luni și 10 luni, la o perioadă cuprinsă de la 3 până la 6 luni – firma de casă care va câștiga licitația depune o ofertă cu termen de execuție de 4 luni);

 

• 17 iulie 2023, ora 15.00: se închide ofertarea la ambele licitații;

 

• 9 august 2023, ora 15.00: comisia de licitație finalizează evaluarea calificării și tehnică;

 

• 28 august 2023, ora 14.00: Primarul municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan (PSD), semnează contractele de execuție a lucrărilor de modernizare a străzilor Titu Maiorescu și Dr. Vasile Ilea (cu Ioan Ștefan Mihai Marc, proprietarul ambelor firme din asociere: Sebi Marc SRL și Flux Trans SRL, ambele înregsitrate în Călinești, la aceeași adresă). Anunțul este făcut public, pe pagina sa de Facebook. Pesediștii se-nghesuie să-i dea like-uri – vezi dovada în FOTO.

 

• 28 august 2023, ora 23.00: își dau seama de ilegalitate (la ora semnării contractelor nici nu era închisă evaluarea financiară și desemnarea câștigătorului) și, în crucea nopții, o cheamă pe angajata de la Achiziții să rezolve problema. Este închisă evaluarea financiară și este selecționat câștigătorul (în ambele cazuri, aceeași asociere de două firme, ambele aparținându-i lui Ioan Ștefan Mihai Marc) – vezi dovada în FOTO.

 

• 31 august, ora 15.30: primarul Moldovan anunță (public) predarea amplasamentului pentru reabilitarea și modernizarea străzilor Titu Maiorescu și Vasile Ilea – vezi dovada în FOTO.

 

• 1 septembrie 2023, ora 11.00: încep lucrările pe strada Titu Maiorescu – vezi dovada în FOTO.

 

• 7 septembrie 2023, ora 14.55: licitațiile sunt finalizate și atribuite (este comunicat câștigătorul – evident, același care a semnat contractele cu primarul cu 10 zile înaintea desemnării câștigătorului de comisia de licitații) – vezi dovada în FOTO.

 

• 12 septembrie 2023, ora 18.42: primarul Moldovan anunță (tot pe Facebook): Se lucrează pe străzile Titu Maiorescu și Vasile Ilea. Lucrările sunt în grafic. Și postează niște poze cu un buldozer care staționează și 3 muncitori care se odihnesc lângă utilaj – vezi dovada în FOTO.

 

Ce avem noi aici, Bobiță?

 

Contractele au fost semnate cu 9 ore înainte de finalizarea evaluării financiare și desemnarea câștigătorului și cu… 10 zile înainte de atribuirea contractelor. 2mnews a solicitat părerile unor experți în domeniul licitațiilor publice, toți având la activ derularea și a foarte multor licitații cu fonduri europene.

 

Toți experții consultați de 2mnews au formulat aceeași concluzie: un contract poate fi semnat numai după finalizarea licitației (ceea ce nu e umai prevăzut în lege, dar e și logic, altfel ce sens mai au licitațiile?), iar o licitație este finalizată numai în momentul în care comisia desemnată comunică atribuirea contractului (acesta fiind momentul în care comisia își asumă parcurgerea tuturor pașilor legali și faptul că firma/asocierea desemnată câștigătoare respectă toate condițiile legale și pe cele prevăzute în caietul de sarcini). În concluzie, licitațiile pentru modernizarea străzilor precizate din Sighetu Marmației s-au făcut cu încălcarea legii, semnarea unui contract înainte de comunicarea atribuirii fiind infracțiune.

 

Practic, semnarea contractelor de la Sighetu Marmației s-a făcut înaintea finalizării evaluării financiare (etapă în care comisia este obligată să verifice documentele justificative ale ofertantului, care probează îndeplinirea celor asumate prin completarea DUAE) și înaintea înregistrării atribuirii contractului.

 

De ce s-a ajuns în situația ca nimeni să nu spună nimic (până acum)? Cel mai probabil, pentru că fiind un singur ofertant, nimeni din afară nu era interesat să urmărească derularea licitației.

 

Comunicatul primarului, ca un acord de recunoaștere a infracțiunii

 

Astăzi, 28 august 2023, am semnat două contracte importante și mult așteptate de sigheteni. Este vorba despre realizarea obiectivelor de investiții privind lucrările de modernizare a străzilor Titu Maiorescu și Vasile Ilea, din municipiul Sighetu Marmației.

• Strada Titu Maiorescu are o lungime de 670 m, iar valoarea lucrărilor se ridică la suma de 2.496.040,04 lei, la care se adaugă TVA 19%, în valoare de 474.247,61 lei.

Lucrările de bază constau în:

• Săpătura generală

• Realizarea unui strat din blocaj de piatră de 20 cm

• Realizarea unui strat de fundație din balast de 25 cm

• Realizare unui strat de bază din piatră spartă de 15 cm

• Așternerea unui strat de legătură din BAD 22.4 de 6 cm

• Așternerea unui strat de uzură BA 16 de 4cm

• Rețeaua de canalizare pluvială se va curăța, decolmata și prelungi până la capătul străzii, iar gurile de scurgere, se vor schimba și se vor repoziționa la bordură.

• Se vor amenaja spatii verzi, se vor planta copaci, iar zonele verzi vor fi delimitate cu borduri.

• Accesul la proprietăți se va realiza cu aceeași structură rutieră ca și a trotuarului, iar pentru siguranța circulației rutiere și pietonale, având în vedere faptul că strada are două benzi de circulație, se va folosi atât marcajul axial cât și marcaje transversal.

 

• Strada Vasile Ilea  are o lungime de 530 m, iar valoarea lucrărilor se ridică la suma de 1.645.484,32 lei, la care se adaugă TVA 19%, în valoare de 312.642,02 lei.

Lucrările de bază constau în:

• Săpătură generală

• Realizarea unui strat din blocaj de piatră de 20 cm

• Realizarea unui strat de fundație din balast de 25 cm

• Realizarea unui strat de bază din piatră spartă de 15 cm

• Așternerea unui strat de legătură din BAD 22.4 de 6 cm

• Așternerea unui strat de uzură BA 16 de 4cm

• Scurgerea apelor de pe platforma drumului se va asigura prin pantele longitudinale și transversale ale părții carosabile spre gurile de scurgere. Prin aceste dispozitive apele pluviale vor fi dirijate si descărcate către rețeaua de apă pluvială existentă si nou proiectată. În acest sens se vor realiza următoarele lucrări:  decolmatarea canalizării existente pe toată lungimea ei; prelungirea sistemului de canalizare pluvială până la capătui străzii; refacerea gurilor de scurgere și înlocuirea grătarelor degradate; înlocuirea  capacelor  căminelor  de  vizitare  și  aducerea  lor  la  cota  drumului proiectat.

• Se vor amenaja spatii verzi, se vor planta copaci, iar zonele verzi vor fi delimitate cu borduri.

• Accesul la proprietăți se va realiza cu aceeași structură rutieră ca și a trotuarului și se va executa un marcaj rutier corespunzător”.

 

Precizare: toți banii incluși în cele două contracte (4.938.243,52 lei, sumele includ TVA) vor fi plătiți din bugetul local al municipiului Sighetu Marmației.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here